Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 2 min

Veilig fietsen met een speed pedelec: check onze tips

Steeds meer werknemers kiezen bij fietsleasing voor een snelle elektrische fiets. Een ideale keuze voor wie een lange woon-werkafstand wil overbruggen! Maar fietsen aan hoge snelheid vraagt natuurlijk wat meer veiligheidsmaatregelen. Bij een speed pedelec is het dragen van een helm verplicht, maar er zijn nog andere zaken die je helpen om de veiligheid te vergroten wanneer je aan een snelheid tot 45 km/u voorbij raast. o2o zet de belangrijkste tips op een rij om veilig de baan op te gaan met een speed pedelec.

Safety first: een workshop rond fietsveiligheid

Het gebruik van een speed pedelec in het woon-werkverkeer kan het fileleed aanzienlijk verzachten. Maar in het verkeer ben je nooit alleen, zeker niet wanneer iedereen zich ’s ochtends en ’s avonds van en naar het werk verplaatst. Tijdens de pendeluren extra waakzaam zijn is dan ook een must. Met een speed pedelec haal je immers snelheden tot 45km/u. Daarom is het voor de andere weggebruikers niet altijd evident om deze snelheid correct in te schatten. Door een praktische workshop of cursus te organiseren rond fietsveiligheid in het verkeer leer je snelheden correct inschatten en hierop tijdig te reageren, een meerwaarde voor zowel het bedrijf als de werknemers. Zo biedt VAB  zo’n opleiding aan.

Wist je dat het rijgedrag van een werknemer die zich verplaatst met een speed pedelec heel wat gelijkenissen vertoont met het rijgedrag van een motorrijder? Nodig dus gerust een werknemer uit die met de motorfiets naar het werk komt wanneer je een infomoment organiseert. Nuttige tips verzekerd!

Vol vertrouwen het fietspad op

Als je veilig rijdt met een speed pedelec, is de kans op een ongeval klein. Verspreid deze tips onder de (snelle) fietsers in jouw organisatie:

  1. Vertraag voldoende op voorhand en wacht niet tot het laatste moment als je moet remmen of stoppen. Hou ook rekening met de wisselende weersomstandigheden, want remmen op een nat of droog wegdek is niet hetzelfde. Zodra de weersomstandigheden grimmiger worden, kies je best voor winterbanden. Deze geven meer grip en stabiliteit. Extra tips om je fiets winterproof te maken en advies over fietsveiligheid op donkere dagen lees je in onze blogs.
  2. Door te anticiperen, verhoog je niet alleen je eigen veiligheid, maar ook die van andere weggebruikers.
  3. Heb oog voor de ruimere omgeving en kijk steeds in de richting waar je heen wil gaan. Hierdoor rij je in mooie lijnen en heb je een beter overzicht. Overdrijf gerust, na een tijdje wordt het een (veilige) gewoonte!
  4. Je remmen gebruiken in de bochten is sterk af te raden. Rem ruim op voorhand zodat je eventueel opnieuw kan versnellen in de bocht. Hierdoor heb je meer controle over de manoeuvres die je uitvoert.
  5. Benadruk als weggebruiker de acties die je doet wanneer je naar het werk fietst. Steek bij het afslaan altijd je arm uit om extra aandacht te vestigen op het manoeuvre dat je gaat uitvoeren. Ook wanneer je niet van plan bent om af te slaan, verhoog je de veiligheid door oogcontact te maken met de wagen naast jou, bv. via de spiegel of door het raam. Slaag je er niet in om oogcontact te maken, vertraag dan zelf om een mogelijke aanrijding te vermijden.
  6. Houd niet alleen jezelf, maar ook je fiets in topconditie: voor de fietsveiligheid is het essentieel om je speed pedelec goed te onderhouden. Laat regelmatig de bandenspanning, remmen en verlichting controleren door je fietshandelaar. Zo kan je steeds vol vertrouwen de baan op gaan.

 

De verkeersregels voor een speed pedelec

We hebben alle belangrijke info samengevat in onze handige checklist voor de speed pedelec bestuurder. Anders dan bij een klassieke elektrische fiets is het dragen van een helm verplicht. Ook de verplichte nummerplaat van een speed pedelec moet altijd goed zichtbaar zijn. Speed pedelec rijders hebben vaak de mogelijkheid om te rijden op de openbare weg of op het fietspad. Wanneer de maximum toegelaten snelheid op de weg 50 km/u bedraagt, kan je zelf kiezen waar je fietst. Wanneer de maximum toegelaten snelheid op de weg hoger is dan 50 km/u, is het verplicht om op het fietspad te rijden. Op het jaagpad is de maximumsnelheid voor een speed pedelec vastgelegd op 30 km/u omdat hier veel voetgangers zijn. Meer info over de geldige regels voor het rijden met een speed pedelec vind je op de website van de politie of de Fietsersbond.

Bovendien is het niet nodig om continu 45km/u te rijden met een speed pedelec. Voldoende vertrouwen opbouwen op veilig en bekend terrein, het juiste tempo aanhouden, andere weggebruikers leren inschatten en zo de speed pedelec beter leren kennen, is de boodschap. Nog meer tips vind je op de VSV website. Zo ga je vol zelfvertrouwen #wijsopweg!

 

Wil je je werknemers veilig op een e-bike of speed pedelec laten rijden?

Vraag dan een fietsopleiding aan via onze Fietscultuurpagina in myo2o Fleet & HR. Zo voorkom je ongevallen en laat je je werknemers veilig en verantwoord van en naar het werk  trappen!

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.