Deel dit artikel:

Fiscaal voordeel enkel bij fietsleasing, niet voor e-step

February 22, 2020
- Geschreven door:
Axelle

De elektrische fiets is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Steeds meer mensen kiezen voor de extra ondersteuning tijdens het fietsen. Maar er is een nieuwe hype in opmars: de elektrische step! Ook bij o2o merken we die groeiende populariteit. Steeds vaker krijgen we de vraag of we ook elektrische steps in ons leaseaanbod zullen opnemen.

Maar kan dat eigenlijk wel, een elektrische step leasen? Werkt dat dan zoals fietsleasing? En geniet je dan ook van een fiscaal voordeel? Over de elektrische step bestaat nog veel onduidelijkheid. Gelukkig weten onze experten hoe de vork precies aan de steel zit. We geven je alle informatie in deze blog

Wat zegt de fiscaliteit over het leasen van e-steps

De populariteit van elektrische steps stijgt zienderogen, maar hoe zit het nu met de regelgeving rond leasing? Kan je een e-step leasen zoals een fiets en geniet je daarbij van dezelfde fiscale voordelen?

Helaas is het antwoord nee. In België zijn er, in tegenstelling tot bij fietsleasing, geen fiscale voordelen van toepassing wanneer je een elektrische step leaset via je werkgever.

Het fiscaal voordeel bij fietsleasing maakt dat je leasefiets vaak tot 40% goedkoper is dan een privéaankoop. Dat draagt zonder twijfel bij aan het succes van fietsleasing in België. De afwezigheid van deze voordelen maakt leasing van elektrische steps een pak minder interessant. Je zou voor zo’n elektrische step namelijk evenveel betalen via leasing als via privéaankoop. 

Waarom is dat zo? Omdat zelf inspanningen leveren om je voort te bewegen een belangrijke vereiste is om in aanmerking te komen voor het fiscaal voordeel van fietsleasing. Bij een step is dat niet het geval, waardoor het fiscaal voordeel niet van toepassing is. 

Fiscaliteit is een belangrijk element in het verhaal van de elektrische step. Er zijn nog steeds geen parafiscale voordelen die het flexibel verlonen via gemotoriseerde voortbewegingstoestellen (zoals steps) aanmoedigen. Concreet is het voordeel alle aard (VAA) nog niet vrijgesteld van belastingen of RSZ -Guy Crab, vertegenwoordiger bij Traxio Velo, dat de belangen van de Belgische fietssector behartigt.

Praktische voordelen van de fiets tegenover e-steps

Een fiets scoort ten opzichte van een e-step ook punten op het gebied van praktische bruikbaarheid! Op je fiets neem je makkelijk spullen mee dankzij handige fietstassen of bagagedragers.

Bovendien zet je je fiets met een gerust hart vast met een degelijk slot. En vergeet die lange afstanden niet: met een fiets, zeker een elektrische, raak je zonder problemen een pak verder dan met eender welke e-step! Alle voordelen van een fiets leasen ontdekken? Lees dan zeker onze blog ‘De 6 voordelen van fietsleasing voor werknemers’

Waarom elektrische steps (nog) niet in de leaseformule van o2o zitten 

Aangezien elektrische steps geen fiscaal voordeel opleveren, heeft het weinig zin om deze als werkgever aan te bieden. Daardoor is het zowel voor ons als voor jou als werknemer niet interessant om deze in de leaseformule op te nemen. 

Bij deze dus een kleine hint voor de beleidsmakers om het gebruik van elektrische steps fiscaal aantrekkelijker te maken? 😉 Want e-steps zijn een handige aanvulling op andere vervoersmiddelen. Veel mensen combineren de step met de trein of auto: parkeren aan de rand van de stad en de laatste kilometers afleggen met een e-step die netjes in de koffer past. Een slimme oplossing en een waardevol puzzelstukje in de mobiliteit van de toekomst!

Onduidelijke wetgeving hinkelt achterop

De populariteit van e-steps neemt snel toe, zeker in steden met deelformules. Maar bovenop het gebrek aan een fiscaal voordeel zorgt ook de onduidelijke wetgeving ervoor dat o2o (nog) geen steps aanbiedt. De onduidelijke regelgeving rond snelheid en verzekering maakt het gebruik van e-steps complex.

Hoewel de officiële maximumsnelheid voor e-steps verhoogd is naar 25 km/u, kunnen veel modellen sneller rijden. Dit zorgt voor verwarring en mogelijke risico's, aangezien de wetgeving niet is aangepast aan het huidige aanbod. Bestuurders moeten dus extra waakzaam zijn en zelf hun verantwoordelijkheid nemen.

Ook de verzekeringsplicht zorgt voor onduidelijkheid. Net als voor e-bikes is een BA-verzekering (burgerlijke aansprakelijkheid) niet meer verplicht voor e-steps. 

Zolang elektrische steps geen fiscaal voordeel opleveren en voor onduidelijkheid en veiligheidsrisico's zorgen, zal je ze niet terugvinden in de leaseformules van o2o Bicycle Leasing.

Een fiets lease je met tot 40% fiscaal voordeel

Die elektrische step leasen zal dus nog niet onmiddellijk lukken; gelukkig kan je wel een fiets leasen met flink wat fiscaal voordeel. Bij o2o Bicycle Leasing heb je keuze uit heel wat fietsmerken en -modellen. Er zit zeker een tweewieler tussen die perfect aansluit bij je noden. 

Ontdek de fietstypes