fbpx
Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 3 min

Alles wat je moet weten over de fietsvergoeding

Ben je sportief en haal je graag een frisse neus in de buitenlucht voor je aan een drukke werkdag begint? Dan is fietsen van en naar het werk voor jou de ideale manier om je te verplaatsen. Daarbovenop krijg je vaak een fietsvergoeding of fietsleasecontract van je werkgever. Zo verdien je op termijn de kost van je fiets zelfs helemaal terug. En het maakt niet uit of je met een ronkende racefiets, handige bakfiets of een snelle speed pedelec rijdt. De fietsvergoeding is er voor elk type fietser.

De fietsvergoeding: wat is het?

De fietsvergoeding is een kilometervergoeding die de werkgever betaalt aan werknemers die (een deel van) hun woon-werkverkeer met de fiets afleggen. De werkgever beslist zelf of hij een fietsvergoeding toekent en wat de waarde ervan is. Het is dus een gunst en geen verplichting, tenzij dit vastligt in een CAO van je sector. Zowel voor een eigen fiets, een leasefiets als een bedrijfsfiets is de fietsvergoeding een interessante oplossing. 

Welk bedrag als fietsvergoeding?

De werkgever bepaalt zelf het bedrag. Tot 0,27 euro (sinds januari 2023) is de fietsvergoeding wettelijk vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Je kan als werkgever altijd beslissen een hoger bedrag te gebruiken, maar dan is het restbedrag belastbaar als beroepsinkomen.

De overheid wil het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer op die manier aanmoedigen en kan het bedrag van de fietsvergoeding jaarlijks indexeren. Het staat de werkgever vrij om de indexering al of niet toe te passen.

fietsvergoeding stijgt naar 0.27 euro

Voordelen van de fietsvergoeding

  • De fietsvergoeding is er in de eerste plaats voor de fietser, om kosten te dekken. Daarbovenop stimuleert een fietsvergoeding werknemers om vaker op hun fiets te springen voor woon-werkverkeer. En hoe meer fietsende werknemers, hoe meer vreugde… en voordelen. 
  • Zo verdien je met de fietsvergoeding op termijn de kost voor je fiets helemaal terug, als je voldoende kilometers aflegt. Stel dat je elke werkdag 20 kilometer heen en weer naar het werk rijdt, dan brengt je dat met de maximum vergoeding van 0,27 euro per kilometer een bedrag van 1.134 euro per jaar (210 werkdagen) of 94,50 euro per maand op.
  • Voor de fietsvergoeding mag de werkgever een bedrag tot 0,27 euro per kilometer inbrengen als 100% aftrekbare bedrijfskost. Hierdoor daalt de bedrijfswinst en dus ook de vennootschapsbelasting, wat een aanzienlijk voordeel met zich meebrengt voor het bedrijf. De fietsvergoeding is bovendien vrij van RSZ.
  • Een fietsvergoeding is te combineren met andere mobiliteitsvormen zoals trein, bus of (bedrijfs)wagen. Zo kan je van thuis uit naar het station fietsen, om daar met de trein verder te reizen naar het werk. Wanneer de werkgever het toelaat, is er een combinatie van de fietsvergoeding en een terugbetaling van het openbaar vervoer mogelijk.
  • Een fietsvergoeding biedt dus heel wat voordelen. Bedrijven die al werken met een fietsvergoeding combineren dit vaak met fietsleasing. Zo genieten werknemers optimaal van alle ‘fietsvoordelen’ die de overheid voorziet.

Voorwaarden van de fietsvergoeding

De fietsvergoeding is enkel van toepassing voor de afgelegde kilometers van en naar het werk. Maar welke weg neemt de werknemer? Het bedrijf zoekt samen met de werknemer de beste route uit. Want de kortste weg is niet altijd de veiligste! Verder bepaalt de werkgever of de fietsvergoeding van toepassing is op één enkele woon-werkrit of ook op de terugrit.

In sommige gevallen betaalt de werkgever zelfs meerdere heen- en terugritten per dag terug. Bijvoorbeeld wanneer de werknemer thuis gaat lunchen en dus meermaals per dag het traject tussen werk en thuis aflegt. Als werkgever kan je de fietsvergoeding ook voor dienstverplaatsingen gebruiken, zelfs al gebeuren deze met een bedrijfsfiets. In dit geval is de fietsvergoeding 100% aftrekbaar, maar brengt het wel sociale lasten met zich mee. 

Voor het aantal afgelegde kilometers is er gelukkig geen wettelijke begrenzing. Een extra stimulans dus van de overheid om te kiezen voor een aangename en veilige route van en naar het werk.

Voorbeeld: Wanneer de werkgever een fietsvergoeding uitbetaalt van 0,20 euro per kilometer, dan is deze vergoeding volledig vrijgesteld van belastingen. Wanneer de werkgever 0,30 euro per kilometer voorziet, is de eerste 0,27 euro vrijgesteld van belastingen. De overige 0,03 euro is wel belastbaar (is gelijkgesteld aan salaris).

De kilometers op je conto registreren

Het exact aantal gefietste kilometers van alle werknemers bijhouden: hoe doe je dat? Er bestaat hier geen wettelijke regeling voor. Om alles toch overzichtelijk te houden, kiezen veel bedrijven voor een digitale registratie gekoppeld aan elektronische toegangscontrole of een fietskalender. Ook laat de werkgever de werknemer vaak eenmalig een verklaring op eer ondertekenen waarin deze de fietsfrequentie en het aantal kilometers van het woon-werktraject vermeldt. 

Fietsvergoeding + fietsleasing = een ideale combo

En kan je een leasefiets combineren met de fietsvergoeding? Dan heb je de perfecte deal  voor die ontspannende rit van en naar het werk. Want ook op een leasefiets krijg je heel wat fiscale voordelen. Anders dan bij een bedrijfswagen, is het Voordeel alle aard (VAA) namelijk volledig vrijgesteld van RSZ en belastingen. Hierdoor geniet je als werknemer van een mooi financieel voordeel zonder dat de loonkost voor de werkgever stijgt. Graag meer informatie? We hebben alle ‘fiscale voordelen van fietsleasing op een rijtje gezet‘.

Wist je trouwens dat zo’n 80% van de werknemers binnen een straal van 10 km rond het werk woont en slechts 15% met de fiets komt? Er is dus nog heel veel fietspotentieel! 

Meer informatie over fietsleasing ontvangen?

Wil je graag weten hoe fietsleasing precies werkt? Download dan onze whitepaper ‘Wat is fietsleasing?’ en ontdek hoe je fietsleasing vlot op gang trapt.

 
 
 
 
 

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.