fbpx
Terug naar fietsnieuws
10.03.2020 - Leestijd: 2 min

Flexibel verlonen wint aan populariteit: fietsleasing en de bedrijfsfiets in de lift

“Amper de helft van de Belgische werknemers is tevreden met het verloningsbeleid van hun bedrijf. Traditionele loonpakketten beantwoorden niet langer aan de individuele behoeften van de werknemers en steeds meer bedrijven voeren daarom een vorm van flexibele verloning in”, klinkt het bij sociaal secretariaat Attentia. Maar wat bedoelt met met eigenlijk met flexibele verloning? En wat betekent dit voor fietsleasing en de bedrijfsfiets?

Iedereen wint bij keuzevrijheid flexibel verlonen

“Als het gaat over flexibel verlonen, zie je heel wat verschillende benamingen opduiken: cafetariaplan, flexible reward plan, flexible income plan, etc. Er zijn natuurlijk wel individuele verschillen, maar al deze formules hebben hetzelfde doel: meerdere mogelijkheden tot verloning aanbieden. Populaire opties zijn extra vakantiedagen, een tankkaart en pensioensparen. Maar ook fietsleasing en de bedrijfsfiets winnen aan populariteit binnen het flexibel verlonen”, zegt Tom Maes, Managing Partner van o2o.

“Steeds meer ondernemingen ruilen het klassiek verloningssysteem in voor een systeem met meer keuzevrijheid. En daar zijn wel enkele voordelen aan verbonden. Je speelt als onderneming niet alleen in op de maatschappelijke veranderingen. Je komt ook tegemoet aan de wensen en behoeftes van de medewerkers”, besluit Maes.

Fietsleasing en bedrijfsfiets: welke mogelijkheden heb je als werkgever?

Bij het opstarten van een flexibel verloningsplan heb je als onderneming twee opties: je doet alles in eigen beheer of je gaat in zee met een externe aanbieder. o2o biedt ondersteuning voor beide formules. Wil je liever de software van externe aanbieders gebruiken? Dan kan dat ook. Zo werken we onder meer samen met SD Worx, Aon Belgium, Securex, EY, KPMG, Deloitte, Easypay en Attentia.

Door de grote keuzevrijheid ziet elk verloningsplan er anders uit. Sommige medewerkers kiezen voor extra vakantiedagen, terwijl andere pensioensparen of een smartphone verkiezen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ook fietsleasing wordt steeds populairder bij de werknemers. Zij zoeken vaak naar een alternatieve vorm van mobiliteit en kiezen daarom een bedrijfsfiets.

Voor de verrekening van een bedrijfsfiets zijn er verschillende opties, afhankelijk van de sectorafspraken en wat in de CAO beschreven staat. De meest gebruikelijke formule is een maandelijkse bijdrage via het brutoloon. Ook het gebruik van een eindejaarspremie of een bonus behoort steeds vaker tot de mogelijkheden.

Het o2o platform ondersteunt flexibel verlonen

o2o is pionier in het aanbieden van fietsleasing via het systeem van flexibel verlonen. Sinds eind 2018 is er een volledige geïntegreerde IT-koppeling met Unbox (intussen SD Worx). Ook met Aon Belgium en Securex werd een gelijkaardige integratie uitgewerkt. Ondertussen werkt o2o ook samen met Deloitte, KPMG en Attentia om fietsleasing in een cafetariaplan aan te kunnen bieden.

o2o kiest voor maatwerk en stemt het eigen digitale platform af op de technische mogelijkheden van de partner. Zo krijg je als medewerker eenvoudig toegang tot fietsleasing via het cafetariaplan. De medewerker maakt een fietskeuze via myo2o en bevestigt die vervolgens in het cafetariaplan. 

Minder workload voor werkgever

Die integratie is niet alleen handig voor de werknemer. Ook de werkgever wordt er beter van. Afhankelijk van de aanbieder kan de HR manager of fleet beheerder een bedrijfsfiets goedkeuren via myo2o Fleet & HR of via de eigen ‘flex tool’.

o2o wil de workload voor de werkgever verkleinen en het bestelproces zo vlot mogelijk laten verlopen. En met succes: heel wat o2o klanten bieden via deze formule al fietsleasing. Voorbeelden zijn AG Insurance, bpost Bank, Orange Belgium, Brussels Airport Company, Tech Data, Vlerick Business School, PwC en Amgen.

Bron: www.attentia.be

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.