fbpx
Terug naar fietsnieuws
04.12.2020 - Jakobus Devriendt - Leestijd: 3 min

Geef fietsendieven deze winter geen kans met onze 4 tips

Kortere dagen betekent ook langere nachten. Het hele land wordt steeds vroeger gehuld in meer dan 50 tinten grijs. Lekker gezellig als je binnen zit, maar diezelfde duisternis speelt natuurlijk ook in de kaart van zij met minder sympathieke plannen. Geef fietsendieven deze winter geen kans met onze 4 tips.

Tip 1: Goed begonnen, is half gewonnen

Nog voordat je op pad gaat met je fiets, kan je de kans op een diefstal heel sterk verminderen. Deze twee zaken kan je zelf op voorhand doen:

  • Noteer altijd jouw framenummer. Het  framenummer maakt je fiets uniek en daarmee kan je aangifte doen bij de politie. Je vindt het framenummer terug bij het balhoofd, de trapas, of onder het zadel van je fiets. Als o2o fietser, zal jouw fietshandelaar jouw framenummer noteren in jouw myo2o Biker account, zo kan je er steeds aan als het nodig zou zijn (hopelijk niet!).
  • Je kan je nieuwe fiets laten graveren met jouw rijksregisternummer. Zo krijgt jouw fiets een unieke code, waardoor die makkelijker kan worden geïdentificeerd bij een diefstal. Bovendien zorgt die code ervoor dat jouw fiets minder makkelijk zal doorverkocht worden. En dat maakt jouw fiets dus ook minder aantrekkelijk voor fietsdieven.  Bij een leasefiets zal je, indien je jouw fiets niet zou overnemen na de leaseperiode, het bewijs van graveren samen met je fiets aan o2o teruggeven. Zo kan een eventuele nieuwe eigenaar van je fiets rechtmatig met de fiets op pad. Meer info over fietsregistratie vind je via de website van jouw lokale politie. 

Een van de nieuwe administratieve hulpmiddelen tegen een fietsdiefstal is de Velo-Pass. Jouw fietshandelaar zorgt ervoor dat elke nieuwe fiets voorzien wordt van een sticker met unieke QR-code, die gekoppeld wordt aan alle specifieke informatie van jouw fiets. Een extra manier dus om jou te helpen in geval van diefstal. 

Tip 2: Kies voor een fietsslot, de enige ‘lockdown’ waar we enthousiast over zijn

Het consequent gebruik van een fietsslot is wat ons betreft een no brainer, maar wel een on-ge-lo-fe-lijk belangrijke tip. Investeer in een kwalitatief slot als je met je fiets op pad gaat. Bij je lokale fietshandelaar zijn er sloten in alle maten, vormen en kleuren. Kies vooral voor een kwalitatief slot. Vb. een kettingslot van gehard staal, een ART2-gekeurd slot, … waarmee je jouw fiets kan verankeren aan een extern object zoals een paal. Zorg bij het vastmaken van je fietsslot dat je niet alleen je wiel vastmaakt. En waarom niet kiezen voor 2 sloten? Bij het zien van jouw fiets zakt de moed bij de fietsendieven ongetwijfeld meteen in hun schoenen. Als je het slot rond je wiel én kader vast maakt, zorg je er alvast voor dat niemand enkel met je wielen gaat lopen. Of omgekeerd. De eenzame ‘weeswielen’ die je af en toe met een slot aan een paaltje ziet hangen, zijn daar jammer genoeg het bewijs van… Ook bij o2o anticiperen we zoveel mogelijk op fietsdiefstallen. Daarom is het voor alle o2o leasefietsen verplicht een ART2-gekeurd slot te leasen, ook lekker voordelig uiteraard. Heb je een elektrische fiets? Probeer dan de waardevolle batterij van je fiets af te nemen als je jouw fiets langere tijd alleen laat staan. 

Alle o2o fietsers leasen voordelig een ART2-gekeurd slot bij hun fiets.

Tip 3: Vermijd donkere en duistere plaatsen

Niet alleen in het verkeer is het belangrijk dat je opvalt, ook bij het stallen van je fiets heeft het tal van voordelen. Iemand die een fiets wil ontvreemden, wil vooral niét opvallen. Dus hoe meer licht, hoe meer animo en hoe meer herkenbaar je fiets, hoe groter de kans dat jouw fiets blijft staan op de plaats waar je hem hebt achtergelaten.

En dat begint eigenlijk al bij jou thuis. Home sweet home, ook voor jouw fiets. Als je thuis bent en je de mogelijkheid hebt om je fiets binnen te plaatsen, neem dan je fiets in huis. Bijvoorbeeld in de gang of de garage. Hoe minder je je fiets buiten in de kijker zet, hoe minder kans dat potentiële dieven er hun oog op laten vallen. Maar door je fiets in huis te nemen, ben je niet alleen veiliger, je zorgt er bovendien ook voor dat je fiets minder snel aangetast wordt door de weersomstandigheden. Win win dus.

Ook op openbare plaatsen is het aan te raden bewust na te denken over de plaats waar je je fiets zal stallen. Verkies daarom (bewaakte) fietsenstallingen boven willekeurige locaties in het straatbeeld. Ook goed verlichte plaatsen waar veel mensen aanwezig zijn of passeren zullen de kans op diefstal verminderen.

En last but not least, varieer! Laat je fiets zeker niet langer dan 3 dagen op dezelfde locatie staan. Door jouw fiets op regelmatige basis te verplaatsen, maak je het er potentiële dieven niet makkelijker op. 

Tip 4: Gebruik de technologie, preventie 2.0

Tegenwoordig zijn er heel wat track and trace systemen geïnstalleerd op veelal elektrische fietsen. Zo’n systeem voorziet jouw fiets van gps en bluetooth technologie, waardoor je je fiets aan jouw smartphone kan koppelen. Je kan dus eigenlijk altijd zien waar jouw fiets zich bevindt. En dat is handig, zeker als je je fiets niet meer terugvindt of als blijkt dat die gestolen is.

Wordt jouw o2o fiets toch gestolen? Dan kan je in de ‘Veelgestelde vragen’ de procedure terugvinden.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.