fbpx
Terug naar fietsnieuws
10.02.2021 - Leestijd: 4 min

Woonpunt Mechelen (fietsleasing) pionier in de publieke sector

‘Gezonde collega’s, zorgen voor een gezonde werkvloer. Binnen dat plan kon fietsleasing natuurlijk niet ontbreken.’ Niki Verstraeten, coördinator personeel en organisatie, vertelt ons hoe fietsleasing een positieve boost gaf aan Woonpunt Mechelen, een van de eerste (semi-)publieke organisaties die met fietsleasing begon.

Bedrijfsfiche

Activiteiten

Sociale huisvesting

Locatie

Mechelen

Aantal werknemers

37

Start samenwerking met o2o

2018

Sinds 2017 trekt Woonpunt Mechelen de kaart van de gezondheid

Woonpunt Mechelen is een huisvestingsmaatschappij met een 37-tal medewerkers. En het is duidelijk, de HR-medewerkers zijn bezig met de wellbeing van hun collega’s. ‘Sinds 2017 proberen we binnen ons HR-plan in te zetten op een gezondheids- en beweegbeleid. We doen dit onder meer door sporten tijdens de middag of na de werkuren aan te moedigen. Wat we snel merkten, is dat de fiets ook een interessant onderdeel van ons beleid kon worden. De meeste van onze medewerkers wonen in een straal van 15 kilometer van het bedrijf,’ vertelt Niki Verstraeten, coördinator personeel en organisatie bij Woonpunt Mechelen.

‘We zijn in 2018 dan ook gestart met de uitrol van ons fietsbeleid. Fietsleasing was daar dan een heel belangrijke van,’ aldus Niki. De Mechelse organisatie begon haar werknemers de fiets op te stimuleren voor woon-werkverkeer omdat de gezondheidsvoordelen legio zijn. ‘Een gezonde werknemer, is vaak ook een positieve, productieve en aangename collega.’

Een mooie bodem voor fietsleasing

‘Om maximaal op fietsleasing te kunnen inzetten, hebben we ons arbeidsreglement aangepast. Vroeger konden onze werknemers slechts per kwartaal veranderen van vervoermiddel. Ze moesten een kwartaal met de auto komen om daar een vergoeding voor te krijgen, of een kwartaal met de fiets voor de fietsvergoeding,’ vertelt Niki. Ondertussen kunnen de werknemers bij Woonpunt Mechelen elke dag kiezen of ze met de fiets, auto of een andere manier van transport het woon-werkverkeer doen en op basis daarvan wordt de vergoeding per dag berekend. ‘We hebben de fietsvergoeding ook opgetrokken tot het maximale van 0,24 euro per kilometer als extra stimulans. We doen normaal een keer per jaar ook een fietsontbijt. Mensen die met de fiets komen werken, krijgen dan een ontbijt op het werk.’

Fietsontbijt bij Woonpunt Mechelen

Een jaarlijks welverdiend fietsontbijt bij Woonpunt Mechelen

Let’s go!

Het was in april 2018 duidelijk het juiste moment voor Woonpunt Mechelen om met fietsleasing te starten. Sommige medewerkers waren zelf al vragende partij. De organisatie diende hiervoor een openbare aanbesteding te doen en na het uitschrijven van de ‘Overheidsopdracht’, kwam o2o als meest ideale partner uit de bus vanwege de prijs-kwaliteitsverhouding. Er werd direct een infosessie georganiseerd waarop twee o2o-medewerkers aanwezig waren. ‘Zij kwamen het hele proces van de fietsleasing uitleggen en de werknemers konden enkele fietsen testen. Ze zagen toen wat de mogelijkheden waren. Het feit dat dure fietsen interessant worden via fietsleasing, heeft sommigen over de streep getrokken. Nog geen maand later zaten de eerste werknemers op hun nieuwe leasefiets. Tussen de aanbesteding en de effectieve opstart van de fietsleasing, zat dus weinig tijd.’

