Dé checklist voor elke speed pedelec bestuurder

September 7, 2020
- Geschreven door:
Axelle

Gelijkvormigheidsbewijs niet bij de hand? Je helm vergeten opzetten? Het zijn maar enkele van de ongemakken waarmee je als speed pedelec gebruiker geconfronteerd wordt. Ben jij goed op de hoogte van alle verplichtingen en voorwaarden en weet jij waar je op moet letten als je er met je speed pedelec op uit trekt? Ga zonder zorgen de baan op en ontdek alle belangrijke informatie in deze speed pedelec checklist!

Check de basisvoorwaarden & je papieren

De basisvoorwaarden om met een speed pedelec te mogen rijden zijn duidelijk. Je moet minstens 16 jaar oud zijn én één van volgende rijbewijzen op zak hebben:

  • Rijbewijs AM (bromfiets 45 km/uur)
  • Rijbewijs A (motorfiets)
  • Rijbewijs B (auto)

Naast een geldig rijbewijs, ben je verplicht om voor deze snelle fiets ook altijd de juiste papieren bij je te hebben, waaronder deze 2 documenten:

  • Het gelijkvormigheidattest
  • Het inschrijvingsbewijs

Via myo2o Biker kan je deze documenten eenvoudig downloaden onder ‘Jouw fiets(en) – Documenten’.

Hoe zit het met de Burgerlijke aansprakelijkheid?

Heb je een extra waarborg nodig als je wil rijden met een speed pedelec? Een Burgerlijke aansprakelijkheid is wettelijk niet verplicht, dus dit hoef je niet bij je te hebben als boorddocument. Toch is zo’n extra BA-waarborg zeker geen overbodige luxe: Better safe than sorry. Heb je een BA via o2o, dan kan je met het schadeformulier een schadegeval aangeven als dit zich voordoet.

Je nummerplaat is verplicht

Elke speed pedelec moet voorzien zijn van een nummerplaat. o2o zorgt voor de verplichte inschrijving bij DIV, waarna we een nummerplaat ontvangen. Zelf hoef je hier niets voor te doen. Wanneer je je fiets gaat afhalen, heeft jouw fietshandelaar deze nummerplaat al opgehangen aan je fiets. Belangrijk om weten: deze nummerplaat is verplicht en moet steeds aan je fiets bevestigd zijn wanneer je de baan op gaat. Controleer dus af en toe of je je nummerplaat onderweg niet bent verloren.

Speed-pedelec-leasefiets-checklist

Draag een speciale helm

Safety first, ook bij een speed pedelec. Met snelheden tot 45 km/u is het dan ook logisch dat het dragen van een fiets- of bromfietshelm verplicht is. De fietshelm is conform EN1078 en moet ook de slapen en het achterhoofd beschermen. Dit is bij een gewone fietshelm niet altijd het geval. Let dus goed op bij de keuze van jouw helm. Wij raden alvast de helmen aan die speciaal voor een speed pedelec zijn ontworpen. Bovenop die extra bescherming bieden ze ook nog net iets meer comfort: minder geluidshinder bij hogere snelheden en eventueel de mogelijkheid om een headset te integreren.

De verkeersregels? Kijk goed naar de borden!

Iedereen die op de openbare weg rijdt met een speed pedelec, moet zich houden aan de verkeersregels voor bromfietsers. Het specifieke verkeersbord met het symbool van een bromfiets en de letter P (speed pedelec) is van toepassing op bestuurders van speed pedelecs. Wanneer je het fietspad niet mag gebruiken wordt dit aangeduid met 'verboden'; dien je het fietspad verplicht te gebruiken dan wordt dit aangegeven met 'verplicht'. Meer informatie rond de specifieke verkeersregels voor het rijden met een speed pedelec vind je op de website van de politie of de website Speed Pedelec Vlaanderen.

Ik ga op pad en ik neem mee…

Omwille van de hogere snelheid, zijn er ook beperkingen op wie je meeneemt met je speed pedelec. Je mag geen kinderen vervoeren die jonger zijn dan 3 jaar. Wil je toch kinderen tussen 3 en 8 jaar meenemen, dan moet je een geschikt beveiligingssysteem installeren.

We raden je ook aan om altijd een fluohesje te dragen. Dit is zeker niet verplicht, maar het zorgt voor extra zichtbaarheid en dus ook meer veiligheid. Ook een achteruitkijkspiegel die je links monteert op je stuur is geen overbodige luxe. Zo houd je je blik vooruit tijdens het sturen en zoef je vlot alle files voorbij.

 

Een speed pedelec leasen via je bedrijf, iets voor jou?

Is je werkgever klant bij o2o? Maak dan een myo2o Biker account aan en bereken je exacte netto leaseprijs.

Is je werkgever nog geen klant bij o2o? Dan zal je je werkgever eerst moeten overtuigen om een o2o partner te worden. Dit doe je met ons handig overtuigingspakket. Veel plezier met je speed pedelec!

Klaar om een speed pedelec te leasen?

Bereken de leaseprijs van je ideale speed pedelec met onze praktische simulator en kom direct te weten welk bedrag je uitspaart dankzij het fiscale voordeel.

Simuleer je leaseprijs