Fietsleasing, ook voor ambtenaren?

February 1, 2024
- Geschreven door:
Axelle

Fietsleasing in de publieke sector, hoe werkt dat precies en wie kan ervan genieten? Met meer dan 200 klanten in de publiekee sector is o2o Bicycle Leasing de ideale partij om die vraag voor jou te beantwoorden. In deze blog ontdek je welke ambtenaren een fiets kunnen leasen, wat de voordelen daarvan zijn en hoe fietsleasing voor ambtenaren fiscaal voordelig kan zijn, wanneer ambtenaren bijvoorbeeld hun eindejaarspremie inruilen voor fietsleasing.

Welke ambtenaren kunnen een fiets leasen?

Of je een fiets kan leasen in de publieke sector hangt af van waar je precies tewerkgesteld bent. Want helaas, niet iedereen heeft toegang tot zo’n fiscaal voordelige leasefiets… Hieronder sommen we op welke takken wel de mogelijkheid hebben tot fietsleasing:

  • Medewerkers van de Vlaamse overheid;
  • Personeel van lokale besturen zoals gemeentelijke ambtenaren, OCMW-medewerkers, provinciale ambtenaren, welzijnsverenigingen, De Lijn, Kind & Gezin, maar evengoed de NMBS, de Post, ziekenhuizen, bibliotheken en verscheidene musea, …
  • Vanaf 2025: leerkrachten in het Vlaams onderwijs*;
  • Vanaf 2025 Federale overheid.

*Universiteiten vallen onder een ander besluit

Een fiets leasen als ambtenaar: sinds wanneer kan het?

Voor wie werkt in de publieke sector was fietsleasing vroeger geen optie. De opgelegde barema’s zorgden er namelijk voor dat het uitwerken van een fiscaal voordelige manier om een fiets te leasen eerder complex was. 

Pas in 2022 gaf de Vlaamse overheid groen licht voor fietsleasing voor ambtenaren. Een logische stap, nadat duidelijk werd hoeveel voordelen het oplevert in de privésector. Lees verder en ontdek alle manieren waarop je als ambtenaar aan fietsleasing kan doen, o.a. door je eindejaarspremie in te ruilen.

Meer lezen over de voordelen van fietsleasing? Check dan zeker onze blog: De voordelen van fietsleasing op een rijtje’.

Voordelen van fietsleasing voor ambtenaren en de publieke sector

  • Inzetten op duurzame mobiliteit;
  • Fiscale voordelen voor ambtenaren; 
  • Fietsen bevordert de gezondheid;
  • Flexibiliteit: ambtenaren die een fiets leasen zijn minder afhankelijk van openbaar vervoer of lange files.
Ik merk de voordelen nu al: minder benzinekosten, geen parkeerproblemen en een extra portie dagelijkse beweging erbovenop. Ik ben fan! – Jonas, Verpleegkundige 

Als ambtenaar ook genieten van deze voordelen? Dat kan met o2o Bicycle Leasing!

Is je werkgever klant bij o2o? Maak een account aan via myo2o Biker! Is je werkgever geen klant bij o2o? Download dan ons overtuigingspakket en overtuig je werkgever!

Maar hoe werkt fietsleasing in de openbare sector precies?

Als je zelf ambtenaar bent, weet je vast wel dat er heel wat verschillen zijn met de privésector. En voor fietsleasing is dat niet anders. We besparen je graag heel wat opzoekwerk en vertellen je hoe je fietsleasing voor ambtenaren vlot op gang kan trappen! 

Het financiële voordeel van 40% en de mooie netto fietsvergoeding die ik maandelijks op mijn loonbrief zie verschijnen, zijn de beste motivatie om te kiezen voor de fiets. En reken maar eens hoeveel tankkosten ik uitspaar… – Wesley, Stad Ieper

Fietsleasing als fiscaal voordeel voor ambtenaren

Ook als ambtenaar kan je op een fiscaal voordelige manier een fiets leasen. Je kan weliswaar geen deel van je brutomaandloon inruilen om een fiets te leasen. Maar geen zorgen, ook als ambtenaar kan je deel uitmaken van het peloton! Er zijn namelijk andere manieren om een fiets te leasen. Zo kunnen ambtenaren hun eindejaarspremie inzetten voor fietsleasing.

Ruil je eindejaarspremie in voor een leasefiets

Voor sommige ambtenaren is het mogelijk om je bruto-eindejaarstoelage geheel of gedeeltelijk in te ruilen voor een leasefiets. Dat kan bijvoorbeeld voor medewerkers van de Vlaamse overheid, lokale besturen en OCMW’s. Dat is een fiscaal voordelige manier om aan fietsleasing te doen. Zie het als een waardevol kerst- of nieuwjaarscadeau aan jezelf. Je kan je leasefiets zelfs gebruiken om je nieuwjaarsvoornemens te vervullen! 

Ruil je vakantiedagen in voor een leasefiets

Offer je liever je eindejaarstoelage niet op? Dan kan je er ook voor kiezen om je vakantiedagen in te ruilen voor een leasefiets. Ga zelf na of dat binnen jouw organisatie mogelijk is. Je mag wel enkel de vakantiedagen inruilen die boven de wettelijke 28 dagen uitkomen. Werk je in een lokaal bestuur? Dan bepaalt het lokale bestuur zelf of, en hoeveel dagen er kunnen worden omgezet.

En, als je fietst, win je die ingeruilde vakantiedagen zo terug door geen uren in de file te staan. Bovendien geeft fietsen door het uitwaaien altijd wel een beetje een vakantiegevoel, toch? 

Ruil je fietsvergoeding in voor een leasefiets

Naast je bruto-eindejaarstoelage en je vakantiedagen, kan je ook het nettobedrag van je fietsvergoeding inruilen voor een leasefiets. Deze manier van fietsleasing levert, in tegenstelling tot de vorige twee opties, geen fiscaal voordeel op. 

Als ambtenaar fiscaal voordelig genieten van fietsleasing? Met o2o Bicycle Leasing loopt dat sowieso gesmeerd!

Is je werkgever klant bij o2o? Maak een account aan via myo2o Biker! Is je werkgever geen klant bij o2o? Download dan ons overtuigingspakket en overtuig je werkgever!

o2o als ideale leasepartner voor ambtenaren

Als experts in fietsleasing bouwden we natuurlijk ook al heel wat ervaring op met leasefietsen voor openbare besturen. Zo hebben we al heel wat ambtenaren richting fietsplezier begeleid! Je hoeft ons zeker niet op ons woord te geloven, wij laten graag onze tevreden fietsers en klanten spreken!

Bovenop het fiscaal voordeel heb je ook recht op de fietsvergoeding. Zo kan je de kost voor fietsleasing gemakkelijk terugverdienen. En door je auto wat meer in de garage te laten staan spaar je ook kosten uit. Tel daarbij het gezondheidsvoordeel en de ecologische impact en dan weet je, fietsleasing is de beste oplossing!  –  Tom van Gemeente Destelbergen