Terug naar fietsnieuws
02.07.2021 - Stefanie Van Trappen - Leestijd: 2 min

Voordelig op de fiets bij Gemeente Destelbergen

Het startschot voor duurzame fietsmobiliteit voor ambtenaren is gegeven. Op 14 april verscheen de publicatie in het Belgisch staatsblad en kunnen Vlaamse lokale besturen kiezen voor fietsleasing via flexibele verloning. Bij de Gemeente Destelbergen zijn ze al een tijdje bezig met het aanbieden van een bedrijfsfiets. Tom Elegeert (Deskundige Klimaat en Duurzaamheid) geeft tekst en uitleg.

Bedrijfsfiche

Activiteiten

Gemeente

Locatie

Destelbergen

Aantal werknemers

80

Start samenwerking met o2o

Februari 2021

 

“We wilden niet wachten op de nieuwe wetgeving en toch al fietsleasing via o2o aan onze werknemers aanbieden. Bij de opstart een aantal maanden geleden was er voor de lokale besturen nog geen fiscaal voordeel. Als oplossing leggen we via het Gemeentebestuur 20 euro per maand bij. Met 720 euro over de gehele leaseperiode is dit een mooi financieel duwtje in de rug. We zijn hierin niet de enige, ook andere besturen passen deze voorlopige maatregel toe”, verduidelijkt Tom.

Fiscaal voordeel voor publieke sector

We zetten de recente veranderingen in de wetgeving nog even op een rij:

  • Door de goedkeuring op de ministerraad van 12 maart en de publicatie in het Belgisch Staatsblad op 14 april 2021 kunnen provinciale en lokale ambtenaren en OCMW ’s eindejaarspremie, fietsvergoeding en/ of vakantiedagen omruilen. 
  • Voor het personeel van de Vlaamse overheid is er al een principiële goedkeuring in de ministerraad van 11 december 2020, maar nog geen officiële goedkeuring en publicatie in het Belgisch Staatsblad. Het is wachten op het advies van de sociale partners en de Raad van State. Volgens de voorlopige regeling zouden ze (een gedeelte van) hun eindejaarspremie en/of maximaal 11 jaarlijkse vakantiedagen kunnen omruilen. 

Aan de slag met de nieuwe wetgeving

Bij de Gemeente Destelbergen staan ze te popelen om deze nieuwe regeling voor een groene fietsmobiliteit toe te passen. “Momenteel zijn we juridisch advies aan het inwinnen via RSZ en de fiscus hoe we dit in de praktijk kunnen implementeren. De optie via eindejaarspremie lijkt voor ons het interessantst,” legt Tom uit. “Maar eerst willen we een duidelijk antwoord op verschillende vragen. Wat bijvoorbeeld met mensen die een promotie krijgen tijdens de periode van fietsleasing? Of mensen die langdurig ziek zijn en geen eindejaarspremie kunnen opbouwen?” 

Dankzij de nieuwe regeling is er maximale keuzevrijheid. De lokale besturen krijgen autonomie rond het uitwerken van de regels over fietsmobiliteit. En de medewerkers kiezen zelf of ze op het fietsaanbod ingaan, nu of later. 

Fietsplezier voor iedereen

“We verwachten dat we de juridische hindernissen tegen eind dit jaar kunnen oplossen en begin 2022 voluit van start kunnen gaan met fietsleasing”, licht Tom toe. Momenteel zijn er bij de Gemeente Destelbergen maar 4 mensen met fietsleasing gestart. De overgrote meerderheid van de 150 medewerkers die toegang hebben tot een bedrijfsfiets wacht op de nieuwe praktische regeling en het fiscaal voordeel. Een enorm potentieel dus! 

“De meeste werknemers wonen ook dichtbij en vinden fietsen naar het werk de ideale oplossing. We willen zoveel mogelijk mensen op de fiets krijgen en plannen een grote communicatiecampagne rond fietsleasing”, aldus Tom. “Ook een presentatie over het rijden met elektrische fietsen staat op de agenda om iedereen veilig op weg te krijgen.” 

Fietsleasing: meer dan fiscaal voordeel

Tom is alvast overtuigd: “Bovenop het fiscaal voordeel heb je ook recht op de fietsvergoeding. Zo kan je de kost voor fietsleasing gemakkelijk terug verdienen. En door je auto wat meer in de garage te laten staan spaar je ook kosten uit. Tel daarbij het gezondheidsvoordeel en de ecologische impact en dan weet je, fietsleasing is de beste oplossing!” 

De lokale besturen zijn blij dat ze een versnelling hoger kunnen schakelen in duurzame verplaatsingen. Werknemers aantrekken en belonen met een bedrijfsfiets past perfect binnen hun modern personeelsbeleid.

Meer weten? Check zeker deze interessante artikels:

Update november 2021 voor de Vlaamse Overheid: de verschillende stappen die volgen op de principiële goedkeuring vragen meer tijd dan ingeschat. Nog even geduld dus! Lees er meer over in dit artikel: Principiële goedkeuring voor fietsleasing.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.