Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 4 min

Wat is de kostprijs van een leasefiets?

Een betere gezondheid, minder files en heel wat financiële voordelen… Fietsleasing via het werk is een ideale mobiliteitsoplossing voor werknemers. Steeds meer bedrijven en organisaties bieden dit dan ook aan als aanvulling op het loonpakket. En dankzij de fiscale maatregelen van de overheid is dit zowel voor werknemers als werkgevers bijzonder interessant! Maar hoe gaat dat allemaal in z’n werk? En hoeveel kost het je eigenlijk om een fiets te leasen? Hieronder bundelen we alle belangrijke informatie over de kostprijs van fietsleasing en geven we enkele concrete voorbeelden.

Hoe werkt fietsleasing?

Wanneer je een fiets gaat leasen, dan huur je eigenlijk via je werkgever een fiets op lange termijn, met optie tot overname op het einde van het contract. In de meeste gevallen gaat het om een periode van 3 jaar. Wanneer deze periode voorbij is en het leasecontract dus afgelopen, heb je als bestuurder de mogelijkheid om de fiets over te kopen. De restwaarde van de fiets bij o2o bedraagt meestal 16% van de oorspronkelijke waarde (uitzonderingen zijn mogelijk). Deze waarde vind je terug in het Fietsbeleid van jouw bedrijf.

Wanneer we het hebben over de kostprijs voor het leasen van een fiets, spreken we vaak over een all-in-formule. Je huurt niet alleen 3 jaar lang een fiets, maar ook de extra services zoals pechverhelping, verzekeringen, onderhoudsbudget en eventueel ook toebehoren zitten in je leasepakket inbegrepen

Gedurende de leaseperiode zal je als bestuurder op maandelijkse basis een bijdrage betalen voor het gebruik van jouw leasepakket (fiets, verzekering en toebehoren). Die bijdrage betaal je als werknemer meestal via een deel van het loon. Afhankelijk van de regeling in het fietsbeleid van jouw bedrijf, kan deze bijdrage ook via het vakantiegeld of de eindejaarsbonus verlopen.

Het basisidee achter fietsleasing is dus vrij gelijkaardig aan dat van het leasen van een wagen. Maar dankzij de economische maatregelen van de overheid zijn er toch enkele opmerkelijke verschillen, waardoor het leasen van een fiets veel meer financieel voordeel oplevert dan het leasen van een wagen. 

De fiscale voordelen van fietsleasing

Bij een leasefiets hoort geen VAA

Wanneer je een fiets leaset via het bedrijf, dan hoef je van de overheid voor deze fiets geen bedrijfsvoorheffing en geen VAA (Voordeel van alle aard) te betalen. Dit wil zeggen dat, als jij of iemand van je gezin deze fiets ook voor privéactiviteiten wil gebruiken, je daar geen extra kosten voor betaalt. En dat is bij een wagen wel het geval. De enige voorwaarde die de overheid stelt, is dat je op regelmatige basis met de fiets naar het werk gaat. Hoeveel dat precies is, wordt nergens exact benoemd. Bij de meeste bedrijven is het streefcijfer 20%. Dit betekent dat je gemiddeld op jaarbasis 1 van de 5 werkdagen jouw woon-werkverplaatsing met de fiets aflegt. Een haalbaar cijfer, toch?

Er hangt natuurlijk één voorwaarde aan vast, als je wil gebruik maken van deze fiscale voordelen: fietsleasing moet via jouw werkgever verlopen. Als particulier kan je geen fiets leasen onder deze voorwaarden, met uitzondering van zelfstandige ondernemers.

Het financiële voordeel van brutoloonruil

Het is uiteraard fijn te horen dat je vrijgesteld bent van een aantal extra kosten bij zo’n leasefiets, maar hoe vertaalt zich dat nu in de realiteit? Wel, wanneer je start met fietsleasing, ga je een engagement aan om gedurende 3 jaar een maandelijkse bijdrage te betalen voor het gebruik van je fiets. Bedrijven kiezen er meestal voor om fietsleasing aan te bieden op basis van brutoloonruil. Concreet wil dit zeggen dat de maandelijkse bijdrage voor je leasefiets eerst wordt afgetrokken van je brutoloon en dat men daarna pas je nettoloon gaat berekenen. En dat levert een zeer groot financieel voordeel op, want op dit deel van je brutoloon word je niet belast. Je doet dus maandelijks wel een bijdrage voor het leasepakket, maar eigenlijk betaal je daar zelf maar een deeltje van.

En dat brengt ons meteen ook bij de volgende vraag: Is het interessanter om een fiets te leasen via het bedrijf of om zelf een fiets aan te kopen? In onderstaande grafiek zie je hoe die loonruil precies in z’n werk gaat en hoe je dit best kan vergelijken met een privé aankoop.

Fiscale voordeel van een leasefietsNormaal als je een fiets koopt, doe je dat met je nettoloon. Je nettoloon is het resultaat van je brutoloon min RSZ en belastingen. Daarbovenop betaalt je werkgever ook nog eens patronale lasten op je brutoloon. Door de financiering van je leasefiets via je brutoloon, eindejaarspremie of brutobonus, vallen deze taksen weg.

Dit alles zorgt voor een heel groot financieel voordeel waardoor je extra budget hebt voor meer geavanceerde fietsen, zoals elektrische fietsen waar vaak een stevig prijskaartje aan vasthangt. Met fietsleasing droom je alvast van die nieuwe coole racefiets, elektrische bakfiets of snelle speed pedelec…

 
©Filip Ysenbaert

©Filip Ysenbaert, gepubliceerd in De Tijd.

 

Fietsleasing via je eindejaarspremie

In een kleiner aantal gevallen gebeurt de loonruil op basis van de eindejaarspremie. De verrekening via de eindejaarspremie verloopt dan pro rata in functie van de startdatum. Start het huurcontract bijvoorbeeld middenin het jaar, dan wordt de helft van de jaarlijkse brutobijdrage verrekend in het 1e jaar. De komende 2 jaar zal dan de volledige jaarlijkse brutobijdrage verrekend worden via de eindejaarspremie. Het 4de jaar zal dan weer de helft van de jaarlijkse brutobijdrage verrekend worden.

Wat de impact is van deze brutoloonruil of loonruil via je eindejaarspremie op je pensioen, lees je in onze blog over de minimale impact van fietsleasing op je pensioen.

Bereken de leaseprijs van je droomfiets

Er zijn veel verschillende soorten leasefietsen met allemaal een ander prijskaartje. Bovendien is ieders loon anders en worden er soms verzekeringen verplicht vanuit het bedrijf (denk aan een BA verzekering voor speed pedelecs). Het is dan ook niet evident om exact te kunnen inschatten wat de kostprijs is om jouw droomfiets te leasen. Maar geen nood, o2o heeft hiervoor de ideale oplossing! 

Via de o2o simulator kan je eenvoudig een schatting berekenen van de leaseprijs van om het even welke fiets. Werkt jouw werkgever al met o2o samen? Dan kan je via je account op myo2o Biker ongelimiteerd exacte simulaties maken van je volledige leasepakket, inclusief accessoires en extra services. Zo weet je meteen welke bijdrage je zal betalen voor welke fiets. En dat is handig, want wie weet twijfel je als werknemer nog tussen enkele modellen. Laat die droomfiets maar komen!

Zin om ook een fiets te leasen via het werk?

Biedt jouw bedrijf nog geen fietsleasing aan, maar is er wel interesse? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze Bike Lease Experts of overtuig je werkgever met ons overtuigingspakket.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.