Deel dit artikel:

Hoe fietsleasing bijdraagt aan een aantrekkelijker loonbeleid

April 7, 2025
- Geschreven door:
Axelle

De vraag naar hogere lonen blijft stijgen. Als HR ga je daar graag in mee. Maar helaas, je budget is niet eindeloos. Volgens Jolien Verlinden, HR-consultant bij Effectis, biedt fietsleasing daar voor bedrijven een mooie oplossing. ‘’Het kost de werkgever niets en voor werknemers is het fiscaal voordelig. Je zet met fietsleasing ook in op meer dan alleen loon.”

Waarom loon alleen niet meer volstaat

Je werknemers motiveren met alleen een competitief loon? Die tijd is helaas voorbij. “De belastingdruk is hoog en werknemers willen het meeste uit hun loon halen”, vertelt Jolien ons.

Wat dan wel volstaat? “Werknemers hebben steeds meer de nood om ‘à la carte’ verloond te worden. Dat kan door cafetariaplannen of flexibele verloningsopties aan te bieden. Zo kiezen werknemers zelf voor de voordelen die het best in hun leven passen. Wat dat is, verandert vaak doorheen de jaren.”

Daarnaast zijn er ook generatieverschillen. Millennials en Gen Z kijken bijvoorbeeld niet alleen naar hun loon, maar ook naar de waarden en normen van werkgevers. “Wie inzet op duurzaamheid, welzijn, flexibiliteit en transparantie heeft bij die generaties een voetje voor.” 

Fietsleasing als strategische keuze

Net op punten als à la carte verlonen en generatieverschillen, speelt fietsleasing in. Want werknemers kiezen zelf hun leasepakket en fiets. Zo gaan ze voor de fiets die het best in hun leven past.

Via fietsleasing toon je je werknemers ook dat je begaan bent met hun welzijn. Zeker als je je collega’s aanspoort om met de fiets naar het werk te komen. “Werkgevers die inzetten op welzijn en duurzaamheid, worden daarvoor beloond. Want werknemers die belang hechten aan die thema’s, vinden zo’n werkgevers aantrekkelijker en binden zich er makkelijker aan”, vertelt Jolien. 

“Werkgevers die inzetten op welzijn en duurzaamheid, worden daarvoor beloond"

Groot pluspunt voor je duurzaamheidsbeleid

Daarnaast is fietsleasing ook een troef in de CSRD-wetgeving, die sinds kort verplicht is. CSRD staat voor ‘Corporate Sustainability Reporting Directive’. Da’s een moeilijke naam voor een Europese wetgeving die zich richt op duurzaamheid en hoe grote, beursgenoteerde bedrijven daarover rapporteren.

Op termijn kan het ook zijn dat kleinere bedrijven moeten rapporteren over duurzaamheidsinitiatieven. Wie nu fietsleasing opstart, neemt dat in de toekomst gemakkelijk mee in rapporten als één van de pijlers rond duurzaamheid of ESG. 

“Ook op korte termijn zijn duurzaamheidsinitiatieven waardevol. Ze tonen dat je actief bezig bent met duurzaamheid en concrete stappen zet. Bovendien geef je werknemers via rapportage helder inzicht in je inspanningen.”

War for Talent: en garde concurrenten

Daarnaast is het een waardevolle asset in de war for talent. Jolien merkt dat sommige bedrijven fietslease uitspelen in rekruteringscampagnes. En ook in sollicitatiegesprekken schuiven werkgevers het naar voor als troef. “Je kan fietsleasing echt uitspelen in de war for talent, er zijn ook werknemers die tijdens sollicitatiegesprekken vragen of fietsleasing mogelijk is”.

Fietsleasing: geen impact op loonkost

“Aan klanten die lonen willen optimaliseren, raad ik fietsleasing aan als het in lijn ligt met hun doelstellingen. Zeker omdat het de werkgever niets kost, terwijl het voor werknemers een mooi fiscaal voordeel oplevert. Echt een win-win dus”, weet Jolien.

Hoe fietsleasing budgetneutraal is voor de werkgever? Je betaalt zelf niets voor de leasefiets van je werknemer. Bij o2o Bicycle Leasing rekenen we ook geen opstartkosten aan, zodat het echt budgetneutraal blijft. 

