fbpx
Terug naar fietsnieuws
29.10.2020 - Leestijd: 2 min

Stel jouw eerste speed pedelec samen: alles op een rijtje!

Er is heel wat keuze als je op zoek bent naar een nieuwe (lease)fiets. Weet je al dat je voor een populaire speed pedelec gaat? Leer dan hier alles over de juiste motorkeuze om alles uit jouw nieuwe fiets te halen! En ontdek wat nu het meest interessant is voor jou: een speed pedelec met midden- of achterwielmotor?

De meest belangrijke opties op een rijtje

We beginnen bij het begin. Wanneer je kiest voor een speed pedelec, kan je kiezen uit 3 soorten samenstellingen. Een speed pedelec met:

  • middenmotor + cassette en derailleur
  • middenmotor + naafversnelling
  • achterwielmotor

De klassieker met middenmotor, cassette en derailleur

Je kan kiezen voor een speed pedelec met middenmotor, cassette en derailleur. Deze samenstelling is zeer populair bij speed pedelec gebruikers omdat het goedkoper is én je meer kracht kan zetten bij het trappen. Het nadeel is dan weer dat er sneller slijtage zal optreden en je ketting en cassette ook vervangen moeten worden. Je zal dus iets vaker naar de fietshandelaar moeten gaan, maar dit is normaal. Een cassette en ketting zijn namelijk zeer gevoelig aan slijtage. Hou in dit geval ook rekening met een hoger onderhoudsbudget voor jouw speed pedelec. Bij dagelijks gebruik zal je toch tweemaal per jaar naar de fietshandelaar moeten gaan om dit te vervangen. Reken op 150 euro voor een nieuwe cassette en ketting.

Voordeel: lagere basisprijs, krachtiger dan naafversnelling

Nadeel: hogere onderhoudskost

Is een speed pedelec met middenmotor en naafversnelling niet beter?

Je kan ook kiezen voor een speed pedelec met middenmotor en naafversnelling. Op vlak van onderhoud is de keuze voor een naafversnelling zeer interessant, want in tegenstelling tot een klassieke cassette, is een naafversnelling zo goed als onverslijtbaar. 

Je kan een naafversnelling combineren met een gewone ketting of met een riemaandrijving. Twee mogelijkheden dus. De riemaandrijving (vroeger NuVinci, nu Enviolo) is met voorsprong het meest onderhoudsvriendelijk systeem, want die hoef je nooit te vervangen. Het nadeel van een naafversnelling is dat het een pak zwaarder is dan een cassette met derailleur. Ook het rendement en de acceleratie zijn minder hoog bij een naafversnelling. 

Kort samengevat, bij een speed pedelec met naafversnelling betaal je initieel een beetje meer, maar je bespaart serieus in je onderhoudskosten. Qua fietsbeleving scoort een speed pedelec met een cassette en derailleur iets hoger want je kan krachtiger fietsen.

Voordeel: zeer onderhoudsvriendelijk

Nadeel: duurdere basisprijs, minder krachtig

Weg met de middenmotor, leve de achterwielmotor

Als je liever geen middenmotor hebt, kan je kiezen voor een speed pedelec met achterwielmotor. Zo’n speed pedelec levert altijd een hoger rendement op. In tegenstelling tot speed pedelecs met een middenmotor, gebeurt de aandrijving rechtstreeks op je achterwiel. Je verliest dus geen vermogen (door de aanwezigheid van een ketting of riem) en fietst efficiënter. Dit type motor heeft meestal ook een vermogen van 800W en vind je terug bij de duurdere speed pedelecs. De bekendste merken zijn Strömer en Klever.

Door te kiezen voor een achterwielmotor, zal je sowieso minder onderhoudskosten hebben. Aangezien de aandrijving rechtstreeks om het achterwiel gebeurt, is er minder druk op de ketting en cassette. Anders dan bij een middenmotor is deze samenstelling dus wel onderhoudsvriendelijk. Sinds kort zijn er ook speed pedelecs met een achterwielmotor en riemaandrijving beschikbaar. Een interessante combinatie van een efficiënte motor en een onderhoudsvriendelijke aandrijving.

Voordeel: krachtiger, efficiënter, minder slijtage

Nadeel: duurder

Verschil tussen midden- en achtermotor in realiteit?

Wanneer je exact dezelfde batterij zou installeren op een speed pedelec met middenmotor en op een speed pedelec met een achterwielmotor, dan zal je zien dat de actieradius bij beide fietsen dezelfde is. Alleen, de speed pedelec met achterwielmotor zal diezelfde afstand veel sneller afleggen omdat die minder kracht verliest.

Op naar een eigen speed pedelec? Via de o2o fietshandelaren zoektool kan je jouw ideale fietshandelaar die o2o fietsleasing aanbiedt vinden. Vind jouw ideale fietshandelaar, vraag verder advies en maak zeker eerst een testritje 😉

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.