Wat is fietsleasing?

March 6, 2024
- Geschreven door:
Axelle

Maar liefst één op de twee Belgische kleine bedrijven biedt fietsleasing aan. Voor grote bedrijven is dat zelfs drie op vier. Fietsleasing is dus heel populair bij bedrijven, maar wat is het juist? En hoe werkt fietsleasing voor bedrijven? In deze blog leggen we je het allemaal glashelder uit!

Dus: wat is fietsleasing? Eenvoudig gezegd is fietsleasing een interessant extralegaal voordeel waarbij werknemers via hun bedrijf de kans krijgen om een fiets te leasen voor een bepaalde periode. Het is toegankelijk voor zowel arbeiders en bedienden als ambtenaren en statutairen.

 

Wist je dat fietsleasing één van de meest gekozen fiscale voordelen in België is? Je leest er alles over in onze blog ‘Fietsleasing als populair extralegaal voordeel in België’.

Hoe werkt fietsleasing?

Hoe werkt fietsleasing dan? Kan ik fietsleasing makkelijk integreren met een cafetariaplan? Hoelang moeten werknemers leasen? En wat zit er allemaal in zo'n leasepakket? We lichten het hieronder allemaal toe!

Hoe financieren je werknemers fietsleasing?

Fietsleasing verloopt via flexibilisering van het loon van werknemers. Vaak ruilt de werknemer daarbij een deel van het brutoloon, de eindejaarspremie, bonussen of vakantiedagen in voor het gebruik van een fiets naar keuze. Als werkgever ben je de tussenschakel, waardoor je van een fiscaal voordeel kan genieten omdat je je belastbaar inkomen verlaagt.

Hoeveel loon je werknemers flexibiliseren, bepaal je als werkgever zelf. Zo kan je bijvoorbeeld een maximum leasebudget instellen op basis van het loon of statuut van je werknemers. Bovendien kunnen je werknemers van een eigen bijdrage doen als ze onvoldoende loon kunnen flexibiliseren voor hun leasefiets. Als werkgever kan je uiteraard een plafond instellen voor deze persoonlijke bijdrage.

Benieuwd naar hoeveel fietsleasing je kost als werkgever? Lees dan zeker onze blog: ‘Hoeveel kost fietsleasing mij als werkgever’.

Integratie met je cafetariaplan

Wist je trouwens dat je met de o2o-tools fietsleasing eenvoudig kan integreren in je cafetariaplan? Meer nog: we zijn één van de enige leasepartners die verregaande integraties aanbieden! Ontdek er alles over in onze blog: Fietsleasing in jouw cafetariaplan’.

wat is fietsleasing

Hoelang kunnen je werknemers leasen?

Je werknemers kunnen een fiets leasen voor een periode van 36 of 48 maanden. Loopt het contract af? Dan geeft de werknemer de fiets terug of neemt deze over aan een restwaarde van meestal 16%.

Wat zit er inbegrepen in het leasepakket?

Via fietsleasing krijg je niet alleen een fiets, maar ook alle diensten die van fietsen een zorgeloze ervaring maken. Het is een soort all-in pakket. Bij hun leasefiets krijgen werknemers sowieso een diefstal- en schadewaarborg alsook een servicebudget van 50 euro per jaar.

Maar wie wil, kan werknemers echt zorgeloos op weg zetten door een optie te geven voor een extra garantieverzekering of pechbijstand toe te voegen aan het leasepakket. Dankzij het volledige pakket van deze diensten, wordt fietsleasing alleen maar fiscaal interessanter.

wat is fietsleasing

Waarom fietsleasing zo fiscaal interessant is voor werknemers? Lees het in onze blog: ‘Fiets leasen via werkgever: waarom is het zo fiscaal voordelig?’.

Budgetneutrale fietsleasing: de boost die jouw bedrijf nodig heeft

Als bedrijf wil je je werknemers graag correct verlonen, zodat ze tevreden zijn en beloond worden voor hun harde werk. Maar beter verlonen is niet altijd evident: het is soms zoeken naar een budgettaire balans. Fietsleasing is één van de meest gekozen initiatieven om aan loonoptimalisatie te doen, en dat is niet zonder reden! Het is namelijk volledig budgetneutraal.

Eerst zien en dan geloven? In onze whitepaper vind je een rekenvoorbeeld van hoe fietsleasing budgetneutraal kan zijn én vind je nog heel wat andere relevante informatie over het aanbieden van fietsleasing.

Download de whitepaper!

De voordelen van fietsleasing voor je werknemers

Met fietsleasing doe je meer dan alleen maar beter verlonen. Zo benadruk je met fietsleasing dat je duurzame mobiliteit hoog in het vaandel draagt, wat kan tellen voor je duurzaamheidsscore. Bovendien is het een extra troef in je employer branding, verhoogt het je retentie en het werknemersgeluk. Dat zijn maar liefst zes vliegen in één klap!

En voor je werknemers heeft het ook nog eens tal van voordelen! Meer daarover lees je in onze blog: ‘De voordelen van fietsleasing op een rijtje’.

Download onze fietsleasegids

En ontdek wat de voordelen van fietsleasing zijn voor jouw organisatie, vind rekenvoorbeelden van hoe fietsleasing budgetneutraal kan zijn en nog veel meer.

Download de fietsleasegids