Fietsleasing in de zorgsector: kan het?
Fietsleasing in de zorgsector: kan het?
Zowel wie werkt in de zorg als zorginstellingen vragen zich vaak af: ‘Kan fietsleasing in de zorgsector?’ . Het antwoord is: ja en nee. Vandaag is er geen wettelijk kader dat fietsleasing via brutoloonruil mogelijk maakt. Toch bieden sommige zorginstellingen fietsleasing aan. Hoe kan dat? En wanneer komt er een wettelijk kader?
Komt er een wettelijk kader voor fietsleasing in de zorg?
Dat de zorgsector staat te popelen om fietsleasing aan te bieden, is duidelijk. Al heel wat zorginstellingen contacteerden ons om naar de mogelijkheden te vragen. Komt er ooit een wettelijk kader voor fietsleasing in de zorg?
Eerder dit jaar (2024) werd een voorstel voor fietslease binnen paritair comité 330 nog afgekeurd. Wil dat zeggen dat alle hoop verloren is? Zeker niet. Er ligt nog steeds een voorstel op tafel om werknemers binnen de zorgsector toegang te geven tot fietsleasing. Het is nog bang afwachten of en wanneer dat goedgekeurd zal worden.
Hoe kan het dat sommige zorginstellingen fietsleasing aanbieden?
Eindejaarspremie zorgsector inzetten voor fietslease in publieke sector
Dat sommige ziekenhuizen of andere zorginstellingen fietsleasing wel aanbieden, heeft verschillende redenen. Zo zijn er de publieke ziekenhuizen die tot de publieke sector behoren. Zij kunnen sinds kort al fietsleasing aanbieden aan hun zorgpersoneel binnen een wettelijk kader.
Fietslease aanbieden zonder wettelijk kader
En dan zijn er ook nog zorginstellingen die fietsleasing aanbieden zonder wettelijk kader. Dat kan via nettoloonruil, waarbij werknemers hun leasefiets betalen met een nettoloon. Da’s fiscaal wel een pak minder interessant. Maar zorginstellingen kunnen wel een bijdrage doen in de leaseprijs van hun zorgpersoneel, of zorgmedewerkers kunnen een persoonlijke bijdrage doen aan het begin van de lease.
Fietsleasing: een win-win voor de zorgsector
Toch zijn er al heel wat zorginstellingen die ondanks het ontbreken van een wettelijk kader wel fietslease aanbieden aan hun zorgpersoneel. Waarom? Omdat fietsleasing een echt win-win is voor zorginstellingen. Voor HR in de zorg is fietsleasing een echte plus. De HR-verantwoordelijken van zorginstellingen uit ons peloton geven 4 redenen aan om te kiezen voor fietsleasing:
1. Inzetten op de gezondheid en het welzijn van werknemers
Via fietslease stimuleer je je medewerkers om dagelijks te bewegen, wat hun fysieke en mentale gezondheid verbetert. Dat leidt dan weer tot minder ziekteverzuim en verhoogt het werkgeluk. Voor veel organisaties is het een mooie aanvulling in hun welzijnsbeleid.
Fietsleasing was voor ons een heel grote troef in de award die we dit jaar kregen als zorgwerkgever van het jaar.
Senze, Stafmedewerker Payroll & HR bij ziekenhuis Oost-Limburg
2. Volledig budgetneutraal
De keuze voor fietsleasing is ook snel gemaakt als je weet dat het volledig budgetneutraal is. Dat maakt dat het voor HR-verantwoordelijken in de zorg vaak een no-brainer is om fietsleasing op te starten. Het is een snelle en makkelijke manier om loonsverhoging in de zorgsector aan te bieden.
Meer weten over de kosten van fietsleasing? Lees: ‘Wat kost fietsleasing mij als werkgever?’.
3. Duurzaam mobiliteitsbeleid
Ook ziekenhuizen en andere zorginstellingen willen verduurzaam. Fietsleasing is niet alleen een manier om een duurzamer mobiliteitsbeleid te bekomen, het is ook een vorm van loonoptimalisatie die voor je volledige personeel toegankelijk is. Goed voor meer duurzame mobiliteit dus, en een duurzaam loonbeleid.
4. Eenvoudige oplossing voor parkeerproblemen
Heel wat zorginstellingen kampen met parkeerproblemen: beperkte parkeerruimte en als gevolg daarvan, hoge parkeerkosten. Het UZ Gent werkte daarom een systeem uit dat iedereen die binnen de drie kilometer van het ziekenhuis woont niet meer gratis kan parkeren op de campus.
Het UZ-gent motiveert daarmee mensen om vaker met het openbaar vervoer of de fiets naar het werk te komen. Via fietsleasing biedt het UZ Gent leasefietsen aan die werknemers kunnen betalen met hun eindejaarspremie of omgezette vakantiedagen.
5. Boost voor je employer branding
Fietslease is enorm gegeerd bij werknemers, een mooie plus dus in de war for talent. Dat het zo aantrekkelijk is voor werknemers, komt doordat het zo fiscaal voordelig is. Gemiddeld is een fiets leasen via brutoloonruil tot 40% goedkoper dan een privéaankoop.
Medewerkers leasen hun fiets via de brutoeindejaarspremie. Via o2o is het voor hun mogelijk om eender welke fiets te leasen, wat ervoor zorgt dat niemand uit de boot valt op basis van hun budget en dat was voor ons heel belangrijk.
Senze, Stafmedewerker Payroll & HR bij ziekenhuis Oost-Limburg
Deze zorginstellingen bieden al fietsleasing aan
Bij o2o Bicycle Leasing hebben we al veel tevreden klanten binnen de zorg, die fietsleasing inzetten om hun personeel meer gepersonaliseerde mobiliteit en werkgeluk te bieden. Enkele pioniers zijn:
“De belangrijkste elementen voor ons waren een goed IT-platform, een stevige ontzorging van de administratie, een groot aanbod voor onze medewerkers én een faire prijs/kwaliteit verhouding. o2o kwam er als beste uit.”
AZ Jan Palfijn - Wouter Pauwels - stafmedewerker payroll
o"2o is een heel toegankelijke leasepartner. In hun digitaal kunnen zowel werkgever, werknemer als fietshandelaar terecht. Voor ons als HR is het een grote ontzorging dat o2o alle bestellingen nakijkt en dat de contracten makkelijk opgemaakt worden via de tool van o2o."
Senze, Stafmedewerker Payroll & HR bij ziekenhuis Oost-Limburg
En ook deze zorgbedrijven maken deel uit van ons peloton: