Welke speed pedelec kiezen? 6 dingen waar je op moet letten

March 18, 2024
- Geschreven door:
Axelle

Kan je een fiets leasen via je werkgever? Dan is een speed pedelec leasen een goed idee: het is namelijk tot 40% goedkoper dan een privéaankoop. Dat maakt dat deze dure snelheidsduivels via leasing veel betaalbaarder zijn! Wil je weten welke speed pedelec je moet kiezen? We geven in deze blog 6 tips voor het kiezen van je eerste speed pedelec. Zo kan jij de juiste keuze maken, ongeacht je technische fietskennis!

Lees ook:

1. Kies voor riemaandrijving

Riemaandrijving is de ideale keuze voor wie een onderhoudsarme speed pedelec wil die ook nog eens niet te veel lawaai maakt. Dat een riem zoveel langer meegaat dan een gewone ketting, komt doordat er bij een riem geen metalen onderdelen zijn die op elkaar inwerken en zo voor slijtage zorgen. Met zo’n riem heb je bovendien ook geen last meer van kettingsmeer aan je broek!

Zo’n riemaandrijving is vaak wel net iets duurder dan een klassieke fietsketting. Toch is het op de lange termijn wel een slimme keuze. Want als je je speed pedelec regelmatig gebruikt, zal je een klassieke ketting tot tweemaal per jaar moeten vervangen. Dat zal je jaarlijks zo’n 150 euro kosten, een kost die je niet hebt wanneer je voor riemaandrijving kiest.

Ga je toch voor een klassieke ketting? Maak je fiets dan onderhoudsarmer door te kiezen voor een naafversnelling. Let wel: voor sportieve fietsers is een cassette in combinatie met een derailleur een interessantere optie voor een hoog rendement en een hoge acceleratie.

2. Ga voor een achterwielmotor

Welke motor moet je kiezen voor een speed pedelec? Een achterwielmotor levert altijd een hoger rendement op. De aandrijving bij speed pedelecs met een achterwielmotor loopt namelijk via het achterwiel (shocker), waardoor je geen vermogen verliest en dus efficiënter fietst. Simpel gezegd: met een speed pedelec met achterwielaandrijving zal je hogere snelheden bereiken dan met een speed pedelec met een middenmotor, doordat je minder krachtverlies hebt.

Ben je er nog niet helemaal uit welke speed pedelec je wil leasen? Neem dan zeker een kijkje op onze speed pedelec overzichtspagina en ontdek welk merk het best bij je past!

3. Kies de juiste batterijcapaciteit

Wat is dan de juiste batterijcapaciteit? Het antwoord op deze vraag hangt af van hoeveel kilometer je woon-werkafstand bedraagt. De standaardcapaciteit van de meeste speed pedelec batterijen ligt tussen de 500 tot 1150 kWh. Maar goed, die cijfers zeggen je waarschijnlijk weinig over hoe ver je met een speed pedelec kan fietsen.

Daarom geven we je de gemiddelde afstand die je met een specifieke capaciteit kan fietsen:

  • Met een batterij van 671 Wh kan je met een volle batterij gemiddeld 44 km fietsen.
  • Met een batterij van 880 Wh kan je met een volle batterij gemiddeld 58 km fietsen.

Hou bij de keuze van de batterijcapaciteit ook rekening met oplaadmogelijkheden tussen ritten door en de oplaadtijd. Zo reken je voor een batterij van 500 Wh best een laadtijd van 2,5 tot 4 uur. Heb je weinig oplaadmogelijkheden tussen ritten door? Kies dan een batterij met een hogere capaciteit of ga voor een extra batterij.

Lees je je hierover graag wat verder in? Op deze website over de speed pedelec evolutie vind je alvast meer info!

4. Ga voor schijfremmen

Met een speed pedelec kan je tot 45 km/h rijden, dan wil je graag goedwerkende remmen hebben voor je eigen veiligheid. De meest kwalitatieve, betrouwbare en nauwkeurige remmen voor je speed pedelec zijn schijfremmen. Bovendien zijn deze remmen ook onderhoudsvriendelijker. Met schijfremmen heb je heel wat remkracht, ook in uitdagende omstandigheden zoals modder en regen.

Welk type speed pedelec je ook kiest: hou het veilig wanneer je met deze snelle e-bike de baan op gaat en lees onze tips in de blog ‘Veilig fietsen met een speed pedelec’.

Vind je speed pedelec bij je fietshandelaar

Met deze tips geef je fietshandelaar makkelijk mee welke speed pedelec je zoekt, en ben je er zeker van dat je voor een model kiest dat bij je noden past. Ga langs bij de fietshandelaar in je buurt of vraag een online offerte aan via je myo2o Biker account.

Vind een fietshandelaar in mijn buurt

5. Ga voor dikkere banden

Dikkere banden voor je speed pedelec zijn altijd een slimme keuze. Ze geven je namelijk meer grip op de baan, een betere demping en een betere baanligging. Met zo’n dikke banden heb je ook minder kans dat je lek rijdt. Let wel: hoe dikker je banden, hoe minder hard je ze moet oppompen.

Maar wat zijn dikke banden dan? Qua richtlijn geven we hier een dikte van ongeveer 45 mm. Je kan zelfs winterbanden op je fiets installeren en daar het hele jaar door mee rondrijden (ja, zelfs in de zomer). Deze banden hebben een grotere groef en zorgen dus bij sneeuw en regen voor nog meer grip. Het nadeel? Je zal iets meer weerstand hebben.

Klaar om te kiezen? Op onze speed pedelec pagina vind je heel wat merken die speed pedelecs aanbieden.

6. Staar je niet blind op de vering

Bij een mountainbike of stadsfiets zorgt de aanwezigheid van een vering voor een enorme boost van het rijcomfort. Bij een speed pedelec is dat minder relevant, want de dikkere banden zorgen automatisch voor een betere demping. De meeste speed pedelecs worden bovendien standaard geleverd zonder vering. Als je nooit sportief gaat fietsen en het maximale comfort wenst, dan kan je best kiezen voor een extra vering in de voorvork.

De weg naar jouw ideale speed pedelec

De ideale speed pedelec? Die ziet er voor iedereen anders uit. Maar de weg ernaartoe, die is voor iedereen hetzelfde:

  • Gebruik onze fietswijzer en vind de speed pedelec die bij jou past in een mum van tijd.
  • Simuleer de leaseprijs van de speed pedelec waar je interesse in hebt.
  • Test de speed pedelec bij bij je lokale fietshandelaar, zodat je weet of het écht iets voor jou is.
  • Weet je welke speed pedelec je wil? Hoog tijd om hem te bestellen via je myo2o Biker account.

Kan je nog wat inspiratie gebruiken? Check ons artikel ‘De bekendste fietsmerken bij o2o in 2023’. En ga zeker langs bij je favoriete fietshandelaar voor extra advies en een testritje. Veel plezier op de baan!

 

Bezoek je fietshandelaar en vind je speed pedelec

Met deze tips kies je gegarandeerd een goede speed pedelec die helemaal aansluit bij je noden. Ga langs bij je lokale fietshandelaar en test een paar exemplaren uit. Zo vind je er gegarandeerd een om te leasen.

Vind je fietshandelaar