Terug naar fietsnieuws
10.01.2022 - Leestijd: 3 min

Onze acht favoriete fietsroutes om te ontdekken in Vlaanderen

Heb jij het plezier van fietsen ontdekt? Dan is dit het uitgelezen moment om je aan onze favoriete fietsroutes in Vlaanderen te wagen. Met deze acht uitgestippelde routes vind je de charmantste plekjes in jouw buurt.

En ben je al langer een groot fietsfanaat, maar heb je geen fiets die jouw energiepeil kan evenaren? Dan biedt o2o misschien wel de oplossing. Ontdek hoe onze fietsleasing in elkaar zit — en begin maar al te dromen over die perfecte fiets voor al jouw escapades. Contacteer ons gerust voor meer informatie over het hoe en wat van fietsleasing — en dan komen we zo snel mogelijk bij je terug!

De Sint-Annekesroute

 • Lengte: 32 km
 • Hoogteverschil: 143 m
 • Startpunt: Frederik van Eedenplein, 2050 Antwerpen

De Sint-Annekesroute is een populaire daguitstap voor Antwerpenaren. Deze route combineert het Antwerpse Linkeroever met het Oost-Vlaamse Land van Waas. Geen tijd of zin om de lange route te trotseren? Dan kan je ook kiezen voor een kortere lus van 22 km. 

Op deze route vind je geen fietsknooppunten, maar wel een eigen bewegwijzering. Oriënteer je je toch makkelijker met knooppunten? Volg dan dit alternatief: ​Burcht – 44 – 27 – 46 – 51 – 10 – 08 – 06 – 07 – 50 – 47 – Burcht.

Je kan gratis het routeplan voor de Sint-Annekesroute downloaden op de website van de Gemeente Beveren

Fietsen rond Westerlo met kinderen

 • Lengte: 13 km
 • Hoogteverschil: 59 m
 • Startpunt: Sint-Lambertusstraat 4, 2260 Westerlo

Zoek je een gezellige fietsroute om samen met de kinderen af te leggen? Dan is het in Westerlo te doen. Deze route is niet te lang, en onderweg passeer je heel wat interessante stops. Denk maar aan het Kasteel van Jeanne de Merode, de Norbertijnenabdij van Tongerlo en heel wat leuke dreven en boerderijen.

De route bestaat voornamelijk uit rustige fietswegen met verharde ondergrond, en start en eindigt bij Toerisme Westerlo. Meer informatie vind je op de website van Vlaanderen Fietsland.

Fietsen door het Water en Fietsen door de Heide

 • Lengte: 56 km
 • Hoogteverschil: 744 m
 • Startpunt: C-mine 10, 3600 Genk

Met Fietsen door het Water en Fietsen door de Heide combineer je twee unieke fietservaringen in één route. Vertrekken doe je bij C-Mine in Genk, waarna je je even in een andere wereld waant in Nationaal Park Hoge Kempen. 

Vervolgens rij je door naar de Mechelse Heide, waar panoramische zichten je in elke richting omringen. Eens je Bokrijk gepasseerd bent, gaat het fietspad dwars door de vijver — met wateroppervlak op ooghoogte aan beide kanten. 

Deze route volg je met de volgende fietsknooppunten: 73 – 509 – 250 – 30 – 29 – 534 – 251 – 252 – 550 – 551 – 565 – 41 – 40 – 39 – 512 – 508 – 548 – 74 – 79 – 71 – 92 – 91 – 243 – 242 – 72 – 73.

Meer informatie vind je op de website van Visit Limburg.

De Kustroute

 • Lengte: 85 km
 • Hoogteverschil: 403 m
 • Startpunt: Kanaalweg 4, 8300 NA Retranchement

De Belgische kust heeft niet de parelwitte stranden en het azuurblauwe water van Griekenland of de Bahama’s. Maar gezellige fietsroutes? Die hebben we wel. 

Zo brengt de Kustroute je langs alle Belgische kuststeden, maak je onderweg kennis met rustgevende natuur en maritieme geschiedenis, en adem je in eenzelfde beweging de gezonde zeelucht in.

