Zo moet jouw lichaam in de winter harder werken om warm te blijven, waardoor je tijdens zo’n winterse wintertocht tot wel het dubbele van de ‘normale’ calorieën verbrandt. Daarnaast leer je je lichaam in de kou ook aan hoe het efficiënter omgaat met zuurstof – wat dan weer een goede invloed heeft op je brein, gemoed en concentratie.
Alleen maar positiefs, dus! En hou je rekening met onderstaande tips? Dan geniet je ook nog eens veilig én comfortabel van die winterwonderland fietstochtjes naar en van het werk. Hier gaan we!
1. Houd jezelf warm: investeer in de juiste kledij
Wanneer je hoofd het koud heeft, heeft de rest van je lichaam dat standaard ook. En aangezien je hoofd én hals bekend staan om snel het meeste warmte te verliezen, investeer je best in een warme muts en sjaal om je in in te duffelen. Da’s alvast stap één!
Zorg daarnaast ook voor warme en ademende fietskleding: zowel voor dagen waar het vriest, als voor dagen waar het regent. Een kwalitatieve regenbroek en -jas zijn dus geen overbodige luxe, net zoals fietshandschoenen, overschoenen en (als je het echt snel koud hebt) thermische onderkleding. Werk daarnaast altijd met laagjes, zodat je na een tijdje fietsen eventueel iets uit kan doen. En, ohja: zorg ervoor dat je het niet al te warm hebt vooraleer je die fiets opstapt. Het is perfect oké om het die eerste minuten nét dat beetje te fris te hebben: erna zal je lichaam beginnen werken – en al snel op temperatuur komen.
2. Zorg dat je fiets tiptop in orde is
Zijn de laatste warme herfstdagen voorbij – en voorspelt het weerbericht een fikse daling in temperatuur? Dan is het een goed idee om je fiets even bij de handelaar af te zetten voor een duchtig onderhoud. Laat zeker je remmen, versnellingen, verlichting en ketting goed nakijken zodat je niet voor verrassingen komt te staan onderweg. En dat doe je natuurlijk via dat handige o2o servicebudget…
Fiets helemaal in orde en ben je klaar om de winter lustig door te fietsen? Fantastisch! Vergeet dan zeker niet om je fiets de nodige liefde te geven na elke tocht. Zo zorgt strooizout voor het sneller roesten van je ketting – wat je absoluut wil vermijden. Haal de juiste producten op voorhand in huis, en spendeer op tijd en stond enkele minuten aan het schoonmaken van je fiets. Niet zo tuk op dat gepoets elke dag? Begrijpelijk. Installeer dan zeker de nodige spatborden: deze zullen het ergste vuil al opvangen – inclusief het vuil dat normaal op je broek zou belanden. Een dubbele win, dus!
3. Zorg dat jij én je fiets schitteren
In de winter zijn er weinig zaken zo belangrijk op de fiets als opvallen, opvallen, opvallen. Zet jezelf én die fiets dus op alle mogelijke manieren in de schijnwerpers, zodat andere weggebruikers jou niet over het hoofd kunnen zien. Denk aan reflecterende fietskleding allerlei, maar ook aan reflecterende fietszakken of covers om over je rugzak te trekken. Verder is het ook een goed idee om je fiets te bedekken met reflectoren – en om een extra afneembaar knipperlicht te installeren.
Deze maatregelen zorgen er niet enkel voor dat mensen jou van op afstand zien aankomen, maar ook dat ze een idee krijgen van hoe snel jij gaat. Zo kunnen jullie goed anticiperen op elkaar – en elkaar vervolgens de nodige ruimte op de weg gunnen.
4. Zet je zadel lager en kies de juiste versnelling
Het is misschien niet de meest comfortabele manier om te fietsen, maar kan wel tellen qua extra veiligheid: kies er in de winter voor om je zadel wat lager dan gewoonlijk te zetten. Dit zorgt voor meer stabiliteit en daardoor meer controle op de baan. Bovendien zit je met een lager zadel ook dichter bij de grond, zodat je je voet sneller kan zetten wanneer je dreigt te slippen.
Neem ook de tijd om even uit te zoeken welke versnelling je het meeste controle op de baan geeft. Meestal is een tussenversnelling de slimmere keuze: blijf dus weg van de hoogste of laagste stand. Matig zeker ook je snelheid – en rem voldoende af (gebruik hier zeker beide remmen voor) in bochten om slippen te vermijden.
5. Kies voor een lage bandenspanning of zoek winterbanden
Verder is het belangrijk om even te checken hoe het met je banden gesteld is. Iedereen fietst natuurlijk het liefst op perfect opgepompte banden, maar in de winter is het slim om hier een uitzondering op maken. Kies liever voor een iets lagere bandenspanning: zo heb je meer grip op de weg – en ook hier weer minder kans op een slippartij.
Daarnaast heb je ook voor de fiets de optie om winterbanden te laten installeren. Deze zijn over het algemeen breder – en zijn ontworpen om grip te houden op regenachtige dagen en bij vriesweer. Vraag zeker na bij je lokale handelaar of ze dit voor jou kunnen voorzien: dan kan jij dit misschien wel met je o2o servicebudget regelen! Heb je hier nog vragen over? Aarzel niet om ons te contacteren: wij loodsen je er graag doorheen.
6. Met je elektrische fiets de winter in: denk aan je accu
Natuurlijk gelden voor de elektrische fiets dezelfde tips om rekening mee te houden als voor een gewone fiets. Het enige waar jij als e-bike fanaat extra rekening mee moet houden, is je accu. Deze is over het algemeen niet dol op de koude, waardoor deze in lage temperaturen sneller aan kracht verliest.
Op zich zeker geen ramp, zolang je hier maar op anticipeert. Wij geven enkele tips mee:
- over ‘t algemeen verliest je accu in de kou 30% aan kracht. Geraak je normaal dus nét heen en terug met één batterij? Dan doe je er goed aan om je (snel)lader op zak te houden – en je fiets op kantoor op te laden.
- kan je je e-bike niet binnen parkeren en moet die in de kou blijven staan? Denk er dan zeker aan om je accu mee binnen te nemen, om verder energieverlies te vermijden.
- heb je net in de kou gefietst en neem je je accu mee naar binnen? Laat deze dan eerst een half uurtje op temperatuur komen voor je deze oplaadt.
- en als laatste… beslis je toch om die e-bike niet te gebruiken in de koudste maanden? Haal je accu dan binnen – en laad deze één keer per maand opnieuw op. Zo wordt je batterij niet lui en zal deze langer meegaan. Duurzaamheid voorop!
Meer informatie over fietsen in winterweer?
Aarzel niet om ons te contacteren – wij zijn tenslotte zoveel meer dan ‘gewoon’ een fietsleasebedrijf! Onze kernwaarde én grote passie is het installeren van fietscultuur en ervoor zorgen dat iedereen regelmatig in ‘t zadel springt – ook in de winter. Wij geven dus met veel liefde en enthousiasme de nodige tips en wat advies mee om élk seizoen enthousiast naar ‘t werk te trappen. En heb je nog vragen over iets anders – of wil je gewoon beginnen met fietsleasing? Ook goed! Wij kunnen alvast niet wachten om jou te ontmoeten.