fbpx

5 tips om een fietsdiefstal te voorkomen

Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 3 min

Het is de afgelopen weken warm geweest en de vooruitzichten blijven zonnig. Sinds de bedrijven, dankzij corona-maatregelen terug kunnen opstarten, pendelen steeds meer mensen terug naar kantoor. Ideaal dus om met je fiets op pad te gaan. Naast het stijgende aantal fietsers (goed bezig!), zien we jammer genoeg ook een stijgend aantal fietsdiefstallen. We bundelden met het o2o team 5 tips om een fietsdiefstal te voorkomen, zodat je een hele zomer, en erna, van je tweewieler kan genieten!

1. Strategisch stationeren

Home sweet home. Dat geldt ook voor jouw fiets. Als je thuis bent en je de mogelijkheid hebt om je fiets binnen te plaatsen, neem dan je fiets in huis. Bijvoorbeeld in de gang of de garage. Hoe minder je je fiets buiten in de kijker zet, hoe minder kans dat potentiële dieven er hun oog op laten vallen. Maar door je fiets in huis te nemen, ben je niet alleen veiliger, je zorgt er bovendien ook voor dat je fiets minder snel aangetast wordt door de weersomstandigheden. Win win dus.

Niet alleen thuis, maar ook op openbare plaatsen is het aan te raden bewust na te denken over de plaats waar je je fiets zal stallen. Verkies daarom (bewaakte) fietsenstallingen boven willekeurige locaties in het straatbeeld. Ook goed verlichte plaatsen waar veel mensen aanwezig zijn of passeren zullen de kans op diefstal verminderen.

En last but not least, varieer! Laat je fiets zeker niet langer dan 3 dagen op dezelfde locatie staan. Door jouw fiets op regelmatige basis te verplaatsen, maak je het er potentiële dieven niet makkelijker op. 

2. Investeer in een slot

Wat ons betreft een no brainer, maar wel een on-ge-lo-fe-lijk belangrijke tip. Investeer in een kwalitatief slot als je met je fiets op pad gaat. Bij je lokale fietshandelaar zijn er sloten in alle maten, vormen en kleuren. Kies vooral voor een kwalitatief slot. Vb. een kettingslot van gehard staal, een ART2-gekeurd slot, … waarmee je jouw fiets kan verankeren aan een extern object zoals een paal. Zorg bij het vastmaken van je fietsslot dat je niet alleen je wiel vastmaakt. En waarom niet kiezen voor 2 sloten? Bij het zien van jouw fiets zakt de moed bij de fietsendieven ongetwijfeld meteen in hun schoenen. Als je het slot rond je wiel én kader vast maakt, zorg je er alvast voor dat niemand enkel met je wielen gaat lopen. Of omgekeerd. De eenzame ‘weeswielen’ die je af en toe met een slot aan een paaltje ziet hangen, zijn daar jammer genoeg het bewijs van… Ook bij o2o anticiperen we zoveel mogelijk op fietsdiefstallen. Daarom is voor alle o2o leasefietsen een ART2-gekeurd slot verplicht. 

leasefiets slot

3. Opgelet voor je accessoires

Een fietsgps, fietstassen, drinkbussen, enzovoort. Deze handige accessoires lijken steeds meer een vast onderdeel geworden te zijn van onze fiets. Al deze accessoires zijn wel vaak gemakkelijk los te koppelen van jouw fiets. Dat is enerzijds praktisch voor jou, maar anderzijds zet het  de deur op een kier voor een vluchtige diefstal. Zorg er dus voor dat je al die accessoires wegneemt van je fiets, als je je fiets achterlaat. Tip? Een snelle routinecontrole bij het op- en afstappen zal de kans op een diefstal beperken.

Iedereen die met een elektrische fiets rijdt, kijkt best eens of je je batterij uit je fiets kan halen. Zonder batterij is een elektrische fiets meteen een pak minder interessant voor dieven. Bovendien is de waarde van zo’n batterij best hoog, dus het kan zeker geen kwaad hiervoor een vaste plek in je rugzak te voorzien. 

4. Uniek framenummer &  registreren

Noteer altijd je framenummer. Het  framenummer maakt je fiets uniek en daarmee kun je aangifte doen bij de politie. Als o2o fietser, noteren wij jouw framenummer in jouw myo2o Biker account, zo kan je er steeds aan als het nodig zou zijn (hopelijk niet!). Bij een fietsregistratie wordt het frame van je fiets gegraveerd met jouw rijksregisternummer. Je fiets krijgt dus een unieke code, waardoor die makkelijker kan worden geïdentificeerd bij een diefstal. Bovendien zorgt die code ervoor dat jouw fiets minder makkelijk zal doorverkocht worden. En dat maakt jouw fiets dus ook minder aantrekkelijk voor fietsdieven. Meer info over fietsregistratie vind je via de website van jouw lokale politie.

5. Track and trace: installeer een fietstracker

Tegenwoordig zijn er heel wat track and trace systemen geïnstalleerd op veelal elektrische fietsen. Zo’n systeem voorziet jouw fiets van gps en bluetooth technologie, waardoor je je fiets aan jouw smartphone kan koppelen. Je kan dus eigenlijk altijd zien waar jouw fiets zich bevindt. En dat is handig, zeker als je je fiets niet meer terugvindt of als blijkt dat die gestolen is.

Wordt jouw o2o fiets toch gestolen? Doe in geval van diefstal onmiddellijk aangifte bij de politie en lees in deze FAQ in jouw myo2o Biker account wat je hierna allemaal in orde moet maken.

Terug naar fietsnieuws

Contacteer ons

koffie, thee of isotone sportdrank staan voor je klaar