fbpx

De fietsleasemythe ontkracht: Fietsleasing heeft een grote impact op jouw pensioen
25.09.2020

Terug naar fietsnieuws

Hoe meer bedrijven fietsleasing aanbieden, hoe meer mensen zich de vraag stellen of dit ook voor hen interessant kan zijn. Je hoort veel verhalen over de voordelen van fietsleasing, al duiken er ook cowboyverhalen op… o2o ging op zoek naar de meest voorkomende misvattingen over fietsleasing en voorzag ze van een woordje uitleg: de fietsleasemythe ontkracht! In deze blogpost weerleggen we de mythe dat het leasen van een fiets een grote impact heeft op het pensioen, de 13e maand, je vakantiegeld of je werkloosheidsuitkering.

Leestijd: 1 min

Het berekenen van je pensioen

Op het einde van je loopbaan zal men zich bij de berekening van het pensioen baseren op je verdiende brutoloon. Aangezien je bij fietsleasing een maandelijkse bijdrage doet via je brutoloon, is het ook logisch dat de link tussen het leasen van een fiets en de impact op het pensioen gemaakt wordt. Maar een eenduidige algemene regel over de echte impact van fietsleasing op jouw pensioen, is er niet.

fietsleasing pensioen

Tijdens 75% van jouw loopbaan heeft het leasen van een fiets eigenlijk een zeer beperkte impact op jouw pensioen. Bij medewerkers met een hoger loon is het zo dat de pensioenberekening geplafonneerd is. Fietsleasing heeft in deze situatie dus eigenlijk geen enkele impact. Algemeen kan je stellen dat de impact op het pensioen dus te verwaarlozen is. Zeker als je kijkt naar de voordelen die het leasen van een fiets met zich meebrengen.

Vakantiegeld

Als het gaat over de impact op jouw vakantiegeld, zijn er 2 situaties mogelijk:

  • Wanneer je voor je leasefiets een bijdrage per maand of per uur betaalt, daalt ook je vakantiegeld met dezelfde verhouding. Deze loondaling wordt in rekening gebracht bij de budgetneutrale berekening waardoor je als werknemer géén verlies doet.
  • Wanneer je een bijdrage betaalt voor je leasefiets via de eindejaarspremie, blijft je vakantiegeld gelijk.

Eindejaarspremie

Eenzelfde redenering kunnen we volgen bij het berekenen van je eindejaarspremie. Wanneer je voor je leasefiets een bijdrage per maand of per uur betaalt, daalt ook de eindejaarspremie met dezelfde verhouding. Deze loondaling wordt in rekening gebracht bij de budgetneutrale berekening waardoor je als werknemer geen verlies doet. 

Uitkering bij moederschapsrust, ziekte, werkloosheid of een arbeidsongeval

Wanneer je voor je leasefiets een bijdrage per maand betaalt, zal de uitkering (ziekte, moederschapsrust, werkloosheid of arbeidsongeval) berekend worden op je nieuw brutoloon. Je uitkering zal dus een stukje lager zijn, dan wanneer je geen fiets zou leasen. Wanneer je voor je leasefiets een bijdrage betaalt via de eindejaarspremie, blijft je uitkering gelijk.

Groepsverzekering

De impact van fietsleasing op je groepsverzekering is afhankelijk van je werkgever. Vaak daalt de groepsverzekering niet. Indien de groepsverzekering toch mee zou dalen, is dit meestal ook in rekening gebracht in de budgetneutrale formule. Hierdoor zal een eventuele daling van de groepsverzekering je extra fietsbudget geven, waardoor je je als werknemer geen nadeel doet. Jouw fietsbudget is dan de som van de daling van de bruto loonkost voor de werkgever en de daling van de groepsverzekering. 

Conclusie

Het leasen van een fiets zorgt ervoor dat je minder brutoloon zal krijgen op het einde van elke maand. Theoretisch gezien heb je dus inderdaad een ‘kleiner’ pensioen, werkloosheidsuitkering, … maar door de bruto-netto verhouding is de impact hiervan zo klein, dat deze te verwaarlozen is. Het voordeel van fietsleasing blijft zeer groot dankzij de fiscale voordelen, maar ook voor jouw mentale en fysieke gezondheid 😉 Bij twijfel over je persoonlijke situatie, ga je best eens langs bij de personeelsdienst van jouw bedrijf.

De fietsleasemythe ontkracht: Bij fietsleasing is er een beperkt aanbod aan merken en fietshandelaars

Lees meer
Terug naar fietsnieuws

Contacteer ons

koffie, thee of isotone sportdrank staan voor je klaar