fbpx
Terug naar fietsnieuws
10.12.2021 - Leestijd: 3 min

Vier tips voor een veilige fietsrit tijdens de donkere winterdagen

Je hebt het vast al opgemerkt: koning winter is zich handenwrijvend aan het voorbereiden op zijn favoriete seizoen. Dat betekent donkere dagen, handschoenenweer, gouden lichtjes in de straten en de geur van kachel tijdens winterwandelingen. En… voor al onze fietsende pendelaars, betekent dit ook dat ze vaker in het donker die trappers op zullen springen.

En dat heeft natuurlijk ook zijn charme, fietsen in die vroege winteruurtjes. Het geknerp van gevallen bladeren onder je banden, witte wolkjes adem die je de weg wijzen en rode wangen bij het aankomen… niets zo stimulerend als een winterse fietstocht! En om deze rit ook nog eens veilig te laten verlopen, delen wij vandaag wat handige tips en advies. Zo leg jij die woon-werkkilometers veilig af, seizoenrond!

1. Laat je fiets schitteren

Stap één: wees zo zichtbaar mogelijk in het verkeer. Opvallen kan je doen op twee manieren: actief én passief.

De meest voor de hand liggende, en actieve, manier om je zichtbaarheid op de weg te verhogen, is door goed werkende en kwalitatieve fietsverlichting aan te schaffen. Bekijk dus zeker de lumen waarde van je fietsverlichting. Lumen komt overeen met de hoeveelheid licht die jouw lamp produceert: hoe hoger deze waarde, hoe opvallender je bent. De lux waarde komt dan weer overeen met de verlichtingsintensiteit van een bepaald gebied. Zo is de lux waarde vaak hoger bij een gebundelde lichtstraal – en lager bij een brede lichtstraal. Of, met andere woorden: hoe hoger de lux waarde, hoe meer je zal zien.

Controleer op voorhand of alle lichten goed werken, zowel vooraan als achteraan. Ben je niet overtuigd van de kwaliteit van je fietsverlichting? Ga dan voor een set extra afneembare lichtjes met knipper-modus voor een verhoogde zichtbaarheid. Voor alle pendelaars die met een racefiets naar het werk rijden, bestaan er handige afneembare lichtjes die werken op basis van magneetjes in het wiel. En voor wie het allemaal nog iets futuristischer mag, bestaan er ook fietslichten die jouw rijspoor op de grond projecteren. Welke optie jij ook kiest, de boodschap blijft: ‘hoe opvallender, hoe beter’.

2. Zet jezelf in de spotlight

Een tweede, meer passieve, manier op te vallen is het dragen van reflecterende kledij. Zonder fluovestje merken de andere weggebruikers je pas op vanaf een afstand van 20 meter. Met reflecterende kledij ben je al zichtbaar op 150 meter afstand. Serieus verschil, niet? 

Zorg er ook voor dat je fiets voldoende reflecterende elementen heeft. Een voor- en achterreflector is verplicht, maar wist je dat je ook spaakreflectoren op je fiets kan gebruiken? Overdag zijn ze subtiel bevestigd op de spaken, maar ’s nachts geven ze op een opvallende manier meer glans aan je fietstocht. Goedkoop, opvallend en origineel! Hetzelfde geldt bij fietstassen en rugzakken: met fluorescerende stickers en hippe covers die je over je fietstassen en/of rugzak trekt, verzeker jij jezelf van nog meer zichtbaarheid – en dus veiligheid – op die dagelijkse route.

3. Bescherm jezelf

Natte wegen en koude temperaturen komen met een groter risico om uit te glijden dan op een warme, droge zomerdag. Het dragen van een fietshelm is dan ook ten zeerste aan te raden. Voor bestuurders van een speed pedelec is dat trouwens verplicht. Gelukkig bestaan fietshelmen in ongelofelijk veel kleuren, vormen en designs. Er zijn er zelfs met ingebouwde verlichting…

Daarnaast zorg je best ook voor de nodige bescherming voor hand en voet, zodat jij niet afgeleid raakt door koude vingers of tenen. Investeer in warme en winddichte handschoenen en overschoenen tegen de regen – en jouw woon-werkverkeer zal ook in de koudste winter vlotjes en aangenaam verlopen. PS: die overschoenen en handschoenen? Daar bestaan ook fluorescerende versies van… 

4. Gebruik je gezond verstand

De kortste route is niet altijd de meest veilige. En je snelheidsrecord? Dat hoef je niet per se in het donker en de regen te halen. Kies liever voor goede fietspaden die bij voorkeur verlicht zijn en vermijd donkere steegjes en slecht onderhouden routes. Da’s niet alleen aangenamer om op te fietsen, maar ook stukken veiliger!

Niet alleen de keuze van je route, maar ook hoe je je gedraagt op de weg heeft een impact op je veiligheid. Wees daarom extra aandachtig in het verkeer en anticipeer op het gedrag van anderen. Zo kan je bijvoorbeeld, aangezien een fiets toch geen richtingaanwijzers heeft, extra duidelijk je arm uitsteken wanneer je een straat wil inslaan.

Tot slot wellicht een van de meest besproken verkeerstopics van het moment: het gebruik van de gsm tijdens het fietsen. De kans dat die ene sms, Facebookpost of Instagram story belangrijker is dan je veiligheid is klein. Tag ons gewoon als je arriveert op je bestemming 😉 @o2o.be.

 

Meer weten over accessoires via fietsleasing?

We hebben je zonet heel wat inspiratie gegeven om veilig de weg op te gaan in de winter. Maar wist jij dat je heel wat van deze accessoires ook via je fietsleasing bij o2o kan bestellen? Zo kan je bij ons genieten van het totaalplaatje – en hoef je niet nog op zoek te gaan naar een andere partij die die coole lichtgevende helm of spaakreflectoren op voorraad heeft. Meer weten over hoe wij je van A tot Z verder helpen? Aarzel niet om ons te contacteren – en dan gaan we er samen doorheen.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.