Veilig fietsen door weer en winter: 7 tips
De winter is in’t land! Dat betekent donkere dagen, handschoenenweer, het geknerp van bladeren onder je banden, ademwolkjes en rode wangen. Ben jij ook zo’n dappere pendelaar die zelfs de winterdagen met de fiets trotseert? Dan komen deze 7 tips voor veilig fietsen in de winter zeker van pas!
Waarom fietsen in de winter?
Niet iedereen staat te springen om ook tijdens de wintermaanden steevast voor de fiets te kiezen. Nochtans zijn er heel wat redenen om ook dan te commuten met de fiets. Merk je dat je tijdens koude dagen vaak twijfelt of je wel op het zadel zou springen? Misschien kunnen volgende weetjes je wel over de streep trekken!
- Ook tijdens de winter is de fiets de meest duurzame mobiliteitsoplossing.
- Tijdens zo'n ijzige fietstocht verbrand je tot wel het dubbele van de 'normale' calorieën.
- Die frisse ritten leren je lichaam efficiënter om te gaan met zuurstof, wat niet alleen goed is voor je brein, maar ook voor je humeur en concentratie.
Dus, waarom fietsen in de winter? Naast het wegsmelten van calorieën, bezorgt de kou je ook een winterbestendig brein en een glimlach die zelfs de koudste dagen opwarmt! Zo, nu ben je helemaal overtuigd om ook tijdens de winter voor de fiets te kiezen. Dan is het hoog tijd voor wat tips voor veilig fietsen in de winter!
1. Houd jezelf warm: investeer in de juiste kledij
De winterse wind kan guur zijn, maar met de juiste outfit trotseer je moeiteloos de kou. Laagjes en ademende fietskledij zijn daarbij onmisbaar. En, oh ja: zorg ervoor dat je het niet al te warm hebt voordat je je fiets opstapt. Het is perfect oké om het die eerste minuten nét dat beetje te fris te hebben: erna zal je lichaam beginnen werken – en al snel op temperatuur komen.
Maar wat heb je nu allemaal nodig om die koude winterdagen te trotseren? We sommen hieronder de ingrediënten op voor de perfecte winteroutfit:
- Muts
- Sjaal
- Regenbroek
- Regenjas
- Winddichte fietshandschoenen
- Overschoenen
- Thermische kledij voor als je het écht snel koud hebt
- Fietshelm
2. Veilig fietsen in de winter: zorg dat je fiets tiptop in orde is
Veilig op weg gaan in de winter, dat doe je met een perfect onderhouden fiets. Trakteer je fiets daarom op een spa-dag bij de fietsenmaker alvorens je ermee de koude winterdagen tegemoet fietst. Hoeveel zo’n onderhoud kost ontdek je in onze blog: ‘Onderhoudskosten van je leasefiets: hoeveel kost je dat?’ Betalen doe je uiteraard met je servicebudget, ontdek hoe dat werkt in onze blog: ‘Het servicebudget van A tot Z’.
Na elke rit geef je je leasefiets best wat liefde. Zo zorgt strooizout ervoor dat je ketting sneller roest, iets wat je absoluut wil vermijden. Haal de juiste producten op voorhand in huis, en spendeer af en toe enkele minuten aan het schoonmaken van je fiets.
Op de hoogte blijven van al onze handige fietstips? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Als je je inschrijft op onze nieuwsbrief ontvang je de beste fietstips rechtstreeks in je mailbox. Je vindt er ook weetjes, leuke wedstrijden en interessante artikels! Waar wacht je nog op? En nee, we zullen je niet spammen!
3. Zorg dat jij én je leasefiets schitteren
Als er één seizoen is waarin je écht mag opvallen, dan is het wel de winter! Maak jezelf én je fiets een schijnwerper op de weg. Denk aan reflecterende fietskleding, fluocovers voor je rugzak en sprankelende reflectoren voor je tweewieler. Nog een extra knipperlicht en je bent klaar om te gaan. Zonder zo'n flashy fietskledij en reflectoren zien anderen je pas op 20 meter afstand. Met al deze attributen spotten ze al een lichtpuntje op 150 meter. Groot verschil, toch?
