Deel dit artikel:

Wat is het effect van fietsleasing op je pensioen en andere sociale uitkeringen?

March 7, 2023
- Geschreven door:
Axelle

Biedt je werkgever je de mogelijkheid aan om een fiets te leasen via brutoloonruil of je eindejaarspremie? Dan vraag je je misschien af welke impact fietsleasing heeft op je pensioen en sociale uitkeringen, zoals de 13e maand, het vakantiegeld of de werkloosheidsuitkering. We zochten het voor je uit en hebben alles mooi samengevat in deze blogpost. We kunnen je alvast geruststellen: de impact van fietsleasing op je pensioen is heel klein en weegt niet op tegen de fiscale voordelen ervan.

De impact op je pensioen

De berekening van je pensioen is gebaseerd op het brutoloon dat je op het einde van je loopbaan verdient. Wanneer je via je werkgever een fiets leaset op basis van een maandelijkse brutoloonruil, is het logisch dat je brutoloon wat lager uitvalt.

In de figuur hieronder zie je een simulatie* van de impact van een leasefiets op een brutoloon van 2700 €. Voor een elektrische fiets met een cataloguswaarde van 3000 € bedraagt je bruto leasebijdrage ongeveer 90 € per maand, waardoor je brutoloon wat daalt. Netto komt dit ongeveer op een bedrag van 44 €.  Tijdens je leaseperiode (contract van 3 of 4 jaar) zal je pensioen dus berekend worden op basis van dit lagere brutoloon.

Grafiek toont de impact van een leasefiets op je brutoloon.

* Bedragen zijn simulaties, dit is afhankelijk van jouw loon, je leasecontract en de leasebijdrage van je werkgever. Services en verzekeringen zijn in het bedrag inbegrepen.

Maar geen nood, tijdens het grootste deel van je loopbaan heeft het leasen van een fiets eigenlijk een zeer beperkte impact op jouw pensioen. Bij medewerkers met een hoger loon is het zelfs zo dat de pensioenberekening geplafonneerd is. Fietsleasing heeft in dit geval eigenlijk geen enkel effect.

Conclusie? De impact van fietsleasing via brutoloonruil op het pensioen is dus verwaarloosbaar. Zeker als je kijkt naar het nettovoordeel dat je doet ten opzichte van een privéaankoop. Want een fiets leasen kost je op het eind van de rit een pak minder geld.

De impact op je vakantiegeld en eindejaarspremie

Als het gaat over de impact op jouw vakantiegeld en eindejaarspremie, zijn er 2 situaties mogelijk:

  • Betaal je voor je leasefiets via een bijdrage per maand of per uur, dan daalt ook je vakantiegeld en eindejaarspremie in dezelfde verhouding. Maar dankzij de budgetneutrale berekening doe je als werknemer uiteindelijk géén verlies.
  • Betaal je voor je leasefiets via de eindejaarspremie, dan blijft je vakantiegeld gelijk.

De impact op je sociale uitkeringen

  • Betaal je voor je leasefiets een bijdrage per maand, dan zullen de sociale uitkeringen zoals voor ziekte, moederschapsrust, werkloosheid of arbeidsongeval berekend worden op je nieuwe, lagere brutoloon.
  • Betaal je voor je leasefiets via de eindejaarspremie, dan blijft je uitkering wel gelijk.

Conclusie

Het leasen van een fiets zorgt ervoor dat je minder brutoloon krijgt op het einde van de maand. Theoretisch gezien heb je dus inderdaad een kleiner pensioen, minder werkloosheidsuitkering, … maar dankzij de bruto-netto verhouding is de impact hiervan klein.

Daarbovenop doe je met fietsleasing een goede zaak dankzij de fiscale voordelen en de extra services die vaak in je leasepakket inbegrepen zijn. Tel daarbij de positieve impact van je dagelijkse rit van en naar het werk op je mentale en fysieke gezondheid, de tijdswinst en het gevoel van vrijheid dat je beleeft met je leasefiets, en dan weet je: fietsleasing is de beste keuze!  

Twijfel je over je persoonlijke situatie? Ga dan eens langs bij de personeelsdienst van jouw bedrijf, zij kunnen je hierbij het best begeleiden.

Interesse om een fiets te leasen via het werk?

Bereken de leaseprijs van je ideale fiets met onze praktische simulator en kom direct te weten welk bedrag je uitspaart dankzij het fiscale voordeel.

Simuleer je leaseprijs