‘o2o fietsleasing vonden we interessant omdat werknemers dan echt kunnen kiezen of ze al dan niet een fiets leasen, maar ook kunnen kiezen welke fiets ze nu net nemen: een elektrische fiets, een bakfiets om de kinderen naar school te brengen, een speed pedelec… Voordien kwamen er misschien een drietal van onze medewerkers steevast met de fiets, dus het slaat wel echt aan,’ vertelt Niki. Ook zijzelf begon nu meer te fietsen. ‘Ik woon drie kilometer van het werk, maar kwam vroeger bijna altijd met de wagen. Dat is eigenlijk te gek voor woorden. Nu kom ik regelmatig met mijn Kalkhoff fiets, en begin ik de dag met wat beweging.’

Fietsleasing, een verhaal voor iedereen!

Het zijn niet enkel de jonge collega’s die op de fiets zijn gesprongen bij Woonpunt Mechelen. ‘De leeftijd binnen Woonpunt Mechelen is een echte mix. Onze oudste collega heeft nu de pensioenleeftijd bereikt en woont het verste van iedereen, in Sint-Niklaas. Hij heeft een speed pedelec geleased. Als het mooi weer is, probeert hij drie keer per week met de fiets te komen, wat toch bijna 65 kilometer per dag is,’ vertelt Niki trots.

‘We zijn trouwens niet bepaald extreme fietsfanaten, maar quasi iedereen heeft de positieve aspecten van de fiets ontdekt,’ verduidelijkt Niki. Ondertussen zijn er bij Woonpunt Mechelen ook personen die een elektrische mountainbike hebben geleased, om tijdens de week mee naar het werk te gaan, en in het weekend door de modder te crossen. ‘Sommigen gebruiken het ook écht als ontspanning.’ Bij fietsleasing mogen de fietsen natuurlijk  perfect gebruikt worden voor andere doeleinden dan woon-werkverkeer. Ook dan is de fiets verzekerd.

Onderhoud nodig? Geen probleem!

‘Onze samenwerking met jullie is ook interessant door enkele zaken die in het contract zijn opgenomen,’ vertelt Niki. ‘De mogelijkheid om een onderhoud in te plannen, vergemakkelijkt het onderhoud voor velen. In een groep van zeven à acht plannen we dan samen een onderhoud voor onze fiets op het werk in, zodat het allemaal op dezelfde dag kan gebeuren. Hetzelfde met de pechverhelping, die wordt eveneens door iedereen als heel positief ervaren.’

Een fietsonderhoud op het werk.

Een fietsonderhoud op het werk.

 

Naar een gezondere werkvloer

De fietsleasing draagt bij aan ons gezondheidsbeleid. Personen die al een fiets hadden komen nu ook meer met de fiets naar het werk,’ vertelt Niki. De mix van beide, zorgt ervoor dat Woonpunt Mechelen zich bijna collectief verplaatst met de fiets. ‘Voor de fietsleasing en het gezondheidsbeleid waren er misschien drie à vier personen die de verplaatsing van huis naar bureau met de fiets deden. Nu komt quasi 80% met de fiets. 25 van de 37 werknemers leasen er een, en nog enkele andere gebruiken hun eigen fiets,’ vertelt Niki.

In 2023 zal Woonpunt Mechelen fusioneren met SVK (Sociaal Verhuurkantoor) Mechelen. ‘Er is momenteel al een nauwe samenwerking, maar SVK Mechelen is nu nog een aparte organisatie. Van zodra de fusie rond is, willen we de 5 medewerkers ook fietsleasing aanbieden. Want het is duidelijk, ook zij zijn geïnteresseerd,’ bevestigt Niki. o2o denkt altijd graag mee in het zoeken van de juiste oplossing voor ‘moeilijke’ organisatiestructuren, bijvoorbeeld bij verschillende paritaire comités. 

‘Ik denk dat gezondheid en bewegen nog belangrijker gaat worden in de komende jaren, zeker als thuiswerk ook de norm wordt. Wij willen als werkgever ook ons steentje bijdragen aan een goede balans,’ vertelt Niki. Wij kunnen dit vanuit o2o enkel beamen. Keep up the excellent work Niki en collega’s, blij dat je in ons peloton fietst!

 
 
 
 
 
 

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.