Terug naar fietsnieuws
29.10.2020 - Leestijd: 3 min

Welke speed pedelec kiezen? 6 dingen waar je op moet letten

Een speed pedelec leasen is altijd een goed idee: het is namelijk tot 40% goedkoper dan een privéaankoop. Dat maakt dat deze dure snelheidsduivels via leasing veel betaalbaarder zijn! Ben je op zoek naar een speed pedelec om te leasen en wil je weten welke speed pedelec je moet kiezen? We geven in deze blog 6 tips voor het kiezen van je eerste speed pedelec. Zo kan jij de juiste keuze maken, ongeacht je technische fietskennis!

Lees ook: 

1. Kies voor riemaandrijving

Riemaandrijving is de ideale keuze voor wie een onderhoudsarme speed pedelec wil die ook nog eens niet te veel lawaai maakt. Dat een riem zoveel langer meegaat dan een gewone ketting, komt doordat er bij een riem geen metalen onderdelen zijn die op elkaar inwerken en zo voor slijtage zorgen. Met zo’n riem heb je bovendien ook geen last meer van kettingsmeer aan je broek! 

Zo’n riemaandrijving is vaak wel net iets duurder dan een klassieke fietsketting. Toch is het op de lange termijn wel een slimme keuze. Want als je je speed pedelec regelmatig gebruikt, zal je een klassieke ketting tot tweemaal per jaar moeten vervangen. Dat zal je jaarlijks zo’n 150 euro kosten, een kost die je niet hebt wanneer je voor riemaandrijving kiest.

riemaandrijving

 

Ga je toch voor een klassieke ketting? Maak je fiets dan onderhoudsarmer door te kiezen voor een naafversnelling. Let wel: voor sportieve fietsers is een cassette in combinatie met een derailleur een interessantere optie voor een hoog rendement en een hoge acceleratie.

2. Ga voor een achterwielmotor

Welke motor moet je kiezen voor een speed pedelec? Een achterwielmotor levert altijd een hoger rendement op. De aandrijving bij speed pedelecs met een achterwielmotor loopt namelijk via het achterwiel (shocker), waardoor je geen vermogen verliest en dus efficiënter fietst. Simpel gezegd: met een speed pedelec met achterwielaandrijving zal je hogere snelheden bereiken dan met een speed pedelec met een middenmotor, doordat je minder krachtverlies hebt.

Ben je er nog niet helemaal uit welke speed pedelec je wil leasen? Neem dan zeker een kijkje op onze speed pedelec overzichtspagina en ontdek welk merk het best bij je past!

speed-pedelec-motor

3. Kies de juiste batterijcapaciteit

Wat is dan de juiste batterijcapaciteit? Het antwoord op deze vraag hangt af van hoeveel kilometer je woon-werkafstand bedraagt. De standaardcapaciteit van de meeste speed pedelec batterijen ligt tussen de 500 tot 1150 kWh. Maar goed, die cijfers zeggen je waarschijnlijk weinig over hoe ver je met een speed pedelec kan fietsen.

Daarom geven we je de gemiddelde afstand die je met een specifieke capaciteit kan fietsen:

  • Met een batterij van 671 Wh kan je met een volle batterij gemiddeld 44 km fietsen.
  • Met een batterij van 880 Wh kan je met een volle batterij gemiddeld 58 km fietsen.

Hou bij de keuze van de batterijcapaciteit ook rekening met oplaadmogelijkheden tussen ritten door en de oplaadtijd. Zo reken je voor een batterij van 500 Wh best een laadtijd van 2,5 tot 4 uur. Heb je weinig oplaadmogelijkheden tussen ritten door? Kies dan een batterij met een hogere capaciteit of ga voor een extra batterij. 

Lees je je hierover graag wat verder in? Op deze website over de speed pedelec evolutie vind je alvast meer info!

4. Ga voor schijfremmen 

Met een speed pedelec kan je tot 45 km/h rijden, dan wil je graag goedwerkende remmen hebben voor je eigen veiligheid. De meest kwalitatieve, betrouwbare en nauwkeurige remmen voor je speed pedelec zijn schijfremmen. Bovendien zijn deze remmen ook onderhoudsvriendelijker. Met schijfremmen heb je heel wat remkracht, ook in uitdagende omstandigheden zoals modder en regen. 

Welk type speed pedelec je ook kiest: hou het veilig wanneer je met deze snelle e-bike de baan op gaat en lees onze tips in de blog ‘Veilig fietsen met een speed pedelec’.

Welke speed pedelec kiezen? Ontdek welke speed pedelec bij jouw noden aansluit!

Op zoek naar een speed pedelec die perfect past bij jouw noden? Met onze fietswijzer vind je die in no-time! 

Gebruik de fietswijzer

5. Ga voor dikkere banden

Dikkere banden voor je speed pedelec zijn altijd een slimme keuze. Ze geven je namelijk meer grip op de baan, een betere demping en een betere baanligging. Met zo’n dikke banden heb je ook minder kans dat je lek rijdt. Let wel: hoe dikker je banden, hoe minder hard je ze moet oppompen. 

Maar wat zijn dikke banden dan? Qua richtlijn geven we hier een dikte van ongeveer 45 mm. Je kan zelfs winterbanden op je fiets installeren en daar het hele jaar door mee rondrijden (ja, zelfs in de zomer). Deze banden hebben een grotere groef en zorgen dus bij sneeuw en regen voor nog meer grip. Het nadeel? Je zal iets meer weerstand hebben. 

Klaar om te kiezen? Op onze speed pedelec pagina vind je heel wat merken die speed pedelecs aanbieden.

welke-speed-pedelec-kiezen-3

 

6. Staar je niet blind op de vering

Bij een mountainbike of stadsfiets zorgt de aanwezigheid van een vering voor een enorme boost van het rijcomfort. Bij een speed pedelec is dat minder relevant, want de dikkere banden zorgen automatisch voor een betere demping. De meeste speed pedelecs worden bovendien standaard geleverd zonder vering. Als je nooit sportief gaat fietsen en het maximale comfort wenst, dan kan je best kiezen voor een extra vering in de voorvork

De weg naar jouw ideale speed pedelec

De ideale speed pedelec? Die ziet er voor iedereen anders uit. Maar de weg ernaartoe, die is voor iedereen hetzelfde:

  • Gebruik onze fietswijzer en vind de speed pedelec die bij jou past in een mum van tijd.
  • Simuleer de leaseprijs van de speed pedelec waar je interesse in hebt.
  • Test de speed pedelec bij bij je lokale fietshandelaar, zodat je weet of het écht iets voor jou is.
  • Weet je welke speed pedelec je wil? Hoog tijd om hem te bestellen via je myo2o Biker account.

Kan je nog wat inspiratie gebruiken? Check ons artikel ‘De bekendste fietsmerken bij o2o in 2023’. En ga zeker langs bij je favoriete fietshandelaar voor extra advies en een testritje. Veel plezier op de baan!

 

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.