fbpx
Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 2 min

Veilig rijden met een speed pedelec: geen ongevallen meer!

Steeds meer werknemers kiezen bij fietsleasing voor een snelle elektrische fiets, waardoor de kans op een ongeval statistisch gezien ook groter wordt. Bij een speed pedelec is het dragen van een helm verplicht, maar er zijn nog meer elementen waar je rekening mee kan houden. Daarom is het belangrijk om de sensibilisering bij iedereen te vergroten. o2o geeft je de belangrijkste tips om ongevallen met een speed pedelec te vermijden.

Tips om ongevallen met een speed pedelec te vermijden

Op de website van o2o kon je reeds lezen dat het gebruik van een speed pedelec in het woon-werkverkeer het fileleed aanzienlijk kan verzachten. Maar in het verkeer ben je nooit alleen, zeker niet wanneer iedereen zich ’s ochtends en ’s avonds van en naar het werk verplaatst. Tijdens de pendeluren extra waakzaam zijn is een must. Je kan jouw collega’s sensibiliseren rond veilig rijden met hun speed pedelec met een infomoment of workshop bijvoorbeeld. Met een snelle fiets haal je  immers snelheden tot 45km/u. Daarom is het voor de andere weggebruikers niet altijd evident om deze snelheid correct in te schatten. Door een praktische workshop of cursus rond fietsveiligheid in het verkeer leert men snelheden correct inschatten en hier op reageren, een meerwaarde voor zowel het bedrijf als de werknemers.

Wist je dat? Het rijgedrag van een werknemer die zich verplaatst met een speed pedelec vertoont op zich ook heel wat gelijkenissen met het rijgedrag van een motorrijder. Je kan gerust een werknemer die met de motorfiets naar het werk komt betrekken als je zelf een infomoment zou organiseren.

Vol vertrouwen het fietspad op!

Als je veilig rijdt met een speed pedelec, vermindert de kans op ongevallen uiteraard.  Deze tips kan je gerust verspreiden onder de (snelle) fietsers in jouw organisatie:

  • Vertraag voldoende op voorhand en wacht niet tot het laatste moment als je moet remmen of stoppen. Hou in deze situaties ook rekening met de wisselende weersomstandigheden. Remmen op een nat of droog wegdek is niet hetzelfde. Van zodra de weersomstandigheden grimmiger worden, kies je best voor winterbanden. Deze geven meer grip en stabiliteit. Extra tips om je fiets winterproof te maken en advies over fietsveiligheid lees je op de blogpagina.
  • Door te anticiperen, verhoog je niet alleen je eigen veiligheid, maar ook die van alle andere weggebruikers.
  • Heb oog voor de ruimere omgeving en kijk steeds in de richting waar je heen wil gaan. Hierdoor rij je mooiere lijnen en heb je een beter overzicht. Overdrijf gerust, na een tijdje wordt het een (veilige) gewoonte.
  • Je remmen gebruiken in de bochten is sterk af te raden. Rem ruim op voorhand zodat je eventueel opnieuw kan versnellen in de bocht. Hierdoor heb je meer controle over de manoeuvres die je doet.
  • Benadruk als weggebruiker de acties die je doet als je naar het werk aan het fietsen bent. Steek bij het afslaan altijd je arm uit om extra aandacht te vestigen op het manoeuvre dat je gaat uitvoeren. Ook wanneer je niet van plan bent af te slaan, verhoog je de veiligheid door oogcontact (vb. via de spiegel of door het raam) te maken met de wagen naast jou. Slaag je er niet in om oogcontact te maken, vertraag dan zelf om een mogelijke aanrijding te vermijden.

De belangrijkste verkeersregels voor een speedpedelec

Anders dan bij een klassieke elektrische fiets, is het dragen van een helm verplicht. Ook de verplichte nummerplaat van een speed pedelec moet altijd goed zichtbaar zijn. Speed pedelec rijders heb je vaak de mogelijkheid om te rijden op de openbare weg of op het fietspad. Wanneer de maximum toegelaten snelheid op de weg 50 km/u bedraagt, kan men zelf kiezen waar men fietst. Wanneer de maximum toegelaten snelheid op de weg hoger is dan 50 km/u, is het verplicht om op het fietspad te rijden. Op het jaagpad is de maximum snelheid voor een speed pedelec vastgelegd  op 30 km/u omdat hier veel voetgangers zijn. Bovendien is steeds 45km/u  rijden met een speed pedelec niet nodig. Voldoende vertrouwen kweken op veilig en bekend terrein om de speed pedelec te leren kennen, het beste tempo voor de omgeving te leren kennen en andere weggebruikers leren inschatten is de boodschap.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.