fbpx
Terug naar fietsnieuws
29.10.2020 - Wim Floré - Leestijd: 2 min

Op naar je ideale speed pedelec? De batterij en motor uitgelicht.

De elektrische fiets is ondertussen een vaste waarde geworden op onze Belgische wegen. En ook de snellere variant, de speed pedelec, is een steeds populairder bij pendelend België. Is een speed pedelec iets voor jou? En hoe kies je nu zo’n speed pedelec? Wim Floré, Managing partner en co-founder bij o2o company bike lease, bouwde tijdens zijn studies Industrieel Ingenieur samen met zijn broer Koen zijn eigen speed pedelec avant la lettre. De juiste man dus om jou alles te vertellen wat je moet weten om de voor jou ideale speed pedelec te kiezen.

E-bike of speed pedelec?

Zeg niet zomaar ‘e-bike’ tegen een speed pedelec. De ondersteuning is bij beide fietsen elektrisch, maar de manier waarop de motor werkt, is helemaal anders. Bij een gewone e-bike haal je al snel de maximumsnelheid van 25km/u, zonder dat je echt veel moeite moet doen. De motor van een e-bike stopt wel met ondersteunen van zodra je die 25 km/u haalt. Ideaal dus voor wie op een comfortabele manier ‘rustig’ naar het werk wil pendelen. Wil je sneller fietsen dan 25 km/u, dan kijk je best naar een speed pedelec. Dat is een fiets waarmee je snelheden kan halen tot 45 km/u. Behalve de maximum snelheid, werkt ook de elektrische ondersteuning net iets anders dan bij een gewone e-bike. “De hoeveelheid extra ondersteuning die je van de motor krijgt, hangt namelijk af van de energie die je zélf levert. Al freewheelend 45 km/h halen, zit er niet meteen in. Het is geen zware inspanning, toch zal je zeker een tandje (of twee) moeten bijsteken om de maximum snelheid te behalen”, aldus Wim Floré. “Je levert wel degelijk een sportieve inspanning, maar dan wel zonder je keihard in het zweet te trappen.”

Waar moet ik op letten bij de keuze van een speed pedelec?

Net zoals bij een wagen of andere fiets, zijn er bij speed pedelecs ook heel wat verschillende types, opties en prijscategorieën. Daarom is het interessant om na te denken over jouw vervoersnoden en deze te matchen met de juiste keuze van onderdelen. Als je een speed pedelec wil, denk dan zeker goed na over deze twee zaken: de batterij en het vermogen van de motor. 

Welk type batterij kies ik?

“Je kan de batterij van jouw speed pedelec het best vergelijken met jouw vrijheid, want als die plat is, dan heb je plots een heel zware fiets waarmee je moet rijden. En geloof mij, dan is elke kilometer extra er een teveel”, vertelt Floré.

De capaciteit van de batterij is een belangrijk element bij het kiezen van een klassieke elektrische fiets. Maar wanneer je kijkt naar een speed pedelec, wordt dat alleen maar belangrijker. Het verbruik bij een speed pedelec ligt namelijk driemaal hoger, je fietst sneller en je kan er ook langere afstanden mee afleggen. Een batterij is dus iets waar je zeker niet op mag besparen. Vandaag de dag bieden de meeste merken een batterijcapaciteit van 500Wh aan.

“Uiteraard heeft de stand waarmee je fietst een impact op het rijbereik, maar over het algemeen leert mijn ervaring me dat, bij normaal gebruik, die 500Wh gelijk staat aan zo’n 30 à 35 kilometer fietsplezier”, vertelt Floré. De duurdere speed pedelecs hebben vaak een batterij van 1000Wh tot 1250Wh, waardoor het bereik meteen ook verdubbelt. Dat is belangrijk voor veel speed pedelec gebruikers.

“Ik wil zelf van elke kilometer even hard genieten. De meerkost in batterij weegt voor mij niet op tegen de meerwaarde van het rijbereik. Je hebt écht meer rijplezier als je je geen zorgen hoeft te maken of je batterij het al dan niet zal uithouden”, lacht Floré.

Als je een speed pedelec via je werk kan leasen en deze dus veelal via een heel voordelige maandelijkse brutoloonruil kan financieren, weegt de meerprijs van een grotere batterij al helemaal niet op. Dit kan je trouwens makkelijk simuleren in de online loonsimulator in je myo2o Biker account.

Welk type motor kies ik?

Pendelaars die een speed pedelec willen aanschaffen, dromen vaak van de heilige 45 km/u. Weet wel dat deze snelheid geen evidentie is en een gevolg van jouw motorkeuze. Op dit moment zijn er 2 soorten motoren op de markt: 350W en 800W motoren. De motoren met een vermogen van 350W hebben het vaak moeilijk om de topsnelheid van 45 km/u te behalen. Laat ons zeggen dat dit type motor vrij gevoelig is aan de omstandigheden waarin je fietst, vb. tegenwind. De motoren met een vermogen van 800W halen altijd 45 km/u, ongeacht de omstandigheden. Deze motoren hebben bovendien ook een acceleratie die dubbel zo snel is, waardoor je nog meer het gevoel van snelheid kan ervaren. Moet of wil je heel stipt op het werk arriveren? Kies dan voor een motor met een vermogen van 800W.

Bosch motoren van 350W: te verkrijgen bij de eeste fietsmerken die naast hun andere fietsen ook speed pedelecs aanbieden

Meer krachtige motoren van 800W: Strömer, Klever

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.