fbpx

De fietsleasmythe ontkracht: Bij fietsleasing betaal je tweemaal, gedurende de leaseperiode én bij de overname

Terug naar fietsnieuws

Hoe meer bedrijven fietsleasing aanbieden, hoe meer mensen zich de vraag stellen of dit ook voor hen interessant kan zijn. Zeker tijdens het spitsuur zie je steeds meer ‘chique’ fietsen in allerlei maten en vormen die kleur geven aan het straatbeeld. Je hoort veel verhalen over tijdswinst en mentale rust, al duiken er ook cowboyverhalen op… o2o ging op zoek naar de meest voorkomende misvattingen over fietsleasing en voorzag ze van een woordje uitleg: de fietsleasemythe ontkracht! In deze blogpost weerleggen we de mythe dat je voor een leasefiets tweemaal moet betalen, tijdens de leaseperiode én erna als je de fiets overneemt.

Leestijd: 1 min

Fietsleasing= lange termijn huur + aankoopoptie

Wanneer je een fiets leaset, dan huur je eigenlijk je fiets voor een lange termijn. Meestal gaat het om een leasecontract voor 3 jaar. Elke maand betaal je via je loonruil een bijdrage voor het gebruik van je fiets en bijhorende services (diefstalverzekering, pechverhelping,…). Na 3 jaar heb je de keuze: je fiets overkopen of kosteloos teruggeven. Je bent dus niet verplicht de fiets aan te kopen, het is geen bindende afbetaling. Omdat het fiscaal voordelig is, is een overname wel gangbaar. Op het einde van de rit betaal je gemiddeld 40% minder voor je fiets dan mocht je hem zelf aankopen (lees hier meerr over de kost van een leasefiets).

De aankoopoptie op het einde van het leasecontract

Op het einde van het leasecontract krijg je als bestuurder dus de mogelijkheid om je fiets over te kopen. Dit is geen verplichting. Je bent volledig vrij om deze fiets al dan niet over te nemen. Bij o2o kan dat aan 16% van de oorspronkelijke catalogusprijs van je fiets en accessoires. En dat is zeker de moeite waard, want in 99,9% van de gevallen is jouw fiets nog veel meer waard. 

Wat bij het vroegtijdig beëindigen van je leasecontract?

Het komt voor dat een leasecontract vroegtijdig beëindigd wordt, vb. wanneer iemand van werk verandert of met pensioen gaat. In zo’n situatie ben je veelal niet verplicht de fiets over te nemen. De overnameprijs zal bij overname natuurlijk wel hoger zijn omdat het leasecontract nog niet voldaan is. Indien je ervoor kiest om de leasefiets niet over te nemen, zal je een verbrekingsvergoeding betalen. Voor alle duidelijkheid: de waarde hiervan is op voorhand vastgelegd bij het afsluiten van je leasecontract en komt overeen met het bedrag dat o2o betaalt om de verzekering stop te zetten. Een extra bijverdienste voor o2o is het dus zeker niet. In het fietsbeleid van jouw bedrijf, dat je ondertekent bij het bestellen van je leasefiets, kan je nalezen wat de opties zijn in elke situatie.

Kan je een leasecontract pauzeren?

Je bent langdurig ziek, je neemt ouderschapsverlof, … wat met je leasecontract als je in zo’n niet-alledaagse situatie terecht komt? Heel wat verschillende situaties werden op voorhand besproken met je werkgever. De regelingen die hiervoor zijn uitgewerkt, kan je 24/24 nalezen in het fietsbeleid van jouw bedrijf. Dit vind je terug in de Kick-Off zone in myo2o Biker. No secrets, transparantie ten top!

Conclusie

Een leasefiets betekent zeker niet dubbel betalen: tijdens je leasecontract huur je fiscaal voordelig en bij een eventuele overname bespaar je gemiddeld 40% in vergelijking met een private aankoop van een fiets. Je bent dus niet verplicht je fiets aan te kopen, als is zo’n voordelige overname wel gangbaar.

De fietsleasemythe ontkracht: Als je een fiets leaset, betaal je ook voor services die je niet nodig hebt

Lees meer
Terug naar fietsnieuws

Contacteer ons

koffie, thee of isotone sportdrank staan voor je klaar