De Kustroute is een van de negen icoonroutes in Vlaanderen — langeafstandsroutes met hun eigen herkenbare bordjes. Ontdek de route op de website van Vlaanderen Met De Fiets.

Dwars door het Hageland — gravelroute

 • Lengte: 75 km
 • Hoogteverschil: 835 m
 • Startpunt: Balenbergstraatje 11, 3128 Baal

De gravelroute door het Hageland is iets pittiger — voor de sportievelingen onder ons, dus. Deze route start aan het Sven Nys Cycling Center in Baal en komt rustig op gang met een passage door het Meetshovenbos. 

Daarna wordt de route iets technischer, met modderpaden, boswegen, en de uitdagende hellingen van het Grasbos. Onderweg passeer je heel wat interessante bezienswaardigheden, zoals de Citadel van Diest, de Maagdentoren in Zichem, en de bekende Vlooybergtoren.

Dwars door het Hageland is ontwikkeld door Toerisme Vlaams-Brabant.

De Flandrienlus

 • Lengte: 65 km
 • Hoogteverschil: 969 m
 • Startpunt: Martelarenplein, 3000 Leuven

Dit is jouw kans om in de voetsporen van internationale wielergiganten als Julian Alaphilippe en Primoz Roglic te stappen. De Flandrienlus was immers een deel van het parcours voor het wereldkampioenschap wielrennen in 2021. 

Rij jouw eigen wereldkampioenschap en schrijf wielergeschiedenis op de steile hellingen in Zuid-Dijleland. Let op: dit is een uitdagende route voor amateurwielrenners.

Meer informatie over de Flandrienlus vind je op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

De Kastelenroute

 • Lengte: 63 km
 • Hoogteverschil: 748 m
 • Startpunt: Ninoofsesteenweg 116, 1670 Pepingen

Op de Kastelenroute ontdek je de bekende kastelen Gaasbeek, Ter Rijst, Coloma, en Groenenberg. Maar ook minder bekende exemplaren Heetvelde, Saffelberg, en het waterkasteel Baljuwhuis passeren de revue.

De Kastelenroute is een aangename fietstocht met veel afwisseling door het heuvelend Pajottenland.

Deze route volg je met de volgende fietsknooppunten: 58 – 57 – 88 – 87 – 34 – 33 – 32 – 38 – 10 – 43 – 60 – 89 – 52 – 16 – 15 – 13 – 24 – 23 – 21 – 69 – 70 – 72 – 71 – 11 – 58.

Meer informatie over de Kastelenroute vind je op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

Omloop het Nieuwsblad

 • Lengte: 70 km, 110 km of 140 km
 • Hoogteverschil: 693 m, 1146 m of 1153 m
 • Startpunt: Onderwijslaan 75, 9400 Ninove, België of Jan Hoetplein, Gent, België

Open je seizoen zoals de profs aan ’t Kuipke in Gent of op de aankomstplek van de openingsklassieker in Ninove. Je vertrekt voor een tocht langs Kerkgate, Jagerij, Paddestraat en Haaghoek, waar we testen of je wel écht van de kasseien houdt. Tussendoor strek je de benen op klassiekers als de Molenberg, Leberg, Berendries en Valkenberg. Jouw ultieme uitdaging ligt in Geraardsbergen, met de Muur en Kapelmuur, gevolgd door de beklimming van de Bosberg.

Moet je er terug een beetje inkomen of heb je je de afgelopen maanden helemaal klaargestoomd op de rollen? Kies je de korte afstand van 70 km, waag je je aan de 110 km of ga je voluit op de 140 km? Voor ieder wat wils in de openingscyclo van 2022!

Meer informatie over deze openingsklassieker vind je op de website van Omloop het Nieuwsblad.

 

Ben je nu zo hard aan het watertanden dat je spontaan op de fiets wil springen?

Dan gaan wij je zeker niet tegenhouden. Ontdek jouw droomfiets via onze fietswijzer — en contacteer ons snel voor meer informatie over fietsleasing. Welke route kies jij eerst?

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.