De fiscale voordelen van fietsleasing op een rijtje

Terug naar fietsnieuws

Wil je als bedrijf fietsleasing aanbieden aan jouw medewerkers? Goed idee! o2o zet alle fiscale voordelen op een rijtje. Hoewel het basisidee achter het leasen van een wagen vrij gelijkaardig is aan dat van het leasen van een fiets, zijn er in de praktijk toch heel wat verschillen. En deze zijn hoofdzakelijk van fiscale aard. In dit artikel geeft o2o tekst en uitleg bij de belangrijkste fiscale voordelen van fietsleasing.

De vele fiscale voordelen van fietsleasing 

Wanneer men spreekt over het fiscale voordeel van fietsleasing, gaat het niet specifiek om één voordeel. De overheid voorziet een divers pallet aan maatregelen, waardoor bedrijven op heel veel verschillende manieren hun medewerkers kunnen stimuleren om vaker met de fiets naar het werk te komen.

Voordeel alle aard

Laat ons starten met het voordeel alle aard (VAA). Over het gebruik van een bedrijfsfiets moet geen VAA worden betaald. Deze fiscale vrijstelling geldt enkel indien de bedrijfsfiets wordt ingezet voor woon-werkverkeer. Enkel in geval van uitsluitend privégebruik is een voordeel van alle aard te betalen. Dit voordeel wordt berekend op basis van de werkelijke waarde van de bedrijfsfiets  Deze fiscale regel geldt zowel voor stadsfietsen als voor plooifietsen, mountainbikes, speedpedelecs en racefietsen. Dezelfde regel geldt ook wanneer de fiets gekoppeld is aan een bedrijfswagen of in het kader van de tweede pijler van het mobiliteitsbudget. Dat maakt de rekening dus interessant voor de werknemer die de fiets mag gebruiken. Opgelet: als de door de werkgever aangeboden fiets uitsluitend wordt ingezet voor privédoeleinden, dan moet de werknemer wel een voordeel van alle aard betalen.

RSZ-bijdragen

Het privégebruik van bedrijfsfietsen is sinds 1 januari 2017 met terugwerkende kracht niet langer onderworpen aan sociale bijdragen. Indien een medewerker over een bedrijfsfiets beschikt voor zijn of haar woon-werkverkeer, geldt dat niet langer als een loonvoordeel. Op de bedrijfsfiets moeten dus in dat geval geen RSZ-bijdragen betaald worden. Opgelet: indien een werknemer zijn of haar bedrijfsfiets uitsluitend gebruikt voor privé verplaatsingen en dus niet voor woon-werkverkeer, wordt de fiets wel beschouwd als een loonvoordeel en moeten er klassieke RSZ-bijdragen (patronale en werknemer) worden betaald.

Fietsvergoeding

Voor ritten die de werknemer met zijn bedrijfsfiets rijdt voor woon-werkverkeer mag zijn werkgever een kilometervergoeding uitbetalen. Ook die vergoeding is vrijgesteld van belastingen en RZS-bijdragen tot een maximum van 0,24 euro/kilometer (tarief geldig voor het jaar 2019). Vanaf 1 juli 2020 verandert de situatie ook voor werknemers die vallen onder PC-200. De details van deze verandering kan je nalezen in het artikel ‘Alles wat je moet weten over de fietsvergoeding als fiscaal voordelige stimulans’.

Fiscale aftrekbaarheid

Ook voor de werkgever geldt een aantrekkelijke fiscale aftrekbaarheid van de kosten die gepaard gaan met de integratie van de fiets in het bedrijf. Zowel de inrichting van een kleed- en doucheruimte of een fietsparking, de aankoop van de fiets, de onderhouds- en herstelkosten of de aankoop van accessoires zijn tegen 100 procent aftrekbaar op voorwaarde dat de fiets op zijn minst wordt gebruikt voor woon-werkverkeer. 

Af en toe mogelijk: BTW

De aftrekbaarheid van de btw wordt bepaald door het gebruik van de fiets. Zo is de btw enkel aftrekbaar voor het gedeelte zuiver beroepsgebruik ervan. De btw kan dus niet worden afgetrokken voor het gedeelte privé verplaatsingen en voor het gedeelte woon-werkverkeer met de tweewieler. Indien er zuiver beroepsgebruik is van de fiets, is het aan te raden elke verplaatsing te noteren in een excel-fiche of via een specifieke app. Omdat leasefietsen in de meeste gevallen veelal gebruikt worden voor woon-werk en privé verplaatsingen is de btw voor deze fietsen uiteindelijk niet helemaal aftrekbaar.

Wil je bekijken hoe jij fiscaal voordelige fietsleasing kan aanbieden in jouw bedrijf? Plan een meeting in met o2o!

Bron: Link2fleet

Vond je dit artikel interessant?

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.

Terug naar fietsnieuws

Ben je op zoek naar een fietsleasingpartner die je zorgen wegneemt, een duidelijk fietsbeleid uitwerkt en een vlekkeloze fietsleasingservice voorziet voor je werknemers?