
Kleine lettertjes, grote impact: zet je leasefiets correct op slot
Je leasefiets op slot zetten, in lijn met de voorwaarden en kleine lettertjes? Wij zochten voor je uit hoe dat moet. En wat blijkt? Je leasefiets juist op slot doen is essentieel als je wil dat die beschermd is door je Bicycle Care Diefstal.
Dus, hoog tijd om te weten te komen hoe je dat juist doet. En misschien ook wel waarom dat moet. Want ‘t is altijd makkelijker om iets te doen als je weet wat de gevolgen zijn van het niet te doen. Toch?
Wat is de Bicycle Care Diefstal?
Met de Bicycle Care Diefstal is je leasefiets beschermd als die gestolen wordt. Dat betekent dat je zelf niet moet opdraaien voor de kosten van je leasefiets als iemand ermee aan de haal gaat. Natuurlijk moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, als je wil dat de Bicycle Care Diefstal tussenkomt.
Welke dat dan zijn? Awel, dat vertellen we je meteen.
De voorwaarden voor verankering
Je hebt verschillende voorwaarden die je best in je achterhoofd houdt als je je leasefiets op slot zet. Tenminste, als je zelf niet voor de kosten wil opdraaien als je leasefiets gestolen is. En we gaan ervan uit dat je dat liever niet doet. De voorwaarden die we hanteren bij diefstal vind je terug in de servicefiche schade en diefstal.
Voorwaarde 1: kies voor het juiste slot
Lease samen met je leasefiets een slot van één van deze veiligheidsklassen:
- ART-2 type U
- Sold Secure Diamond (klinkt fancy hé)
- Security level 10
Vraag gerust tips aan je fietshandelaar. En geen zorgen, onze experten dubbelchecken altijd of het juiste slot op je offerte staat.
Hieronder een aantal sloten die onze fietsers vaak kiezen:
- Vouwslot: Abus Bordo 6500
- Kettingslot: AXA Absolute 9
- Kaderslot + insteekketting: AXA Victory + AXA ULC
- Beugelslot: Kryptonite Evolution

Voorwaarde 2: gebruik je slot
Je hebt het juiste slot op je offerte staan? Top. Nu niet thuis in een schuif stof laten vangen, maar echt gebruiken. Overal. Behalve als je je leasefiets in een afgesloten ruimte zet waar enkel jij (en je huisgenoten natuurlijk) toegang toe hebben. Dan volstaat het om je leasefiets op slot te doen (met je externe slot), en hoef je die niet te verankeren.
Voorwaarde 3: zet je leasefiets vast aan een vast object
Steelt iemand je leasefiets? Dan vraagt onze dossierbehandelaar waar je leasefiets aan vast hing. Dus: maak je leasefiets vast aan iets dat vast in de grond staat. Zoals een boom, een fietsenstalling of een haak in de muur (lees: niet aan een struik of een kort paaltje ;)).
Tip van de expert: steek je slot altijd door je wiel en je middenbuis. Zo maak je het dieven extra moeilijk, en da’s ook verplicht volgens de voorwaarden. Als iemand je leasefiets dan nog steelt, dan weet je tenminste dat het een meesterdief was die ermee aan de haal ging.
Voorwaarde 4: zorg dat je twee fietssleutels kan voorleggen
Je slot komt standaard met twee sleuteltjes. En die verlies je beter niet. Want als het noodlot toeslaat en iemand steelt je leasefiets, dan moet je twee sleutels voorleggen als bewijs dat je je leasefiets op slot zette.
Doordat je verplicht twee sleutels moet hebben, is een elektronisch slot zonder 2 sleutels een no go. Denk je nu: ‘Help ik heb maar één fietssleutel meer’? Check in onze servicefiche Diefstal wat je kan doen.
Allemaal voorwaarden die je maar beter naleeft. Want als je Bicycle Care Diefstal niet tussenkomt… Ja, wat dan eigenlijk?

Wat als de Bicycle Care Diefstal niet tussenkomt?
Goeie vraag. Da’s het makkelijkst uit te leggen door te vertellen wat er gebeurt als je Bicycle Care Diefstal wél tussenkomt. Als dat zo is, dan hoef je zelf niets te betalen. Meer nog: je krijgt een tegoedbon met een deel van het bedrag dat je al betaalde voor je leasefiets.
Doe je je leasefiets niet juist op slot en komt de Bicycle Care Diefstal niet tussen? Dan moet je de factuur van de gestolen fiets betalen. Het bedrag op die factuur komt overeen met de waarde van de fiets op dat moment. Dus wat je voor de fiets zou betalen, mocht je die op dat moment overkopen.
Veel mensen denken: ‘Het is toch mijn fiets? Waarom moet ik dan betalen als die gestolen is?’ Wel, da’s niet helemaal waar. Wij kochten je leasefiets aan en we telden daar dus ook een flinke som geld voor neer. Die betaal je af doorheen de leaseperiode en het laatste stukje betaal je bij de overname. Tot je je leasefiets overkoopt, is de fiets dus het bezit van o2o Bicycle Leasing.
Waarom zoveel regels?
Misschien denk je nu wel ‘amai, dat is wel zeer streng’. En eerlijk, dat is ook zo, maar da’s vooral om ervoor te zorgen dat je leasefiets veilig is. Want fietsen zijn duur en daardoor interessant voor dieven.
En die dieven gaan al eens een stapje verder om zo’n dure fiets te bemachtigen. Mochten mensen hun fiets niet juist verankeren, dan zouden er heel wat meer fietsen gestolen worden.
Door hoge eisen te stellen rond de verankering, zorgen we er samen voor dat er minder fietsen gestolen worden en dus de servicekosten niet stijgen. Zo voorkomen we samen dat je belachelijk veel geld betaalt voor je Bicycle Care Diefstal.