Veilig op de speed pedelec: vermijd ongevallen bij jouw werknemers!

Terug naar fietsnieuws

Steeds meer werknemers kiezen bij fietsleasing voor een snelle elektrische fiets, waardoor de kans op een ongeval statistisch gezien ook groter wordt. Bij een speed pedelec is het dragen van een helm verplicht, maar er zijn nog meer elementen waar je rekening mee kan houden. Ook als onderneming is het belangrijk om in te zetten op sensibilisering bij de werknemers. O2o geeft je daarom de belangrijkste tips om ongevallen bij jouw werknemers te vermijden.

Tips om ongevallen bij jouw werknemers te vermijden

In het verkeer ben je nooit alleen, zeker niet wanneer iedereen zich ‘s ochtends en ‘s avonds van en naar het werk verplaatst. Sensibiliseer daarom jouw medewerkers om veilig te rijden met een speed pedelec en vermijd op die manier ongevallen bij jouw onderneming. Met een speed pedelec haal je op regelmatige basis snelheden tot 45km/u. Daarom is het voor de andere weggebruikers niet altijd evident om deze snelheid correct in te schatten. Zorg ervoor dat jouw werknemers zich bewust zijn van deze situatie. Dit kan je doen door specifieke infosessies te organiseren of aan de slag te gaan met een praktische workshop of cursus rond fietsveiligheid in het verkeer.

Het rijgedrag van een werknemer die zich verplaatst met een speed pedelec vertoont op zich ook heel wat gelijkenissen met het rijgedrag van een motorrijder. Spreek gerust een werknemer aan die met de motorfiets naar het werk komt. Tips over veilig motorrijden zijn dus zeker interessant voor alle werknemers die met een speed pedelec naar het werk komen.

Tips voor de werknemer

Zorg ervoor dat je vertrouwd bent met je lease fiets. Door als werknemer zelf veilig te rijden met een speed pedelec, verminder je de kans op ongevallen. Weet hoe je fiets reageert in diverse omstandigheden. Met een fiets heb je sowieso minder grip op de baan dan met een wagen. Vertraag voldoende op voorhand en wacht niet tot het laatste moment als je moet remmen of stoppen. Hou in deze situaties ook rekening met de wisselende weersomstandigheden. Remmen op een nat of droog wegdek is niet hetzelfde. Van zodra de weersomstandigheden grimmiger worden, kies je best voor winterbanden. Deze geven meer grip en stabiliteit. Extra tips om je fiets winterproof te maken en advies over fietsveiligheid lees je op de blogpagina.

Door te anticiperen, verhoog je niet alleen je eigen veiligheid, maar ook die van alle andere weggebruikers. Heb oog voor de ruimere omgeving en kijk steeds in de richting waar je heen wil gaan. Hierdoor rij je mooiere lijnen en heb je een beter overzicht. Overdrijf gerust, na een tijdje wordt het een (veilige) gewoonte. Je remmen gebruiken in de bochten is sterk af te raden. Rem ruim op voorhand zodat je eventueel opnieuw kan versnellen in de bocht. Hierdoor heb je meer controle over de manoeuvres die je doet.

Benadruk als weggebruiker ook de acties die je doet als je naar het werk aan het fietsen bent. Steek bij het afslaan altijd je arm uit om extra aandacht te vestigen op het manoeuvre dat je gaat uitvoeren. Ook wanneer je niet van plan bent af te slaan, verhoog je de veiligheid door oogcontact (vb. via de spiegel of door het raam) te maken met de wagen naast jou. Slaag je er niet in om oogcontact te maken, vertraag dan zelf om een mogelijke aanrijding te vermijden.

De belangrijkste verkeersregels voor een speedpedelec

Anders dan bij een klassieke elektrische fiets, is het dragen van een helm verplicht. Zorg er ook voor dat de nummerplaat van je speed pedelec altijd goed zichtbaar is. Als gebruiker van een speed pedelec heb je vaak de mogelijkheid om te rijden op de openbare weg of op het fietspad. Wanneer de maximum toegelaten snelheid op de weg 50 km/u bedraagt, kan je zelf kiezen waar je fietst. Wanneer de maximum toegelaten snelheid op de weg hoger is dan 50 km/u, dan ben je verplicht om op het fietspad te rijden.

Analyseer daarom elke situatie en kies voor de meest veilige optie. Je hoeft bovendien ook niet altijd 45km/u te rijden met je speed pedelec. Voel zelf aan wat het beste tempo is voor de omgeving waarin je je bevindt en hou rekening met de andere weggebruikers. Zeker wanneer je met je speed pedelec op een jaagpad rijdt. Veel voetgangers maken hiervan gebruik, waardoor de maximum snelheid voor een speed pedelec vastgelegd is op 30 km/u.

Meer nieuws over fietsmobiliteit lees je op de o2o blogpagina.

Bron: www.politie.be

Vond je dit artikel interessant?

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.

Terug naar fietsnieuws

Ben je op zoek naar een fietsleasingpartner die je zorgen wegneemt, een duidelijk fietsbeleid uitwerkt en een vlekkeloze fietsleasingservice voorziet voor je werknemers?