Wat kost fietsleasing voor de werkgever?

July 6, 2023
- Geschreven door:
Axelle

Fietsleasing is één van de populairste extralegale voordelen bij werkgevers. En da’s niet verbazend, want fietsleasing is een enorme troef in je employer branding. Maar wat kost dat, zo’n fietslease voor jouw bedrijf of voor jouw organisatie in de publieke sector? We krijgen heel vaak vragen als 'Hoeveel kost fietsleasing'?, 'Wat is de kostprijs van fietsleasing?' en 'Wat zijn de leasefiets kosten voor de werkgever?  In dit artikel krijg je een helder antwoord op die vraag.

Fietsleasing: één van de populairste extralegale voordelen

Fietsleasing behoort tot de top vijf meest gekozen opties door werknemers binnen het cafetariaplan én het is opgenomen in de meeste cafetariaplannen. Een populair extralegaal voordeel dus. En daar is een goede reden voor: het is volledig kostenneutraal

Maar er zijn nog heel wat andere voordelen. Zo is het een troef in je employer branding en levert het je gezonde en gelukkige werknemers op. Via fietsleasing voer je ook een duurzamer loonbeleid, met aandacht voor welzijn en een inspirerende bedrijfscultuur. 

Maar goed, jij vraagt je natuurlijk af hoe het kan dat fietsleasing kostenneutraal is? Dat leggen we je hieronder uit. 

Meer weten over fietsleasing? Lees dan zeker onze blog: ‘Wat is fietsleasing’. 

Fietsleasing is budgetneutraal: maar wat betekent dat? 

Je hoort wel eens dat fietslease budgetneutraal is voor de werkgever. Maar wat houdt dat precies in, dat budgetneutrale? Dit is het moment waarop je het eindelijk te weten komt. Drum roll please.

Budgetneutraal betekent dat jij als werkgever niets hoeft te betalen voor de leasefiets van je werknemers. Echt. Gewoon. Helemaal. Niets. En da’s helemaal anders dan bij autoleasing, waar je als werkgever wél moet bijdragen in de leaseprijs van je werknemer. Dus op de vraag: wat kost een leasefiets voor de werkgever? Kunnen we eenvoudig antwoorden: niets.

De leasefiets kosten voor de werkgever zijn niet alleen onbestaande, als je het via o2o Bicycle Leasing doet, is het ook makkelijk te implementeren. Lees alles over de fietslease-ervaring van onze klant vdk bank: Fietsleasing via o2o is laagdrempelig en makkelijk te implementeren’. 

cowboyfiets op zebrapad- wat kost fietsleasing voor de werkgever

Hoe komt het dat fietsleasing kostenneutraal is? 

Je weet nu wat budgetneutraliteit inhoudt, maar nog niet hoe het kan dat fietsleasing budgetneutraal is. Hoe komt het nu dat er geen leasefiets kosten zijn voor de werkgever? Time to find out.

Werknemers betalen een deel van de leaseprijs via brutoloonruil

Werknemers betalen een deel van hun leaseprijs zelf, via brutoloonruil of het inruilen van bonussen, eindejaarspremies of vakantiedagen. Met wat ze hun leasefiets uiteindelijk financieren, hangt af van de sector waartoe je bedrijf behoort. 

Het punt is dat ze een deel van hun leaseprijs dus betalen met hun brutoloon, brutobonus of bruto-eindejaarspremie. En daardoor genieten ze van een mooi fiscaal voordeel op hun fiets van tot wel 40%. 

Zo wordt dus een deel van de leaseprijs gecoverd. Maar wat met het andere deel van de leaseprijs? 

De werkgever legt de uitgespaarde patronale bijdrage bij

Dat wordt heel makkelijk geregeld. Want als je werknemers een deel van hun brutoloon flexibiliseren om een fiets te leasen, dan betaal je als werkgever op dat deeltje van hun loon geen patronale bijdrage. Het deeltje van de patronale bijdrage dat je daarmee uitspaart, leg je bij om de rest van de leaseprijs van je werknemer te dekken

Et voilà: de leaseprijs van je werknemer is gedekt zonder dat je daar als werkgever extra voor moet betalen. 

