Deel dit artikel:

o2o Bicycle Leasing bundelt de krachten met Green Mobility Holding (GMH)

October 18, 2023
- Geschreven door:
Axelle

o2o Bicycle Leasing bundelt de krachten met Green Mobility Holding (GMH) uit Duitsland om de toekomstige groei te versterken en samen een Europese referentiespeler uit te bouwen.

Samen sterk: richting Europese referentiespeler

o2o Bicycle Leasing, marktleider in fietsleasing in België, heeft aangekondigd dat het een strategische investeerder heeft aangetrokken: Green Mobility Holding (GMH), een toonaangevende Duitse speler op het gebied van (e-)bike leasing. GMH is op zijn beurt in handen van Rivean Capital en Deutsche Private Equity.

De overname markeert een belangrijke stap om de groei van o2o verder te versterken en op Europees niveau een referentiespeler uit te bouwen. Gezien de sterke groei van o2o de laatste jaren, het marktaandeel in de Belgische markt en de gezonde winstgevendheid, was o2o een begeerde speler om mee in zee te gaan.

Met deze transactie verwerft GMH alle aandelen van o2o, waarbij de voormalige aandeelhouders van o2o een significante participatie zullen aanhouden in GMH. Hoewel de financiële details vertrouwelijk blijven, wordt deze transactie gezien als een accelerator voor de verdere groei van de groep en een positieve stap om bedrijfsmobiliteit duurzamer te maken. o2o heeft zich voor deze transactie laten begeleiden door Level Next, M&A advisors en Derycke & Vandenberghe Advocaten, legal advisors.

Sterke speler met ambitieuze missie

o2o, opgericht in 2016 en met zetel in Gent, vestigde zich als een prominente aanbieder van fietsleasing voor Belgische organisaties met minstens vijf werknemers. Met behulp van een zelf ontwikkeld, sterk geïntegreerd en gebruiksvriendelijk platform verlaagde o2o de drempel voor werkgevers, werknemers en fietshandelaars voor fietsleasing aanzienlijk. De missie van o2o bestaat erin om mobiliteit betaalbaarder, toegankelijker en duurzamer te maken. Met inmiddels 45 toegewijde medewerkers heeft o2o sinds de oprichting gestaag gewerkt om meer dan 1.000 bedrijven, waaronder Barry Callebaut, Total Energies, TVH, HR Rail, Volvo Car Belgium, Ahold Delhaize, Proximus en Brussels Airport Company, te bedienen en volledig te ontzorgen voor hun fietsleasing. Zo bereikt o2o meer dan 300.000 werknemers, die een fiets naar keuze kunnen leasen via een netwerk van meer dan 1.200 fietshandelaren, online fiets retailers en fietsmerken.

Verschillende partners reageren positief

Maximilian Acht, CEO van Green Mobility Holding, benadrukt de waarde van deze acquisitie: "De overname van o2o markeert onze eerste stap buiten Duitsland op de Europese markt. We zijn verheugd dat de oprichters van o2o en het volledige managementteam aan boord blijven en zullen bijdragen aan ons gezamenlijke succes.

Geert De Rycke, CEO van o2o, wijst op de synergie tussen de twee bedrijven: "GMH is de perfecte partner om ons te ondersteunen bij onze groei in België en om de toenemende markt van fietsleasing verder te stimuleren. Onze gedeelde missie om meer toegankelijke, betaalbare en duurzame mobiliteit voor werknemers te bevorderen, zorgt voor een perfecte match.

Matthias Wilcken, Senior Partner bij Rivean Capital, onderstreept het bredere plaatje: "Toen we GMH in juli overnamen, hebben we onze intentie gecommuniceerd om het bedrijf te voorzien van kapitaal en strategische expertise om groei te blijven stimuleren, niet alleen in Duitsland, maar ook in de rest van Europa. De investering in o2o markeert een eerste mijlpaal op deze weg." Deze overname markeert een belangrijke stap in de groeistrategie van GMH, dat vorig jaar een omzet van ongeveer 140 miljoen euro genereerde. GMH verwacht opnieuw een aanzienlijke groei voor 2023, met hun dochterondernemingen Company Bike, mein-dienstrad.de en o2o als belangrijke motoren van succes.