Speed pedelec regels: dit heb je allemaal nodig

October 16, 2024
- Geschreven door:
Axelle

Welke helm heb je nodig voor een speed pedelec? Heb je een rijbewijs nodig voor een speed pedelec? En zo'n gelijkvormigheidsattest voor je speed pedelec, is dat verplicht? Onze experts vertellen je alles wat je moet weten als je van plan bent een speed pedelec te leasen of te kopen. 

Lees ook:

Speed pedelec must haves

Hieronder sommen we de must haves op voor elke speed pedelec bestuurder. Lees zeker verder voor meer uitleg of details.

  • De leeftijd van 16 jaar
  • Rijbewijs
  • Gelijkvormigheidsattest
  • Inschrijvingsbewijs
  • Nummerplaat
  • Gekeurde helm

Niet verplicht, maar wel warm aangeraden: een speed pedelec verzekering. Waarom je er best één neemt voor je speed pedelec? Dat lees je verder in deze blog. 

man op speed pedelec met daarrond speed pedelec regels zoals nummerplaat en rijbewijs

Speed pedelec rijbewijs: wat heb je nodig?

Heb je een rijbewijs nodig voor een speed pedelec? Jup! Maar, dat hoeft geen autorijbewijs te zijn. Welk rijbewijs heb je dan wel nodig voor zo'n speed pedelec? Eén van deze drie:

  • Rijbewijs AM (bromfiets, 45 km/h)
  • Rijbewijs A (motorfiets)
  • Rijbewijs B (auto)

Uiteraard is het belangrijk dat je je rijbewijs steeds op zak hebt als je met je speed pedelec rijdt.

Welke helm dragen op je speed pedelec?

Met een speed pedelec fietsen zonder helm, da's niet zo'n goed idee als je geen boete wil of ernstige verwondingen aan je hoofd bij een ongeval. Er zijn speciale speed pedelec helmen, die gekeurd zijn specifiek voor de snelheden die je haalt met speed pedelecs. Je kan dus niet eender welke fietshelm opzetten op je snelle fiets. Fietshelmen die conform EN1078 zijn en ook de slapen en het achterhoofd beschermen zijn daarom verplicht. 

Inschrijvingsbewijs & gelijkvormigheidsattest speed pedelec

Naast je rijbewijs zijn er nog twee documenten die je best op zak hebt als je met je speed pedelec op pad bent: het gelijkvormigheidsattest en je inschrijvingsbewijs. Dat eerste is een attest dat aangeeft dat je speed pedelec voldoet aan de technische eisen en normen die de wet oplegt voor speed pedelecs.

Waar je zo'n gelijkvormigheidsattest haalt? Het wordt meegegeven door de fabrikant van de fiets of door je fietshandelaar. Het inschrijvingsbewijs is een document dat aantoont dat je snelle fiets is ingeschreven bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Als je je fiets leaset hoef je hier niet mee in te zitten, want wij verzorgen de inschrijving bij de DIV. 

Via myo2o Biker heb je deze documenten altijd op zak, want je kan ze eenvoudig downloaden via je profiel op ons platform. Zo fiets je volledig zonder zorgen. 

Verplichte nummerplaat voor je speed pedelec

Wie een speed pedelec inschrijft bij de DIV, heeft uiteraard ook een nummerplaat nodig. Lease je je speed pedelec via o2o Bicycle Leasing? Dan hoef je daar zelf helemaal niets voor te doen: je nummerplaat zal al vastgeschroefd zijn aan je fiets als je die gaat afhalen bij je fietshandelaar. Handig toch? En weet, rijden zonder nummerplaat op je speed pedelec is verboden. Niet zelf afvijzen dus, en af en toe eens checken of je deze onderweg niet verloren bent.

Speed pedelec verzekering: doen of niet?

Neem je een verzekering of neem je het risico? Voor een speed pedelec is een extra BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering) niet wettelijk verplicht, je hoeft er dus geen te hebben. Waarom zou je er dan wel één nemen? Omdat je dan gedekt bent voor aansprakelijkheid bij schade die je aan derden veroorzaakt met je speed pedelec. 

Bij sommigen is zoiets inbegrepen in de familiale verzekering. In dat geval is het niet nodig om nog een extra BA-verzekering te nemen. Zit het niet opgenomen in je familiale verzekering? Dan raden we je aan om te kiezen voor een BA-verzekering, zodat je niet moet opdraaien voor de kosten van derden bij een ongeval. 

Speed pedelec & verkeersregels: dit moet je zeker weten

Hoe snel mag een speed pedelec op het fietspad? Hoe hard mag je rijden met een speed pedelec? En waar mag je wel en niet fietsen met een speed pedelec? Allemaal dingen die je beter weet voor je de baan op gaat. Een speed pedelec mag, uiteraard, nooit sneller dan de maximaal toegestane snelheid. Dus ja, in de zone 30 moet je je ook met je snelle fiets aan de snelheidslimiet houden.

Bovendien moeten speed pedelec bestuurders zich aan de verkeersregels voor bromfietsen houden. Borden met een bromfiets en de letter P (staat voor speed pedelec) zijn dus van toepassing op speed pedelec bestuurders. Straten die verboden zijn voor bromfietsen, zijn dat dus ook voor speed pedelecs.

Los van de logische zaken, zoals niet rijden en drinken en geen snelheidsovertredingen, is er nog iets wat absoluut niet mag op je speed pedelec: kinderen vervoeren die jonger zijn dan drie jaar zonder geschikt beveiligingssysteem

Zo, nu weet je alles wat nodig is om met een speed pedelec te rijden. Be safe & enjoy the ride.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van interessante nieuwtjes, tips & tricks, leuke acties en zoveel meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze vier keer per jaar in je mailbox!

Alles voor jou geregeld via fietsleasing

Wij verzorgen alle administratie en verplichtingen. Het enige wat jij moet doen is je fiets afhalen en trappen. Oh en, leasen is ook nog eens tot 40% voordeliger dan zelf een speed pedelec kopen.

Ontdek alles over fietseleasing