fbpx
Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 1 min

De fiscale voordelen van fietsleasing op een rijtje

Wil je als bedrijf fietsleasing aanbieden aan jouw medewerkers? Top! We zetten alle fiscale voordelen even op een rij. Het basisidee achter het leasen van een fiets is vrij gelijkaardig aan dat van het leasen van een wagen. Toch zijn er in de praktijk heel wat verschillen – en deze zijn vooral van fiscale aard.

Fietsleasing, da’s fiscaal voordelig

Bij fietsleasing gaat het niet om één specifiek fiscaal voordeel. De overheid voorziet een divers pallet aan maatregelen, waardoor bedrijven op heel veel verschillende manieren hun medewerkers kunnen stimuleren om vaker met de fiets naar het werk te komen. Hier gaan we…

1. Voordeel alle aard

Laten we starten met het Voordeel alle aard (VAA). Voor het gebruik van een bedrijfsfiets betaal je geen VAA.

  • Deze fiscale vrijstelling geldt enkel wanneer je je bedrijfsfiets gebruikt voor woon-werkverkeer.
  • De vrijstelling is van toepassing op elk type fiets: van stadsfietsen en plooifietsen tot mountainbikes, speed pedelecs en racefietsen.
  • Dezelfde regel geldt ook wanneer de fiets gekoppeld is aan een bedrijfswagen of in het kader van de tweede pijler van het mobiliteitsbudget.

Dit fiscaal voordeel is dus interessant voor de werknemer die de bedrijfsfiets gebruikt om woon-werkkilometers af te leggen.

Opgelet: Gebruik je je fiets uitsluitend privé, dan is een VAA wel van toepassing. De berekening gebeurt op basis van de werkelijke waarde van de bedrijfsfiets.

2. RSZ-bijdragen

Wist je dat het privégebruik van bedrijfsfietsen sinds 1 januari 2017 niet langer onderworpen is aan sociale bijdragen – en dit met terugwerkende kracht? Wanneer je over een bedrijfsfiets beschikt en deze gebruikt voor je woon-werkverkeer, geldt dat niet langer als een loonvoordeel. Gevolg? Je betaalt op de bedrijfsfiets geen RSZ-bijdragen. Da’s mooi meegenomen!

Het is een ander verhaal wanneer je je bedrijfsfiets uitsluitend voor privé-verplaatsingen gebruikt. Dan wordt de fiets wel beschouwd als een loonvoordeel en betaal je klassieke RSZ-bijdragen (patronale en werknemer). Alles hangt dus af van je woon-werkverplaatsingen.

3. Fietsvergoeding

Je werkgever kan een kilometervergoeding uitbetalen voor ritten die je met je bedrijfsfiets rijdt voor woon-werkverkeer. En het goede nieuws? Deze vergoeding is vrijgesteld van belastingen en RZS-bijdragen tot een maximum van 0,24 euro/kilometer (tarief geldig voor het jaar 2019).

Vanaf 1 juli 2020 verandert de situatie ook voor werknemers die vallen onder PC-200. De details van deze verandering kan je nalezen in het artikel ‘Alles wat je moet weten over de fietsvergoeding als fiscaal voordelige stimulans’.

4. Kosten fiscaal aftrekbaar

Ook voor de werkgever is er goed nieuws op vlak van fiscaliteit! Wanneer de werknemer de bedrijfsfiets voor woon-werkverkeer gebruikt of voor werk-gerelateerde verplaatsingen, is de leaseprijs van de fiets 100% fiscaal aftrekbaar. Ook andere kosten, zoals de inrichting van een kleed- of doucheruimte of een fietsparking zijn 100 % aftrekbaar. Laat die leasefietsen maar komen!

5. Recuperatie van de BTW

En hoe zit het met de BTW? De recuperatie van BTW wordt bepaald door het gebruik van de fiets:

  • Zo is de BTW enkel aftrekbaar voor het percentage dat de fiets gebruikt wordt voor zuiver werk-gerelateerde verplaatsingen.
  • De BTW kan je dus niet aftrekken voor privé-verplaatsingen of woon-werkverkeer met de fiets.
  • De BTW op de leasekost van de leasefiets, die je enkel voor woon-werkverkeer gebruikt, kan je niet recupereren.

Wil je bekijken hoe jij fiscaal voordelige fietsleasing kan aanbieden in jouw bedrijf? Plan een meeting in met o2o!

Bron: Link2fleet

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.