fbpx
Terug naar fietsnieuws
29.10.2020 - Leestijd: 2 min

De keuzehulp voor jouw eerste speed pedelec

Je hebt hem al even op het oog en je ziet het wel zitten…zo een snel ding. Want overal langs Vlaamse wegen kom je hem tegen. Anderen beginnen er nu ook al over te spreken: “hij is goed voor je gezondheid en het vermindert je stress”, kortom, het lijkt je een leuk vooruitzicht. Maar hoe kies je eigenlijk, zo’n speed pedelec? Gebruik de keuzehulp van o2o en stel een speed pedelec samen die 100% bij jou past. 

Batterylife?

Welk type batterij is het beste? En biedt het nemen van een extra batterij een meerwaarde? Het antwoord op deze vragen hangt af af van hoeveel kilometer je woon-werkafstand bedraagt. Je kan stellen dat, in 2020, de standaardcapaciteit van de meeste batterijen op een speed pedelec 500Wh is. Maar de technologie staat niet stil. In de toekomst zal deze standaardcapaciteit steeds groter worden. Voor een batterij van 500Wh, reken je best op een laadtijd van 2,5 tot 4u. Voor mensen die overdag hun batterij kunnen opladen, is dit dus ruim voldoende. Ben je meer beperkt in tijd, dan is een extra batterij zeker een goede keuze. Meer details over de capaciteit van zo’n batterij, lees je in het artikel ‘Hoe kies ik de juiste speed pedelec? De batterij en motor uitgelicht’ (zie onderaan).

In het huidige assortiment speed pedelecs kan je over het algemeen twee grote groepen onderscheiden. Enerzijds zijn er speed pedelecs met een middenmotor, anderzijds die met een achterwielmotor. 

De modellen met een middenmotor zijn voor veel fietsers een comfortabele keuze:

  • halen vlot 35 km/u,
  • rijden comfortabel 
  • én zijn budgetvriendelijk. 

De modellen met een achterwielmotor

  • halen snel 45km/u
  • rijden vinniger, krachtiger
  • en zijn ietsje duurder

“Voor mij waren er 2 elementen zeer belangrijk bij de keuze van mijn speed pedelec. Kan hij de afstand comfortabel afleggen? En, is hij snel genoeg om mij naar mijn bestemming te brengen, zonder veel tijd te verliezen? Ik koos voor een Stromer ST3: een krachtige speed pedelec met achterwielmotor en een stevige batterij voor een grote actieradius.”

Nicky De Schoesitter, Back-end developer bij o2o company bike lease

Welk remsysteem is het best?

Bij een speed pedelec kies je best voor schijfremmen. In vergelijking met alle andere type remmen, is dit type rem altijd het meest kwalitatief. Schijfremmen zijn onderhoudsvriendelijker, veiliger en nauwkeuriger. Ze bieden jou als bestuurder meer remkracht, ook in uitdagende omstandigheden zoals modder en regen. En dat is zeer belangrijk als je snel fietst. 

Zijn er speciale banden voor een speed pedelec?

Als je de mogelijkheid hebt, kies dan voor dikkere banden. Zij zijn een belangrijke meerwaarde wanneer je met je speed pedelec de baan op gaat. Kies gerust voor banden met een dikte van 45 mm of meer. Zij zorgen voor een betere grip, demping en baanligging. Bovendien heb je bij dit type banden ook minder kans dat je lek rijdt. Dikkere banden zijn dus zonder twijfel de veiligste optie tijdens jouw fietstochten. Zeker als dit nog eens winterbanden zijn. Zij worden gekenmerkt door de aanwezigheid van een grotere groef. Net zoals bij wagens zorgt dit type banden voor meer grip tijdens het rijden. Praktische tip: hoe dikker jouw fietsbanden, hoe minder hard je ze ook zal moeten oppompen.

“Het nadeel van winterbanden zou zijn dat ze sneller verslijten, maar daar heb ik persoonlijk weinig last van. Ik rijd nu zelf al bijna 2 jaar dagelijks met dezelfde winterbanden en die leveren nog steeds fantastisch werk. Dus die slijtage valt heus wel mee.”

Wim Floré, Managing partner van o2o company bike lease

Is een vering belangrijk?

Bij een mountainbike of stadsfiets zorgt de aanwezigheid van een vering voor een enorme boost van het rijcomfort. Bij een speed pedelec is dat minder relevant. Je dikkere banden zorgen al automatisch voor een betere demping. Als je nooit sportief gaat fietsen en het maximale comfort wenst, dan kan je kiezen voor een extra vering in de voorvork. In alle andere gevallen is dat af te raden. De meeste speed pedelecs komen bovendien standaard zonder vering.

Klaar om te gaan met die snelle op baan?

Je leest het, een speed pedelec kiezen en configureren kost je wat denkwerk. Het voordeel is, het plezier dat je eruit zal halen is des te groter. Via de o2o fietshandelaren zoektool kan je niet alleen op locatie maar ook op merk een ideale fietshandelaar die o2o fietsleasing aanbiedt vinden. Bekende speed pedelec merken zijn Stromer, Riese & Muller, Qwic, Klever, Specialized, … Vind jouw ideale fietshandelaar, vraag verder advies en maak zeker een testritje. En voor je het weet ga je met jouw nieuwe speed pedelec de baan op.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.