Deel dit artikel:

Fietsleasing als populair extralegaal voordeel in België

February 1, 2024
- Geschreven door:
Axelle

Als HR-verantwoordelijke of werkgever streef je naar een doordacht loonbeleid met een aantrekkelijk loonpakket dat zoveel mogelijk geoptimaliseerd is. Extralegale voordelen, zoals fietsleasing, het populair extralegaal voordeel in België, blijven gegeerd voor zowel bedrijven als werknemers. De trend richting duurzame mobiliteit neemt alleen maar toe, waardoor fietsleasing als mobiliteitsvoordeel steeds meer aan belang wint.

Ook voor consumenten, werknemers en bedrijven wordt duurzaamheid een belangrijk thema. Veel bedrijven zien dat fietsleasing een quick win is voor hun duurzaamheidsscore. Verder trekt ook het feit dat fietsleasing volledig budgetneutraal is, heel wat werkgevers over de streep. In dit artikel vertellen we je daarom over fietsleasing als extralegaal voordeel, bovenop de vele andere voordelen die het jouw bedrijf biedt.

Ontdek alles over fietsleasing in de whitepaper ‘Fietsleasing: budgetneutraal & duurzaam’.

Wat zijn extralegale voordelen?

Extralegale voordelen zijn aanvullingen op het loon van je werknemers die buiten de normale vorm van verloning staan. Deze extralegale voordelen zijn fiscaal voordelig omdat je er vaak minder belastingen op betaalt. De belangrijkste en populairste extralegale voordelen in België zijn:  

 • Maaltijdcheques en ecocheques
 • Bedrijfsvoertuigen
 • Voordelen in natura (bedrijfswagen, laptop, gsm)
 • Verzekeringen (groepsverzekering, hospitalisatieverzekering)
 • Winstpremie
 • Aanvullende kinderbijslag
 • Onkostenvergoeding
fietsleasing-populair-extralegaal-voordeel

Welk extralegaal voordeel wordt het meest gekozen in België?

Als HR-verantwoordelijke of werkgever weet je graag welke extralegale voordelen het populairst zijn. Want er is natuurlijk een reden waarom bepaalde voordelen zo vaak gekozen worden in België. Vaak zijn deze extralegale voordelen fiscaal interessant om te krijgen voor je werknemers én om te geven als werkgever.

In ons Belgenlandje zijn bedrijfsvoertuigen naast maaltijdcheques een vaak gekozen extralegaal voordeel.

Een leasefiets biedt niet alleen veel voordelen voor onze ervaren medewerkers, ook voor onze nieuwe en jongere profielen is zo’n leasefiets vaak een schot in de roos. Het aanbieden van fietsleasing wordt voor veel mensen stilaan interessanter dan een bedrijfswagen. Nokia - Joris Preckler

1. Bedrijfsvoertuigen als populair extralegaal voordeel

Bedrijfsvoertuigen zijn één van de meest gekozen extralegale voordelen. Niet verwonderlijk, want die zijn een pak voordeliger dan een financiële promotie en ze zijn erg gegeerd bij werknemers.

De bedrijfswagen is een veel gekozen optie, maar komt de laatste jaren steeds meer onder vuur te liggen. De opkomst van elektrische en hybride wagens komt wel tegemoet aan de kritiek op de vervuilende impact van bedrijfswagens op het milieu, maar er zijn nog meer argumenten die maken dat bedrijfswagens steeds vaker in vraag gesteld worden. Denk aan het toenemende fileprobleem en de beperkte parkeerplaatsen bij bedrijven.

Daarom kiezen steeds meer bedrijven om naast bedrijfswagens ook bedrijfsfietsen aan te bieden via fietsleasing. Bovendien zorgt fietsleasing niet alleen voor een interessant extralegaal voordeel, het brengt ook heel wat andere voordelen mee voor zowel bedrijven als werknemers.

2. Fietsleasing als populair extralegaal voordeel in België

Fietsleasing is een populair extralegaal voordeel in België. Dat komt doordat het niet alleen een interessante manier is om lonen te optimaliseren op een fiscaal voordelige manier en zo een aantrekkelijk loonpakket te creëren. Het is ook volledig budgetneutraal en draagt bij aan de duurzaamheidsscore van bedrijven, het is als het ware een vorm van duurzaam ondernemen. Bovendien is het een extra troef in the war on talent en zorgt het voor de retentie van werknemers.

Download de whitepaper: fietsleasing duurzaam & budgetneutraal

Ook kiezen voor dit populair extralegaal voordeel? Wil je meer weten over het hoe en wat van fietsleasing? Download dan zeker de whitepaper ‘Fietsleasing: duurzaam en budgetneutraal’. In deze gids vind je:

 • Hoe fietsleasing werkt.
 • Waarom bedrijven voor fietsleasing kiezen.
 • Hoe fietsleasing budgetneutraal kan zijn.
 • Welke voordelen het heeft voor je werknemers.
 • Hoe o2o Bicycle Leasing HR ontzorgt doorheen het hele fietsleaseverhaal.

