Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 2 min

Het project ‘Circular Bike’ van Decathlon & o2o: een duurzame oplossing voor onze end-of-lease fietsen

Onze missie bij o2o? Zoveel mogelijk mensen op de fiets krijgen! De fiets wordt nu nog vaak vergeten wanneer het over slimme mobiliteitsoplossingen gaat, en dat willen wij veranderen. Door voor de fiets te kiezen, zetten we in op een duurzame mobiliteit en samenleving. Maar meer leasefietsen betekent ook meer tweewielers op het einde van een leasecontract. Want na een contract van 3 of 4 jaar kan je als werknemer de fiets ofwel overnemen, ofwel teruggeven aan o2o. En deze end-of-lease fietsen zien we niet graag op de afvalberg belanden. Samen met Decathlon kiezen we ook hier voor een duurzame oplossing: zeg hallo tegen Circular Bike!

1. Hoe ontstond Circular Bike?

De coronacrisis en de lockdowns in 2020 zetten de hele wereld op z’n kop, ook de fietssector. Door de stijgende populariteit van de fiets in combinatie met productievertragingen en schaarste aan middelen, groeide de vraag naar een meer duurzame oplossing. Decathlon zette de eerste stap met het ‘Buy-back’ programma – als onderdeel van het ‘Second Life’ project – door sportartikelen in te zamelen bij particulieren en ze op te knappen en terug op de tweedehandsmarkt te brengen, onder garantie en tegen gereduceerde prijzen. Dit project is een groot succes en loopt nog steeds in alle Decathlon winkels. 

Maar het gaat verder dan dat. Ook bij bedrijven stapelen de inactieve fietsen zich op. Zo zijn er bij o2o heel wat leasefietsen op het einde van het contract beschikbaar, wanneer de werknemer de fiets niet zelf overneemt. Een nieuwe opportuniteit die we niet lieten liggen: Circular Bike zag het levenslicht met als doel de levensduur van tweewielers te verlengen en deze aan een voordelige prijs aan te bieden aan gebruikers. Als premium partner en initiator van dit project zet o2o samen met Decathlon zo volop in op circulariteit en duurzaamheid.

 

Decathlon workplace

2. Wat betekent dit in de praktijk? 

Op het einde van een leaseovereenkomst, en wanneer de werknemer de fiets niet overkoopt, neemt Decathlon de fiets van o2o over. Zo belanden onze leasefietsen niet op de schroothoop, maar krijgen ze een tweede leven. 

Decathlon haalt de fiets zelf op en zet deze terug helemaal op orde. Na een grondige controle, herstelling en reiniging biedt Decathlon deze refurbished fietsen opnieuw te koop aan via hun online tweedehandsshop. 

En dat is nog niet alles! Want ook fietsen in een slechte conditie, die niet meer op de tweehandsmarkt kunnen verkocht worden, verdienen een tweede kans. Decathlon gebruikt deze tweewielers in tal van oplossingen, waarvan we er een paar hieronder hebben opgesomd: 

  • hun reserveonderdelen dienen voor de reparatie van andere fietsen, 
  • na controle worden ze beschikbaar gesteld voor degenen die geen fiets kunnen betalen, 
  • bij het vervangen van een batterij, worden de nog actieve en werkende cellen hergebruikt door een partner die refurbished batterijen maakt.

Zo zie je maar, niets gaat verloren. Ook fietsen waarvan we dachten dat hun tocht erop zat, hoeven we niet af te schrijven. Deze circulaire oplossing betekent minder afval en meer fietsplezier. En daar worden we alleen maar gelukkig van!

Dankzij de integriteit en sterke motivatie van o2o om hun bedrijfsmodel aan te passen aan de wereld van vandaag, vonden we een gemeenschappelijk doel: een wereldwijde aanpak van een meer circulaire economie uitbouwen ten voordele van de vele enthousiaste fietsliefhebbers. – Decathlon

3. Vaarwel wegwerpcultuur, hallo tweedehandsfiets! 

Op kwaliteit hoeven deze tweedehandsproducten alvast niet in te boeten. De refurbished fietsen van Circular Bike voldoen aan hoge kwaliteitsstandaarden, en na aankoop kan je rekenen op één jaar garantie. Ook het type fiets dat je inlevert, speelt geen rol: van racefietsen, e-bikes, mountainbikes tot bakfietsen, een team van professionals knapt ze allemaal vakkundig weer op. Bovendien betaal je een pak minder voor een tweedehandsfiets en omzeil je zo de relatief lange wachttijden voor een nieuw exemplaar. Alleen maar voordelen dus!

Wist je dat de batterij van je e-bike wel tot 5 à 6 jaar meegaat (op voorwaarde dat je er goed voor zorgt en deze op de juiste manier oplaadt)? Veel langer dan de gemiddelde 3- tot 4-jarige duur van een o2o leasecontract. Het zou dus zonde zijn om die elektrische leasefiets op het einde van je contract zomaar af te schrijven … Dat vonden wij ook! Omdat we geen fan zijn van de wegwerpcultuur, zochten we een duurzame oplossing voor onze end-of-lease fietsen. Zo is het idee ontstaan om samen met Decathlon het project Circular Bike op poten te zetten. 

En met succes! Want o2o is sinds de start van het project in 2021 de belangrijkste partner voor de toelevering van (lease)fietsen aan Decathlon. We hebben momenteel al heel wat fietsen een tweede leven gegeven dankzij Circular Bike en dit aantal zal in de toekomst alleen maar stijgen. Wist je dat een tweedehandsfiets gemiddeld een CO2-voetafdruk heeft van 1.7 kg, wat 6 keer minder is als bij een nieuwe fiets? Dat kan tellen… Vaarwel wegwerpcultuur, hallo tweedehandsfietsen!

Bouw je ook mee aan een duurzame wereld samen met o2o?

Kies dan voor fietsleasing! Neem contact op met een Bike Lease Expert en we stellen met plezier een persoonlijk fietsplan met je op, op maat van jouw bedrijf.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.