Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 2 min

Hoe haal ik het meeste uit de batterij van mijn e-bike?

Fiets je met een E-bike? In dit artikel ontdek je hoe je het maximale uit jouw batterij haalt.

 

Wat je moet weten over de capaciteit van je batterij

De accucapaciteit houdt in hoeveel energie je batterij bevat. Deze hoeveelheid wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh). Een grotere capaciteit zorgt voor een grotere actieradius.  Naast de capaciteit zijn er nog andere zaken van invloed op de actieradius:

Het parcours: Wanneer het parcours over het algemeen vlak is, dan zal de actieradius groter zijn dan bij een hobbelig, zanderig of heuvelachtig parcours.

De bandenspanning: Harde banden zorgen voor een lagere weerstand, hierdoor verkrijg je dus een grotere actieradius.

Meewind of tegenwind: Hoe meer tegenwind, hoe meer weerstand, hoe lager de actieradius.

De start-stop frequentie: Veel starten en stoppen vergt meer energie van jouw accu.

De staat van de batterij: Een nieuwe batterij levert betere prestaties en dus een grotere actieradius dan een oudere batterij. Houd er rekening mee dat de aankoop van een batterij met grotere capaciteit bij jouw nieuwe fiets voordeliger uitvalt dan achteraf de batterij te moeten upgraden of een extra batterij te kopen.

Wat je moet weten over de levensduur en het onderhoud van je batterij

Jouw accu is iets om zuinig op te zijn, het liefst zou je willen dat deze niets van zijn capaciteit verliest. Dit is echter onmogelijk, verlies zal er altijd zijn. Maar dit kan je beperken door jouw accu goed te onderhouden. Hoe doe je dit nu het best?

Voorkomen van diepontlading: Raakt de fietsaccu te leeg (meestal gebeurt dit door zelfontlading bij langdurig niet-gebruik) dan zal dit leiden tot diepontlading. Dit kan de cellen van de batterij al gauw onherstelbaar beschadigen. Dit is ook het geval bij moderne fietsaccu’s die eventueel (deels) beveiligd zijn tegen volledige ontlading. Regelmatig opladen is de boodschap, ook wanneer je jouw fiets een tijdje niet gebruikt, bv tijdens de winterperiode, dan kan je jouw batterij best eenmaal per maand opladen.

Voorkomen van te lage temperaturen: Wanneer jouw fiets niet binnen kan stallen, neem dan wel de batterij mee naar binnen. Dit komt de levensduur en actieradius ten goede. Wist je dat de actieradius met 30-50% kan verminderen als de batterij te koud is geworden? Daarnaast zijn extreem hoge temperaturen ook niet bevorderlijk voor de batterij. Je kan dus best de batterij op kamertemperatuur bewaren.

De juiste lader gebruiken voor de fietsaccu: Gebruik nooit zomaar een andere fietsacculader die voor het grijpen ligt, ook als de lader wat betreft de aansluiting en het aantal polen past, is het zéker nog niet gezegd dat dit de juiste is. Alleen al qua voltage moet je goed opletten, net als voor de geschiktheid voor het juiste type fietsaccu (Ni-MH, Ni-Cd, Li-on, LiFePO4). Gebruik dus altijd jouw eigen meegeleverde lader
Lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen vooraleer je aan de slag gaat

Tenslotte geven we je nog mee dat het aan te raden is om de gebruiksaanwijzing grondig door te nemen. Neem na de aankoop rustig de tijd om alle aanwijzingen goed te lezen. Ook die van de elektrische fiets zelf, inclusief het laadadvies. Zo kan je langer genieten van jouw elektrische fiets!

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.