Je banden zijn geen ijsschaatsen
Wat is er irritanter, dan op een koude winterochtend een afslag te nemen, en enkele seconden later een tête-à-tête te hebben met de koude grond. Een belangrijk aspect van een up-to-date winterfiets, is dan ook de keuze voor winterbanden. Dit zijn banden met een grover profiel of spikes, die je meer grip geven. Bij een speed pedelec is deze upgrade zéker van onschatbare waarde. Grip verliezen aan 45 km/u, kan leiden tot iets wat zéker niet aanvoelt als een relaxerende massage.
Natuurlijk kom je er niet enkel met de juiste banden. Net zoals bij elk onderdeel van je fiets, moet je deze goed onderhouden. ’s Winters moet je ze ook niet zo keihard oppompen als je in de zomer zou doen. Iets zachtere banden vergroten het bandoppervlak en vergroten je grip op de baan. De minimale en maximale bandenspanning die je band kan gedragen staat op de zijkant van je band. Als je een pomp met een spanningsmeter hebt, let er dan op dat je de banden in de winter oppompt tot ruim onder het aangegeven maximum dat op je buitenband vermeld staat.
Stay safe, ook op de fiets
’s Winters zijn de dagen gladder en de wegen korter. Of was het nu omgekeerd? Alleszins, iets meer opletten kan zeker geen kwaad. We kunnen de risico’s ook wat inperken door enkele kleine extra’s. Zo is een fietshelm in ieder seizoen aangeraden, maar is die in de winter een echte must. Een kleine tip daarbij van een anonieme collega:
‘Ik draag mijn snowboardhelm op de fiets. Lekker warm en je kan het omgevingsgeluid nog goed horen.’ – Tom Maes, Managing Partner bij o2o
Dat is dubbel safe, want je omgeving goed in het oog houden, maakt fietsen veiliger. Ondertussen zijn er trouwens fietshelmen met een ingebouwde regenkap. Regen en wind zijn dan geen vijanden meer!
Wees ook voorbereid voor de kortere dagen. Maak dat je fietslichten werken en draag fluo. Wij vernamen uit goede bron dat fluo trouwens dé modetrend van winter 2021 is.

Een goede helm doet wonderen.
Douchen is voor ná het fietsen
Niets heerlijker dan na een goede wintertocht thuiskomen, de fiets op te bergen, de kleren uit te gooien en in de douche te springen. Maar gun jezelf dat moment ten volle, en neem geen voortijdige douche op de fiets. De stralen die van je banden naar je gezicht springen, zijn in geen enkel geval zo aangenaam als die van je douche.
Kies er daarom voor om dat vochtprobleem bij je banden zelf te houden, en duffel ze in met goede spatborden. Kies daarbij niet voor kleine spatborden die enkel boven je wiel zweven, maar koop grotere. Natte voeten en kousen? Nee, merci!
Een gezonde geest in een warm lichaam
Laat het duidelijk zijn, de belangrijkste reden om ’s winters niet op je fiets te springen, is de koude. Maar de schrik voor de koude wintermaanden kan weggenomen worden. Een goede fietsoutfit zorgt ervoor dat je je midden januari, in de lente waant.
Iets wat wij ondervonden, is hoe zalig fietsondershirts van merinowol zijn. Niet alleen houden ze je warm, ze zijn ook enorm zweetafvoerend. Dat is essentieel, want dit zorgt ervoor dat je na een tijd niet afkoelt, wat bij ander thermisch materiaal vaak het geval is. Wij gebruiken graag de ondershirts (en andere kledij) van Icebreaker, zowel voor mannen als voor vrouwen. Zeker eens checken.
Enkele andere ‘insider-tips’ op vestimentair vlak van onze eigen grootste fietsfanaten:
Een regenbroek en regenschoenen die erop aansluiten. Hemels! Zelfs als het keihard regent, blijven je benen en voeten heerlijk droog.
Verschillende laagjes over elkaar aantrekken. Te warm? Laagje uit!
Warme, maar ook niet té warme handschoenen, want handen die zweten zijn ook niet aangenaam.
Eigenlijk is het allemaal makkelijk samen te vatten.
Als je goed gewapend bent, hoeft de winter je allerminst tegen te houden.