Fietslease kosten voor de werkgever: een rekenvoorbeeld

De leaseprijs van de fiets van je werknemer wordt dus deels betaald met de brutoloonbijdrage van je werknemer en deels met het deeltje van de patronale bijdrage dat je als werkgever uitspaart door de brutoloonruil. Om het helemaal overzichtelijk te maken, hebben we alles ook in een handig rekenvoorbeeld gegoten.

Wil je als werkgever toch graag een bijdrage doen voor de leasefiets van je werknemers? Dat kan ook! Meer nog, bij o2o Bicycle Leasing moedigen we dat écht aan. Want zo geef je je werknemers nog een extra duwtje in de rug om voor een duurzamere mobiliteit te kiezen. Hoeveel je dan bijdraagt aan de leaseprijs van je werknemer, kan je volledig zelf kiezen. 

Alles weten over het fiscaal voordeel van fietsleasing voor je werknemers? Check dan zeker onze blog:‘Waarom is fietsleasing via je werkgever zo fiscaal voordelig?

Interesse in fietsleasing voor jouw organisatie?

Boek vandaag nog je meeting en bespreek de mogelijkheden van fietsleasing met onze experts. 

Plan een afspraak

Fietsleasing: meer dan alleen budgetneutraal

Fietsleasing is niet alleen kostenneutraal, het biedt jou als werkgever ook andere (fiscale) voordelen. Van welke andere voordelen je zoal geniet als je besluit om fietsleasing op te starten? Je ontdekt het hieronder. 

Mannen met fiets in de hand - wat kost fietsleasing voor de werkgever

Fietsleasing is 100% fiscaal aftrekbaar

Gebruiken je werknemers hun leasefiets voor woon-werkverkeer of werkgerelateerde verplaatsingen? Dan is de leaseprijs van de fiets 100% fiscaal aftrekbaar. Zo verlaag je als bedrijf je belastbaar inkomen en betaal je dus minder belastingen aan het eind van de rit. Win-win!

Wist je dat ook andere fietsgerelateerde kosten, zoals de inrichting van een kleed- of doucheruimte, fietsenstalling of laadpaleninfrastructuur 100 % aftrekbaar zijn? Daar lees je alles over in onze blog over duurzaam ondernemen!

Leasefiets kosten werkgever: werkgeversbijdrage daalt door vermindering RSZ-bijdragen

Op het brutoloon, de eindejaarspremie, bonussen, … die je werknemers flexibiliseren voor hun leasefiets, betaal je als werkgever geen RSZ-bijdragen. Dat resulteert logischerwijs in een daling van de werkgeversbijdrage voor fietsleasing. Mooi meegenomen, toch?

Zeg vaarwel tegen parkeerkosten en parkeerproblemen

Hoe meer mensen met de fiets naar het werk komen, hoe minder parkeerplaats je nodig hebt voor wagens. Beeld je maar eens in hoeveel fietsen er passen op één parkeerplaats! Minder parkeerplaatsen betekent ook, minder parkeerkosten voor jouw organisatie. 

En op die vrijgekomen parkeerplaatsen kan je een fietsparking installeren, wat trouwens ook 100% fiscaal aftrekbaar is. Bekijk zeker ook opties om stopcontacten te installeren, zodat je werknemers hun e-bike makkelijk kunnen opladen. 

Kosten van de werkgever voor een leasefiets: de conclusie

Dus: wat zijn de fietsleasing kosten voor jou als werkgever? Die zijn nagenoeg onbestaande. Het is een fiscaal voordeel dat volledig budgetneutraal is voor jou als werkgever. En wie toch graag een werkgeversbijdrage doet in de leaseprijs van werknemers, kan dat gewoon. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van interessante nieuwtjes, tips & tricks, leuke acties en zoveel meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze vier keer per jaar in je mailbox!

Ook kiezen voor fietsleasing? 

Wil je net als ¾ grote bedrijven kiezen voor het fiscaal voordelige fietsleasing? Benieuwd naar hoe fietsleasing binnen jouw bedrijf past? Plan een vrijblijvende meeting in met onze experten en ontdek de mogelijkheden.

Maak een afspraak