Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 2 min

4 tips voor een succesvol fietsleaseverhaal in jouw bedrijf

Fietsleasing is razend populair, en da’s niet zo verwonderlijk, want het is fiscaal heel voordelig voor je werknemers. We vinden het top dat vier op de tien werknemers ervoor kiezen om hun woon-werkverkeer met de fiets af te leggen. En het is nog beter als je werknemers goed geïnformeerd zijn over fietsleasing

Ook als werkgever zorg je er mee voor dat je werknemers weten wat fietsleasing juist allemaal inhoudt en wat hun rechten en plichten zijn. Met onderstaand advies maak jij een vlot fietsleasetraject voor jouw werknemers mogelijk!

 
 
 
 
 

1. Deel waarom fietsleasing interessant is

Wist je dat fietsleasing heel wat voordelen heeft voor je werknemers? We lijsten ze allemaal op in onze blog: De voordelen van fietsleasing’. Om de kosten van fietsleasing transparant te maken voor werknemers, schreven we het artikel: Hoeveel kost een leasefiets?’. En om inzage te geven in de fiscale voordelen van fietsleasing voor werknemers is er de blog: ‘Waarom is fietsleasing zo fiscaal voordelig?’. 

Deel deze blogs met je werknemers, zodat ze de correcte informatie hebben om een weloverwogen keuze te maken. Gooi het op je intranet, stuur een interne mail of post het in een chat met je collega’s!

2. Geef aan dat je werknemers een contract aangaan

Fietsleasing is dus interessant, fiscaal voordelig en het geeft je toegang tot heel wat prachtige fietsen. Maar er komen ook wel wat verantwoordelijkheden bij kijken. Werknemers lenen hun fiets dus niet vrijblijvend, maar gaan een contract van drie of vier jaar aan. 

Wat de voorwaarden van dat contract zijn, staat duidelijk beschreven in het fietsbeleid, een document dat jij als werkgever opstelt en vormgeeft, op basis van een gedetailleerde template die wij voorzien. Een document dat je je werknemers dus best goed laat doornemen. 

Een o2o medewerker geeft uitleg over fietsleasing

Als fietsleasepartner voorzien we ook de verzekeringen die je werknemers nodig hebben om zorgeloos op weg te gaan met hun tweewieler. We zorgen dat ze onder andere beschermd zijn tegen diefstal en geholpen worden bij pech. Uiteraard moeten je werknemers wel op de hoogte zijn van de voorwaarden die de verzekering stelt. 

Zelf nemen we daarin een belangrijke rol op en brengen we werknemers op de hoogte via nieuwsbrieven en blogartikels. Zo schreven we al volgende blogs:

Helaas kunnen we niet garanderen dat iedereen die ook leest. Gelukkig kan jij hen als werkgever een extra duwtje in de rug geven om onze blogs en servicefiches boordevol nuttige informatie door te nemen. Zo help jij je werknemers gegarandeerd  #wijsopweg!

A banging bicycle event for your employees.

3. Stel zelf grenzen als werkgever

Doordat fietsleasing zo fiscaal voordelig is, maken sommige werknemers het erg bont met hun fietskeuze. Begrijpelijk ook, want die populaire racefiets, handige speed pedelec bakfiets of supercoole gravelbike waar ze al zo lang van dromen, ligt plots binnen handbereik. 

Hoewel we fietsdromen koesteren, willen we ook vermijden dat werknemers zich vergalopperen aan een te dure leasefiets. Daarom heb je als werkgever de mogelijkheid om zelf grenzen te stellen voor je werknemers:

  • Stel een maximum leasebudget in op basis van het loon of statuut van je werknemers.
  • Beperk de eigen bijdrage die werknemers kunnen doen.

4. Vertel hen over het all-in pakket

Fietsleasing is een all-in pakket: je werknemers krijgen een leasefiets plus alle diensten die er nodig zijn voor zorgeloos fietsplezier. Daarom zitten in de leaseprijs ook verzekeringen en een onderhoudsbudget verwerkt. Dat onderhoudsbudget besteden je werknemers bij een fietshandelaar naar keuze, los van waar de leasefiets werd besteld.

Zo zijn de fietsen van je medewerkers beschermd tegen diefstal en schade én kunnen ze hun fiets goed onderhouden, zodat die in topconditie is als ze die aan het eind van het leasecontract teruggeven. En ja, ook deze verzekeringen en het onderhoudsbudget betalen ze op een fiscaal voordelige manier!

Op onderhoud gaan is cruciaal voor wie een fiets leaset, want gedurende de leaseperiode is de fiets in het bezit van o2o Bicycle Leasing. Gebruikers moeten de fiets dus onderhouden, zodat die in goede staat is en blijft. En aan het einde van de rit? Dan geven je werknemers de fiets terug of kopen ze deze over aan de restwaarde!

Samen zorgen we ervoor dat werknemers goed ingelicht zijn, een positieve ervaring hebben met fietsleasing en vooral #wijsopweg gaan!

 
 
 
 

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.