Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 2 min

Fiets leasen via werkgever: waarom is het zo fiscaal voordelig?

De leasefiets behoort tot de meest populaire extralegale voordelen bij werknemers. Zo staat het in de top vijf meest gekozen opties binnen het cafetariaplan. En da’s niet gek, want de leasefiets is dé oplossing voor je fileleed en is bovendien ook nog eens fiscaal voordelig als je hem via je werkgever leaset.  Maar hoe zit dat nu precies in elkaar? Dat lees je hieronder!

1. Bij fietsleasing betaal je geen voordeel alle aard

Laten we starten met het voordeel alle aard (VAA). Bij een bedrijfswagen is dit standaard en betaal je daarvoor minstens 1000 euro per jaar, maar voor het gebruik van je leasefiets betaal je geen VAA. Waar de bedrijfswagen steeds zwaarder belast wordt, hoef je bij je leasefiets dus geen belastingen te betalen. En dit maakt het dus heel voordelig voor jou als werknemer!

De enige voorwaarde die de overheid stelt, is dat je op regelmatige basis met de fiets naar je werk gaat. Hoe vaak dat dan is, vind je terug in het fietsbeleid van je werkgever. Meestal komt dat neer op een keer per week.

  • De vrijstelling is van toepassing op elk type fiets: van stadsfietsen en vouwfietsen tot mountainbikes, speed pedelecs en racefietsen.
  • Dezelfde regel geldt ook wanneer de fiets gekoppeld is aan een bedrijfswagen of in het kader van de tweede pijler van het mobiliteitsbudget.

Opgelet: Gebruik je je fiets uitsluitend privé, dan is een VAA wel van toepassing. De berekening gebeurt op basis van de werkelijke waarde van de fiets.

Speed pedelec

2. Geen RSZ-bijdragen

Wist je dat het privégebruik van bedrijfsfietsen sinds 1 januari 2017 niet langer onderworpen is aan sociale bijdragen – en dit met terugwerkende kracht? Wanneer je een leasefiets hebt via je werkgever en deze gebruikt voor je woon-werkverkeer, geldt dat dus niet als een loonvoordeel. Gevolg? Je betaalt op de leasefiets geen RSZ-bijdragen

Het is een ander verhaal wanneer je je bedrijfsfiets uitsluitend voor privéverplaatsingen gebruikt. Dan wordt de fiets wel beschouwd als een loonvoordeel en betaal je klassieke RSZ-bijdragen. Alles hangt dus af van je woon-werkverplaatsingen. Een mooie stimulatie om met de fiets naar het werk te pendelen, toch?

3. De fietsvergoeding

Je werkgever kan een kilometervergoeding uitbetalen voor ritten die je met je leasefiets rijdt voor woon-werkverkeer. En het goede nieuws? Deze vergoeding is vrijgesteld van belastingen en RSZ-bijdragen tot een maximum van 0,27 euro/kilometer (tarief geldig sinds januari 2023). Zo trap je in principe de kost van je leasefiets op enkele jaren tijd weer bij elkaar. 

Sinds mei 2023 is elke werkgever zelfs verplicht om een fietsvergoeding uit te keren aan werknemers die regelmatig met de fiets naar het werk komen. Lees onze blog ‘Alles wat je moet weten over de fietsvergoeding’ voor meer informatie.

4. Brutoloonruil of eindejaarspremie

Biedt je werkgever je de mogelijkheid om een fiets te leasen via brutoloonruil of je eindejaarspremie? Dan betaal je gemiddeld 40% minder dan wanneer je de fiets zelf zou kopen. Daarbovenop hoef je ook niet in één keer een groot bedrag op tafel te leggen voor de aankoop van je ideale fiets. Dankzij de maandelijkse huurformule van 3 of 4 jaar ruil je per maand telkens een klein bedrag van je brutoloon in.

Bijkomend voordeel van deze brutoloon financiering? Je beschikt als medewerker over méér budget voor een duurdere leasefiets (zoals bv. een speed pedelec) dan wanneer je er zelf één koopt met jouw nettoloon. 

 

Zo zie je maar, al deze fiscale voordelen zorgen ervoor dat fietsleasing via je werkgever financieel erg interessant is voor jou als werknemer. Begin maar al te dromen van je nieuwe (lease)fiets!

Interesse om een fiets te leasen via het werk?

Is je werkgever klant bij o2o? Maak dan een myo2o Biker account aan en bereken je exacte netto leaseprijs. 

Is je werkgever nog geen klant bij o2o? Dan zal je je werkgever eerst moeten overtuigen om een o2o partner te worden. Dit doe je met ons handig overtuigingspakket

Veel plezier met je leasefiets!

 

 

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.