Duurzaam ondernemen met steun van de overheid

November 7, 2023
- Geschreven door:
Axelle

Wist je dat je als bedrijf flink in de groene prijzen kan vallen als je investeert in duurzame mobiliteit? Je komt daardoor namelijk in aanmerking voor verschillende subsidies en steunmaatregelen. En dat kan tellen voor wie duurzaam wil ondernemen! Van fiscaal aftrekbare fietsinfrastructuur zoals fietsenstallingen en doucheruimtes tot budgetneutrale fietsleasing en bedrijfsfietsen voor je werknemers: er zijn heel wat mogelijkheden!

Verhoogde fiscale aftrek van 120% voor wie fietsen stimuleert

Wil je duurzamer ondernemen als bedrijf? Een slimme move is dan om te investeren in duurzame mobiliteit voor woon-werkverplaatsingen door bijvoorbeeld fietsen te stimuleren. Wil je fietsen aantrekkelijk maken? Dan is een goede fietsinfrastructuur de basis voor succes.

‘Wat gaat dat kosten?’, minder dan je denkt! Want als zelfstandige geniet je van een verhoogde aftrek van maar liefst 120% voor alle kosten die je maakt om de fiets te stimuleren als middel voor de woon-werkverplaatsingen van je werknemers. Maar over welke kosten gaat het dan juist?

  • Alle investeringen in fietsinfrastructuur zoals een (overdekte of afgesloten) fietsenstalling en een kleed- of doucheruimte.
  • De kosten voor het aankopen en onderhouden van bedrijfsfietsen die je ter beschikking stelt van je werknemers.

Tijd dus om een deel van die saaie autoparking om te toveren tot een aantrekkelijke (overdekte) parkeerplaats waar je fietsende collega’s hun e-bike zorgeloos kunnen opladen aan een laadpaal. Wedden dat meer werknemers op de fiets zullen springen.

Wil je graag meer weten over deze interessante maatregel? Check dan zeker de informatie op de VLAIO website over fiscale aftrek voor kosten vervoer-verplaatsing personeel.

Benieuwd hoe je de fietscultuur binnen je bedrijf extra stimuleert? Je leest er alles over in onze blog ‘4 tips om een fietscultuur te creëren binnen jouw bedrijf’.

duurzaam ondernemen

Kilometervergoeding: een voordeel voor jou en je werknemers

Je werknemers belonen voor hun duurzame mobiliteitsinspanning en zo stimuleren om vaker voor de fiets te kiezen? Dat doe je met de kilometervergoeding! Deze vergoeding is vrijgesteld van belastingen en RSZ-bijdragen tot een maximum van 0,27 euro/kilometer (tarief geldig sinds januari 2023). In 2025 zal dat bedrag zelfs oplopen tot 0.35 euro/kilometer! Hierdoor daalt de bedrijfswinst en de daarop toegepaste vennootschapsbelasting. Zo’n kilometervergoeding is niet alleen voordelig voor je werknemers, maar biedt dus ook financiële voordelen voor je bedrijf. Een win-winsituatie voor iedereen!

Meer weten over de fietsvergoeding? Lees dan zeker onze blog ‘Alles wat je moet weten over de fietsvergoeding’.

Duurzaam ondernemen met fietsleasing: budgetneutraal en duurzaam

Voor fietsleasing zijn er geen steunmaatregelen, maar dat hoeft ook helemaal niet! Fietsleasing is namelijk volledig budgetneutraal. Het kost jou als werkgever dus helemaal niets. Daardoor is het dé manier om aan loonoptimalisatie te doen en tegelijkertijd je duurzaamheidsscore de lucht in te duwen. Meer nog: het is ook een extra troef in je employer branding, het verhoogt je retentie en het werknemersgeluk.

Klinkt best interessant hé? Meer weten over fietsleasing? Check dan zeker onze whitepaper!

duurzaam ondernemen

Test duurzame vervoersmiddelen via provinciale initiatieven

Verder heb je per provincie een aantal interessante initiatieven waarmee je duurzame vervoersmiddelen kan uittesten gedurende een korte periode. Zo is er in Oost- en West-Vlaanderen de Testkaravaan. In Vlaams-Brabant is er de Fietstest en in Antwerpen kennen ze gelijkaardige projecten met de Pendelproeverij en Slim naar Antwerpen.

Heel wat mooie initiatieven dus om verschillende fietstypes uit te testen. Zo vinden je werknemers gegarandeerd het type fiets dat perfect bij hen past.

Wist je trouwens dat o2o gratis testevents organiseert voor klanten? Jij hoeft alleen een datum te prikken en wij regelen de rest! Op onze testevents kunnen jouw werknemers niet alleen fietsen testen, ze hebben er ook de mogelijkheid om advies in te winnen bij onze fietsexperts!

Meer weten over onze testevents? Op onze testeventpagina vind je alle informatie.

Alles weten over duurzaam ondernemen met overheidssteun?

Krijg je maar niet genoeg van al deze steunmaatregelen en wil je er werkelijk alles over weten? Neem dan zeker een kijkje op de VLAIO website met het interessante overzicht over duurzame bedrijfsmobiliteit.