fbpx
Terug naar fietsnieuws
Bart De Groote - Leestijd: 2 min

Dé checklist voor elke speed pedelec bestuurder

Gelijkvormigheidsbewijs niet bij de hand? Je helm vergeten opzetten? Het zijn maar enkele van de ongemakken waar je als speed pedelec gebruiker mee geconfronteerd kan worden. Liever niet? Dat denken wij ook! Ben jij goed op de hoogte van alle verplichtingen en voorwaarden? Weet jij waar je op moet letten als je er met je speed pedelec op uit trekt? Ga zonder zorgen de baan op en ontdek alle belangrijke informatie in deze speed pedelec checklist!

Check de basisvoorwaarden

De basisvoorwaarden om met een speed pedelec te mogen rijden zijn duidelijk.

Je moet minstens 16 jaar oud zijn én in het bezit zijn van één van volgende rijbewijzen:

  • Rijbewijs AM (bromfiets 45 km/uur)
  • Rijbewijs A (motorfiets)
  • Rijbewijs B (auto)

Controleer de verplichte papieren

Wanneer je met een speed pedelec de baan op wil, ben je verplicht om twee documenten bij de hand te hebben:

  • Het gelijkvormigheidattest
  • Het inschrijvingsbewijs

Via myo2o Biker kan je deze documenten eenvoudig downloaden onder ‘Jouw fiets(en) – Documenten’.

Hoe zit het met de verzekering?

Heb je een extra verzekering nodig als je wil rijden met een speed pedelec? Een BA verzekering is wettelijk niet verplicht, dus dit hoef je niet bij te hebben als boorddocument. Toch is zo’n extra verzekering zeker geen overbodige luxe. Better safe than sorry. Als je een BA verzekering hebt geactiveerd via o2o, dan kan je via het schade formulier aangeven dat je hiervan gebruik wenst te maken.

Je nummerplaat is verplicht

Elke speed pedelec moet voorzien zijn van een nummerplaat. o2o zorgt voor de verplichte inschrijving bij de DIV, waarna we een SP-nummerplaat ontvangen. Zelf hoef je hier niets voor te doen. Voordat je je fiets gaat afhalen, heeft jouw fietshandelaar deze nummerplaat al bevestigd aan je fiets. Belangrijk om weten: deze nummerplaat is verplicht en moet dus steeds aan je fiets bevestigd zijn op de openbare weg. Af en toe eens bewust controleren of je je nummerplaat niet bent verloren, kan dus zeker geen kwaad. 

speedpedelec leasen

Een speciale helm dragen is sterk aangeraden

Veiligheid eerst, ook bij een speed pedelec. Met snelheden tot 45 km/u is het dan ook logisch dat het dragen van een  fiets- of bromfietshelm verplicht is. De fietshelm is conform EN1078 en moet ook de slapen en het achterhoofd beschermen. Dit is bij een gewone fietshelm niet altijd het geval. Let dus goed op bij de keuze van jouw helm. Wij raden alvast de helmen aan die speciaal voor een speed pedelec zijn ontworpen. Bovenop die extra bescherming bieden ze ook nog net iets meer comfort: minder geluidshinder bij hogere snelheden of de mogelijkheid om een headset te integreren.

De verkeersregels? Kijk goed naar de borden!

Iedereen die op de openbare weg rijdt met een speed pedelec, moet zich houden aan de verkeersregels voor bromfietsers. Het specifieke verkeersbord met het symbool van een bromfiets en de letter P (speed pedelec) is van toepassing op bestuurders van speed pedelecs.

© Mobiel Vlaanderen

Ik ga op pad en ik neem mee…

Omwille van de hogere snelheid, zijn er ook beperkingen op wie je meeneemt met je speed pedelec. Je mag geen kinderen vervoeren die jonger zijn dan 3 jaar. Wens je kinderen tussen 3 en 8 jaar te vervoeren, dan moet je een geschikt beveiligingssysteem installeren.

Ride and shine

We raden je graag aan om altijd een fluohesje te dragen. Dit is zeker niet verplicht, maar het zorgt voor extra zichtbaarheid en dus ook een veiliger traject. Ook een achteruitkijkspiegel dat je links monteert op je stuur is geen overbodige must. Zo houd je je blik vooruit tijdens het voorbij scheuren van de files. 

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.