Zorg dat ook je fietslichten goed werken én goed zichtbaar zijn. Ga voor fietslichten met een hoge lumenwaarde als je gezien wil worden, en voor fietslichten met een hoge luxwaarde als je zelf goed wil kunnen zien waar je rijdt. Rijd je met een racefiets naar het werk? Voor jou bestaan er handige afneembare lichten die werken op basis van magneetjes in je wiel.
4. Zet je zadel lager en kies de juiste versnelling
Het is misschien niet de meest comfortabele manier om te fietsen, maar het kan wel tellen qua extra veiligheid: kies er in de winter voor om je zadel wat lager te zetten. Zo heb je meer stabiliteit en dus ook meer controle op de baan. Bovendien zit je met een lager zadel ook dichter bij de grond, zodat je je voet sneller kan neerzetten wanneer je dreigt te slippen.
Neem ook de tijd om even uit te zoeken welke versnelling je het meeste controle op de baan geeft. Meestal is een tussenversnelling de slimste keuze: blijf dus weg van de hoogste of laagste stand.
5. Ga voor een lage bandenspanning of winterbanden
Iedereen fietst natuurlijk het liefst op perfect opgepompte banden, maar in de winter is het verstandig om hier een uitzondering op te maken. Kies voor een iets lagere bandenspanning: zo heb je meer grip en ook minder kans op een slippartij.
Daarnaast kan je er ook voor kiezen om winterbanden te laten installeren. Die zijn over het algemeen breder, waardoor je meer grip hebt op regenachtige dagen en bij vriesweer. Met jouw servicebudget wordt die klus zo geklaard bij je lokale fietshandelaar!
Vind je deze tips interessant? Dan is onze nieuwsbrief zeker wat voor jou!
In onze nieuwsbrief vind je de beste fietstips, weetjes, leuke wedstrijden en interessante artikels! Schrijf je snel in en mis het niet!
6. Met je elektrische fiets of speed pedelec de winter in: denk aan je accu
Rijd je met een speed pedelec of elektrische fiets? Dan is er nog een extra aandachtspunt: je accu. Over het algemeen zijn batterijen en koude geen ideale combinatie: je accu verliest sneller kracht bij lage temperaturen. Gelukkig kan je hierop anticiperen met onze tips:
- Geraak je normaal nét heen en terug met je batterij? Houd dan je lader op zak, just in case.
- Is er binnen geen plaats voor jouw tweewieler? Neem dan zeker de batterij mee naar binnen om energieverlies te vermijden.
- Heb je net in de kou gefietst en neem je je accu mee naar binnen? Laat die dan eerst een half uurtje op temperatuur komen voor je hem oplaadt.
- Beslis je toch om die e-bike niet te gebruiken in de koudste maanden? Haal je accu dan zeker binnen en laad hem één keer per maand opnieuw op. Zo wordt je batterij niet lui en zal deze langer meegaan.
7. Gebruik je gezond verstand
Iets wat je sowieso altijd moet doen als je met de fiets rijdt, maar nog nét iets meer tijdens de wintermaanden. De kortste route is niet altijd de veiligste. En je snelheidsrecord? Dat hoef je niet per se in het donker en de regen te halen. Kies liever voor goede fietspaden die bij voorkeur verlicht zijn en vermijd donkere steegjes en slecht onderhouden routes. Da’s niet alleen aangenamer om op te fietsen, maar ook stukken veiliger! Wees ook extra aandachtig in het verkeer en anticipeer op het gedrag van anderen.
Veilig fietsen in de winter én op de hoogte blijven van al onze handige fietstips? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!
Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief ontvang je de beste fietstips rechtstreeks in je mailbox. Je vindt er ook weetjes, leuke wedstrijden en interessante artikels! Waar wacht je nog op? En nee, we zullen je niet spammen!