Download de whitepaper

Voordelen van fietsleasing voor jouw bedrijf

1. Budgetneutraal extralegaal voordeel

In tegenstelling tot het leasen van bedrijfswagens, is fietsleasing volledig budgetneutraal. Dat wil zeggen dat je werknemer een voordeel krijgt, terwijl de loonkost voor jou als werkgever onveranderd blijft. Interessant, toch? Meer weten over Waarom fietsleasing fiscaal voordelig is voor werkgevers? Lees dan zeker onze blog.

2. Hou je medewerkers gezond en gelukkig

Fietsen heeft niet alleen een positieve invloed op de gemoedstoestand, het verbetert ook het immuunsysteem. Deze dagelijkse portie beweging maakt ook écht gelukkig, want tijdens het fietsen komen er endorfines vrij. Investeren in fietsleasing is dus ook investeren in gelukkige en gezonde werknemers. En dan hebben we het nog niet gehad over de filestress die je hierdoor wegneemt bij je werknemers! Wil je nog meer voordelen ontdekken van fietsen naar het werk? Dat kan, in onze blog!

Wij springen niet direct op trends, maar fietsleasing is bijzonder interessant omdat het voordeel tweeledig is. Aan de ene kant is er het fiscale voordeel, zo is fietsleasing een onmisbare pijler in het cafetariaplan. Aan de andere kant is er het gezondheidsaspect, want het zet je medewerkers aan tot meer bewegen. ConXion - Hanne Vermès

3. Draag bij aan duurzaamheid en klimaatdoelstellingen

Duurzaamheid is een hot topic en wordt voor zowel klanten als medewerkers steeds belangrijker. Via fietsleasing draag je als bedrijf bij aan duurzame mobiliteit en dat kan tellen voor je groene imago! Bovendien is fietsleasing ook een quick win in de ESG-rapportage. De verduurzaming van het woon-werkverkeer via fietsleasing helpt namelijk je CO₂-uitstoot als bedrijf te verbeteren.

Alles weten over fietsleasing als extralegaal voordeel? In de whitepaper ‘Fietsleasing: budgetneutraal en duurzaam’, kom je er alles over te weten. Download de whitepaper vandaag nog.

fietsleasing-populair-extralegaal-voordeel

4. Zowel voor arbeiders als bedienden

Fietsleasing is mogelijk voor elke werknemer. Dat wil zeggen dat je dit extralegaal voordeel kan aanbieden aan zowel bedienden als arbeiders. Je kan er ook voor kiezen om enkel mensen met bepaalde statuten toegang te verlenen tot fietsleasing.

5. Bespaar op auto- en parkeerkosten

Komen je medewerkers massaal met de fiets? Dan zal je geen extra geld moeten investeren in bijvoorbeeld meer parkeerplaatsen! Bovendien zijn kosten die je maakt voor een fietsinfrastructuur zoals fietsstallingen of oplaadpunten 100% fiscaal aftrekbaar!

6. Win een extra troef in de ‘war on talent

Talent is schaars en als werkgever wil je natuurlijk zoveel mogelijk bekwame profielen aantrekken. Unieke en aantrekkelijke extralegale voordelen hebben heel wat overtuigingskracht in the war on talent en kunnen tellen qua employer branding.

Fietsleasing is een waardevolle manier om een betere band met je werknemers op te bouwen, het is ook een tool om nieuwe talenten aan te trekken en het is een duurzame mobiliteitsoplossing. Agristo - Brecht Vermeersch

7. Retentie van werknemers

Fietsleasing speelt een belangrijke rol in het behouden van werknemers. Met fietsleasing bind je werknemers namelijk enkele jaren aan je vast. Doordat een leasecontract voor minstens 36 maand wordt afgesloten, kan je er bijna zeker van zijn dat je werknemers drie jaar lang blijven. Zo houd je talent langer bij!

Fietsleasing: populair extralegaal voordeel en een strategische zet

Fietsleasing is niet alleen één van de meest gekozen extralegale voordelen in België, maar ook een strategische zet voor werkgevers. Het is niet enkel een budgetneutraal pakket dat duurzaamheid omarmt, maar tevens een troef in de 'war on talent'. Door fietsleasing aan te bieden, investeer je niet alleen in de gezondheid en tevredenheid van je team, maar versterk je ook de retentie van talent.

Meer weten over dit veelzijdige extralegaal voordeel? Lees dan zeker de whitepaper ‘Fietsleasing: budgetneutraal en duurzaamen kom er alles over te weten. Download de whitepaper vandaag nog.

Meer weten over dit veelzijdige extralegaal voordeel?

Lees dan zeker de whitepaper ‘Fietsleasing: budgetneutraal en duurzaam’ en kom er alles over te weten.

Download de whitepaper vandaag nog