Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 3 min

De 6 voordelen van fietsleasing voor werknemers

Fietsleasing behoort tot de top van de meest gekozen extralegale voordelen in België. Niet verrassend want een leasefiets is hip, trendy, ecologisch verantwoord en heeft tal van (fiscale) voordelen. Wat de voordelen van fietsleasing voor jou als werknemer dan zijn? We bundelden de zes belangrijkste voordelen in deze blog. Nadat je alle voordelen kent, zal je gegarandeerd een fiets willen leasen!

1. Geniet van het fiscaal voordeel

Wist je dat een fiets leasen tot 40% goedkoper is dan er zelf één kopen? Dat komt vooral doordat je je leasefiets betaalt met je brutoloon, en niet met je nettoloon. Want als je je fiets met je nettoloon koopt, betaal je de volledige prijs van de accessoires, het onderhoud, de services en pechbijstand van het loon dat op je rekening wordt gestort.

Meer details over waarom fietsleasing fiscaal voordelig is voor jou als werknemer lees je in onze blog: ‘Waarom is fietsleasing zo fiscaal voordelig?’

Als je je brutoloon flexibiliseert om een fiets te leasen, betaal je hetzelfde bedrag, maar dan met je brutoloon. Dat is veel voordeliger, want dan zijn RSZ en belastingen nog niet van je loon afgetrokken. De patronale bijdrage die je werkgever door je lagere brutoloon niet moet betalen aan de staat, wordt ook in mindering gebracht van het maandelijkse leasebedrag van je fiets. Daardoor heb je maar een fractie van je nettoloon nodig, voor dezelfde fiets, accessoires en services.

Meer weten over de kostprijs van een leasefiets? Lees dan zeker onze blog: ‘Hoeveel kost een leasefiets?

2. Toegang tot duurdere fietsen

Je las het hierboven al: fietsleasing is fiscaal voordelig. En da’s interessant, want daardoor kan je vaak een duurdere fiets leasen dan wanneer je een privéaankoop zou doen. Speed pedelecs, bakfietsen, longtails, mountainbikes, racefietsen,… noem maar op. Dankzij fietsleasing liggen ze vaak binnen handbereik. 

Via o2o Bicycle Leasing kan je fietsen leasen van meer dan 500 merken! Nog niet zeker welke fiets je zoekt? Zie hier een overzicht van alle fietstypes en ontdek welk fietstype bij je past of gebruik onze handige fietswijzer.

3. Fietsvergoeding als nettovoordeel

Kom je met je fiets naar het werk? Dan kan je rekenen op een leuk netto extraatje op je loonbrief: de fietsvergoeding! Want die kilometervergoeding is onbelast tot 0.35 cent per kilometer. Lijkt niet veel, maar als je begint te rekenen merk je al snel dat het je een mooi voordeel kan opleveren!

Woon je bijvoorbeeld op 10 kilometer van je werk en kom je dagelijks met de fiets, dan geldt de volgende berekening: 5 x 20 km x 0.35 cent = 35 euro per week.

Hoeveel je fietsvergoeding uiteindelijk bedraagt, is afhankelijk van de sector waarin je tewerkgesteld bent. Meer weten over de fietsvergoeding? Check dan zeker de blog: ‘Alles wat je moet weten over de fietsvergoeding.

4. Verklein je ecologische voetafdruk

Wie voor de fiets kiest, bespaart heel wat CO₂-uitstoot door de auto links te laten liggen. Er werd onderzoek gedaan naar de CO₂-uitstoot van verschillende vervoersmiddelen en wat blijkt? 

Waar je met een dieselauto 131 g CO₂ per kilometer uitstoot en met een benzinewagen 149 g, is dat voor een elektrische fiets maar 3 g per kilometer. Daarmee is de (elektrische) fiets zelfs duurzamer dan een elektrische wagen (54 g/km) en het openbaar vervoer (96 g/km). Kortom, de fiets is de meest duurzame optie!

Nu al overtuigd van fietsleasing? 

Hoog tijd om jouw fietsleaseverhaal op te starten! Met ons stappenplan staat je leasefiets zo bij je thuis:

  1. Gebruik onze fietswijzer of schuim onze fietstypespagina af en ontdek jouw ideale fiets.
  2. Maak een myo2o biker account aan en simuleer je leaseprijs.
  3. Ga naar je lokale fietshandelaar en kies je accessoires.
  4. Vraag je offerte aan bij je lokale fietshandelaar.
  5. Geef de offerte in op je myo2o biker account.

5. Verbeter je mentale en fysieke gezondheid

Zowel je fysieke als mentale gezondheid hebben baat bij fietsen. Zo blijkt uit het TNO-rapport dat regelmatig fietsen je fitheid verhoogt met maar liefst 13%. Bovendien helpt het je ook om meer calorieën te verbranden

Ook de kans op hart- en vaatziekten vermindert en gemiddeld zal je ook één dag minder ziek zijn dan je collega’s die minder vaak met de fiets naar het werk komen. Wil je nog lang leven? Dan is fietsen naar je werk een slimme keuze, want door regelmatig te trappen vermindert de kans op vroegtijdig sterven met 40%

Niet alleen je fysieke conditie verbetert, ook op mentaal vlak ga je erop vooruit, want fietsen heeft een positieve impact op je gemoedstoestand. Wanneer je aan het fietsen bent, maakt je lichaam endorfines en serotonine aan. Dit vermindert stress en heeft een positief effect op je stemming.

6. Fiets zorgeloos dankzij het all-in pakket

Via fietsleasing huur je niet alleen een fiets, je krijgt ook heel wat diensten meegeleverd in je leasepakket. Met onze dekking bij schade- en diefstal hoef je je geen zorgen te maken over fietsdieven. Kies je ervoor om pechbijstand op te nemen in je leasepakket? Dan kan je bij pech onderweg steeds een beroep doen op onze bijstandspartner!

Met het onderhoudsbudget betaal je zelfs je fietsonderhoud op een fiscaal voordelige manier! Neem je er ook de garantieverzekering bij? Dan wordt de garantie van je fiets verlengd tot het einde van je leasecontract! Zo kan je echt helemaal zorgeloos de baan op. 

Helemaal overtuigd van fietsleasing? 

Hoog tijd om jouw fietsleaseverhaal op te starten! Met ons stappenplan staat je leasefiets zo bij jou thuis:

  1. Gebruik onze fietswijzer of schuim onze fietstypespagina af en ontdek jouw ideale fiets.
  2. Maak een myo2o biker account aan en simuleer je leaseprijs.
  3. Ga naar je lokale fietshandelaar en kies je accessoires.
  4. Vraag je offerte aan bij je lokale fietshandelaar.
  5. Geef de offerte in op je myo2o biker account.

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen in ons peloton!

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.