Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 2 min

Hoe vaak moet mijn leasefiets op onderhoud?

Onderhoud is niet alleen voorbehouden aan auto’s; het is ook de levensader van elke fiets. Zelfs de stoerste tweewieler heeft af en toe wat liefde nodig. Maar waarom en hoe vaak ga je met je fiets best op onderhoud? Kan je het zelf doen, of ga je ervoor naar de fietsenmaker? Op al deze vragen vind je een antwoord in deze blog!

Hoe vaak gaat mijn fiets op onderhoud?

Net zoals jij soms nood hebt aan vakantie, heeft jouw geliefde tweewieler ook een onderhoudsbeurt nodig. Zo’n onderhoud is als een spadag waarna je fiets herboren is, klaar om je moeiteloos overal naartoe te brengen. Maar hoe vaak heeft je fiets nood aan zo’n herbronningsmomentje?

 

fietsonderh

1. Jaarlijks onderhoud: een verplicht nummertje

Om te zorgen dat je leasefiets kerngezond blijft, stuur je hem best jaarlijks op onderhoud. Bij een o2o leasefiets is zo’n jaarlijks onderhoud zelfs een verplicht nummertje. Maar geen nood! Je betaalt hiervoor op een financieel voordelige manier met je servicebudget. Ontdek alles over hoe dat servicebudget werkt in onze blog: ‘Het servicebudget van A tot Z‘.

2. Meerdere keren per jaar bij intensief gebruik

Gaat jouw fiets dagelijks de strijd aan met het drukke stadsverkeer? Heb je een gravelbike waarmee je elk weekend op avontuur gaat? Of heb je een andere fiets die je intensief gebruikt? Dan slijt je fiets sneller, waardoor je best meerdere keren per jaar op onderhoud gaat.

3. Seizoensgebonden onderhoud

Heb je je vertrouwde stalen ros tijdens de koude wintermaanden even in de garage geparkeerd? Dan geef je hem best een opfrisbeurt voor je hem van stal haalt bij het begin van de lente. Ook wanneer de winter eraan komt en je een dappere rider bent die de ijskoude wintermaanden dagelijks trotseert, kan het interessant zijn om je fiets op onderhoud te doen.

4. Luister naar je leasefiets

Soms vertelt je fiets zelf wanneer het tijd is voor een onderhoud: een ratelende ketting, zwaar schakelen… Allemaal tekenen dat je fiets schreeuwt om aandacht en liefde. Luister naar je fiets en geef de zorg die deze nodig heeft, het zal jullie band alleen maar versterken!

Meer fietsnieuws ontvangen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van handige weetjes, tips & tricks, acties en wedstrijden? In onze nieuwsbrief vind je heel wat inspiratie, zodat je jouw fietservaring naar een hoger niveau kan tillen. Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Hou me op de hoogte!

 

hoe-vaak-onderhoud

 

Waarom moet mijn leasefiets op onderhoud?

In sommige gevallen is fietsonderhoud een logische stap. Als je ketting gebroken is, je batterij het niet doet of je banden plat staan bijvoorbeeld. Maar ook als je fiets geen grote mankementen heeft, moet je op onderhoud gaan. Waarom is dat?

1. Levensduur van je fiets verlengen

Een regelmatig onderhoud is als een anti-agingcrème voor je fiets: het zorgt ervoor dat alles fris en strak blijft, zodat je nog vele kilometers kan afleggen met je tweewieler. Net zoals dat met anti-aging gaat, voer je een onderhoud uit voordat je fiets gebreken vertoont.

2. Safety first

Door regelmatig op onderhoud te gaan, hou je je stalen ros in topconditie. Zo weet je zeker dat alles naar behoren werkt en kom je niet voor verrassingen te staan. Minder risico op ongelukken dus en fietsen met een gerust gevoel!

3. Bespaar kosten op lange termijn

Dankzij een regelmatig onderhoud vermijd je dat kleine gebreken zich langzaamaan opstapelen en een groter probleem gaan vormen. Liever een paar keer kleine kosten dan één keer hoge kosten te moeten betalen.

Hoeveel kost dat eigenlijk, zo’n onderhoud? Dat lees je in onze blog: ‘Onderhoudskosten van mijn leasefiets: hoeveel moet ik rekenen?

En wat als ik zelf kan sleutelen aan mijn fiets?

Sta jij gekend als een echte handige Harry die alles zelf kan fixen? Misschien denk je dan wel dat jij je fiets ook gewoon zelf onder handen kan nemen. En waarschijnlijk is dat ook zo. Maar ook helden hebben soms helpende handen nodig. Bovendien is een jaarlijks onderhoud van je leasefiets bij de fietsenmaker sowieso verplicht.

Bovendien hebben fietsenmakers heel wat expertise, misschien kan je zelfs iets van hen opsteken! Meer nog: fietsenmakers kunnen een preventieve diagnose doen. Waar jij vooral reageert op problemen, kan een fietsenmaker vaak voorspellen waar problemen zich zullen voordoen.

Meer fietsnieuws ontvangen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van handige weetjes, tips & tricks, acties en wedstrijden? In onze nieuwsbrief vind je heel wat inspiratie, zodat je jouw fietservaring naar een hoger niveau kan tillen. Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Ik schrijf mij nu in voor de nieuwsbrief

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.