Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 2 min

De zes voordelen van fietsen naar je werk

Fiets je regelmatig naar het werk? Top! Dan heb je zelf de vele pluspunten van fietsen al aan den lijve ondervonden. Wil je graag ook je niet-fietsende collega’s in het zadel krijgen? Overtuig hen met deze voordelen… en wie weet trekken jullie binnenkort samen een sprintje van en naar ‘t werk!

1. Fietsen is gezond

Dat fietsen gezond is, weten we allemaal. Of je nu kiest voor een hip model of functionele bakfiets, fietsen helpt je conditie op peil te houden. Door regelmatig die fiets op te springen, krijg je niet alleen ijzersterke billen, ook je slaappatroon verbetert erdoor. En het goede nieuws: iedereen kan fietsen. Je leert het al van jongs af aan met vallen, opstaan en weer doorgaan… Wist je dat fietsen bovendien een ideale vorm van lichaamsbeweging is? Het is niet belastend voor je gewrichten, houdt je lichaam soepel en verbetert je weerstand. Kruip dus rap op je fiets en trap jezelf gezond!

2. Boost voor je mentaal welzijn

Regelmatig op je fiets springen, geeft je een gevoel van vrijheid: al die mooie plekjes om te ontdekken, vertrekken wanneer jij wil en glimlachend die ellenlange file voorbij rijden. Instant geluk verzekerd! Bovendien maak je tijdens het fietsen endorfine en serotonine aan: natuurlijke antidepressiva zonder bijwerkingen. De Romeinen wisten het al – een gezonde geest, in een gezond lichaam. Smeer je kuiten al maar in, je hersencellen zullen je dankbaar zijn!

3. Verhoogde productiviteit

Elke dag fietsen vermindert stress. Je kent ongetwijfeld die drukke ochtendrush wel: kinderen klaarmaken, vaatwasser inladen, de kat eten geven en zelf nog vlug een kop koffie achterover slaan. Om dan snel in je auto te springen en een paar kilometer verderop in de file te belanden. Je komt helemaal over je toeren aan en dan moet je werkdag en het toppunt van productiviteit nog beginnen! Laat een frisse wind waaien door je ochtendroutine en haal die fiets van onder het stof. Eens lekker goed doortrappen op je fiets, doet alle zorgen vergeten. Met elke kilometer in de benen, ervaar je minder stress en meer positieve energie. Zo kom je helemaal zen aan op je werkplek en barst je van creativiteit en productiviteit om aan je taken te beginnen.

Vrouwen op fiets

4. Goed voor je portemonnee

Stijgende brandstofprijzen, verzekeringen, onderhoud, de afbetaling,… iedereen weet het: die auto vraagt om een stevig maandelijks budget. Maar die vertrouwde tweewieler? Die vraagt enkel om wat lucht in de banden, liefde en aandacht… En sport je in je vrije tijd? Goed nieuws! Want dat duur sportabonnement heb je als fietser niet meer nodig om je conditie op peil te houden: regelmatig fietsen van en naar het werk klaart de klus even goed. Daarbovenop krijg je vaak een fietsvergoeding of fietsleasecontract van je werkgever. Zo verdien je op termijn de kost van je fiets zelfs helemaal terug. Win-win, noemen ze dat ook weleens…

5. Gemakkelijk en plezant

Heb je al eens nagedacht hoe gemakkelijk fietsen wel is? Neen? Wel, wij sommen het graag voor je op. Eerst en vooral vind je altijd parkeerplaats.  Daarnaast ben je in heel wat gevallen – zeker in een stad –  sneller ter plaatse dan met de auto. En ook in het autovrije stadscentrum vind je vlot de weg. “Tja, en wat met slechte weersomstandigheden?” Ach, ook die zijn geen excuus om niet op je fiets te springen (we wonen tenslotte in België… je bent vast wel aan ons weer gewend). Schaf je waterdichte kledij en spatborden aan en profiteer ervan om je fietstechniek te perfectioneren op een nat wegdek. Of rij eens lekker door de plassen en modder en voel je terug kind. Plezier gegarandeerd!

6. Goed voor onze planeet

Elke fietser draagt persoonlijk een steentje bij aan een duurzamere wereld. Niet zo heel gek: vaak fietsen zorgt voor minder uitlaatgassen, schonere lucht en een beter milieu. En wist je trouwens dat een fiets uit minder onderdelen bestaat – en dus goedkoper is qua productie en onderhoud? Daarnaast vind je steeds meer tweedehands toffe tweewielers én zit ook het recycleren van fietsonderdelen in de lift. Verklein dus die afvalberg en kies eens vaker voor de fiets. Want er is geen plan B voor Moeder Aarde…

En dat is nog niet alles! Door regelmatig op de fiets te springen profiteer je van zoveel meer… Wat dacht je van op je fiets samen met je collega’s gezellig na te praten over het werk, je favoriete podcasts of muziek te beluisteren, of je energieke kroost op sleeptouw te nemen en je te laten overweldigen door de natuurpracht van het Vlaamse landschap? Leuke extra’s zat! Vul de lijst zelf maar aan…

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.