Omdat dat misschien wat abstract is, geven we je een rekenvoorbeeld van hoe fietsleasing kostenneutraal is:

Past fietsleasing ook in breder verloningsbeleid?

Yep, je biedt het aan als een losstaand voordeel of je integreert het in je breder verloningsbeleid. “Het past vaak mooi binnen andere vormen van flexibel verlonen. Denk bijvoorbeeld aan het mobiliteitsbudget of het cafetariaplan”, vertelt Jolien. 

Bedrijven die al een cafetariaplan hebben, nemen fietsleasing daar makkelijk in op. Want de tools van o2o integreren met flexibele verloningspartners en cafetariaplannen. Zo hoef je niet met tien tools tegelijk te werken (fieuw) en volg je je fietsvloot makkelijk op.

Lees zeker ook alles over fietsleasing en het mobiliteitsbudget

“Aan klanten die lonen willen optimaliseren, raad ik fietsleasing aan als het in lijn ligt met hun doelstellingen. Zeker omdat het de werkgever niets kost."

Daarom willen je werknemers fietsleasing

Voor jou als werkgever is fietsleasing dus best interessant. Maar geldt dat voor werknemers ook? “Fietsleasing is een populair extralegaal voordeel bij werknemers. Meer nog: cijfers tonen dat fietsleasing bij de top 5 meest gekozen voordelen van het cafetariaplan hoort”, vertelt Jolien.

Waarom?

  • Gezondheidsvoordeel: zowel mentaal als fysiek
  • Fiscaal voordeel tot 40% vergeleken met een privéaankoop
  • Duurzame optie: steeds meer werknemers hechten belang aan duurzaamheid

Waarom bieden niet alle organisaties fietsleasing aan?

Er zijn heel veel organisaties die fietsleasing aanbieden, maar er zijn er ook die het nog niet doen. Hoe komt dat? Vaak komt dat door één van deze drie redenen:

  • Er is geen wettelijke rechtsgrond voor fietsleasing

In de privésector is dat niet het geval, maar in de publieke sector zijn er nog een aantal sectoren waar geen wettelijke rechtsgrond is voor fietsleasing via brutoloonruil. Daar kan fietsleasing enkel via nettoloonruil, wat fiscaal minder interessant is.

  • Spanningsveld: arbeiders en bedienden

Bedienden hebben vaak meer mogelijkheden dan arbeiders om hun loon te flexibiliseren. Omdat arbeiders vaker op barema werken, hebben ze minder loonflexibiliteit. Daardoor is fietsleasing via brutoloonruil moeilijk, want je riskeert dat arbeiders onder het barema betaald worden. En da’s niet de bedoeling.  

Wie arbeiders en bedienden in dienst heeft, wil vaak voordelen aanbieden aan beide populaties. Maar door de beperkte loonflexibiliteit van arbeiders is dat soms moeilijk. Als werkgever kan je een werkgeversbijdrage doen om het voor arbeiders interessanter te maken.

  • Werkgevers kennen de voordelen niet

Soms kennen organisaties de voordelen van fietsleasing niet of weten ze niet dat het volledig budgetneutraal is. Tot ze ontdekken dat het budgetneutraal is en daarnaast ook een strategische keuze voor het HR-beleid 😉.

Fietsleasing: budgetneutraal en strategisch

Kort samengevat: fietsleasing is een budgetneutrale manier om je loonbeleid te versterken. Je speelt in op de vraag naar flexibel verlonen en geeft werknemers een fiscaal voordelig extra zonder loonkosten te verhogen. Tegelijk toon je je inzet voor duurzaamheid en welzijn, wat een troef is in rekrutering en retentie. Een eenvoudige ingreep met impact op zowel je huidige als toekomstige talenten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van interessante nieuwtjes, tips & tricks, leuke acties en zoveel meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang deze vier keer per jaar in je mailbox!

Download de gratis fietsleasegids

En ontdek hoe fietsleasing werkt, hoe het budgetneutraal kan zijn en zoveel meer.

Download de fietsleasegids