fbpx
Terug naar fietsnieuws
03.11.2020 - Leestijd: 2 min

Schakel een versnelling hoger en kies voor flexibel verlonen mét fietsleasing

Steeds meer bedrijven geven hun medewerkers inspraak in de manier waarop ze verloond worden. Het systeem van flexibel verlonen geeft jou als werkgever de mogelijkheid om een loon makkelijk te personaliseren op maat van elke medewerker. En dat wordt door veel medewerkers positief gewaardeerd. Het aantal keuzemogelijkheden en opties wordt bovendien steeds groter. Het aanbieden van fietsleasing is in dit systeem voor beide een zeer interessante keuze. Zeker nu de populariteit van de fiets stevig in de lift zit.

Tevreden werknemers dankzij flexibel verlonen

“Steeds meer ondernemingen ruilen het klassiek verloningssysteem in voor een systeem met meer keuzevrijheid. Met een cafetariaplan bijvoorbeeld speel je als onderneming niet alleen in op de maatschappelijke veranderingen, je komt ook tegemoet aan de wensen en behoeftes van de medewerkers”, aldus Tom Maes, managing partner bij o2o.

SD Worx verloont haar medewerkers op basis van prestaties en competenties, in functie van de bedrijfsresultaten, waarbij ze zelf hun loonpakket kunnen samenstellen. “Daarvoor is een flexibel verloningsplan het uitgelezen instrument”, zegt Bob Van den Bossche. “De tevredenheid van de medewerkers gaat er hiermee sterk op vooruit en dat is de essentie van het verhaal. Tevredenheid hangt weinig af van de hoogte van het loon, maar ook van het zelf kunnen samenstellen van het loonpakket, afhankelijk van de specifieke behoeften. Met een flexibel verloningsplan werk je op maat van je bedrijf en je medewerkers.”

o2o fietsleasing

Tevredenheid hangt weinig af van de hoogte van het loon, maar ook van het zelf kunnen samenstellen van het loonpakket, afhankelijk van de specifieke behoeften

Fietsleasing als keuzemogelijkheid in het loonpakket

Hoe meer keuzemogelijkheden, hoe meer je op maat van je medewerkers kan werken. Maar door die grote keuzevrijheid ziet elk verloningsplan er anders uit. Sommige medewerkers kiezen voor extra vakantiedagen, terwijl andere pensioensparen of een smartphone verkiezen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ook fietsleasing wordt steeds populairder bij de werknemers. Zij zoeken vaak naar een alternatieve vorm van mobiliteit en kiezen daarom een bedrijfsfiets. 

Met mobiliteit kan je zelf héél makkelijk inspelen op persoonlijke noden van werknemers. Zo kunnen medewerkers die dichtbij het bedrijf wonen met kinderen een high end bakfiets leasen, en collega’s die verder wonen hun woon-werkafstand met een speed pedelec overbruggen.

Bovendien is iedereen vrij om te kiezen op welk moment in je loopbaan je welke  leasefiets neemt. Om de 3 jaar is je leasefiets afgeschreven en kan je een nieuwe leasen. Iemand met jonge kinderen, zal op dat moment bijvoorbeeld sneller kiezen voor een leasefiets zoals een elektrische bakfiets door het voordeel van de tijdswinst. Iemand op het einde van diens loopbaan kiest misschien liever meer brutoloon in functie van de pensioenopbouw. Hoedanook, op je loonkosten heeft het geen impact: fietsleasing is een budgetneutrale oplossing. En de vrije beslissingsbevoegdheid straalt positief af op de tevredenheid van je werknemers. Zij kunnen immers voordelig een pakket op maat samenstellen dat naadloos aansluit bij hun persoonlijke behoeften. 

Hoe begin je als werkgever met het aanbieden van fietsleasing?

Bij het opstarten van een flexibel verloningsplan heb je als onderneming twee opties: je doet alles in eigen beheer of je gaat in zee met een externe aanbieder. 

  • Wil je enkel fietsleasing introduceren in jouw bedrijf? Dan ondersteunt het o2o platform jou bij de administratie van A tot Z. 
  • Wil je de de fietsleasing als onderdeel van een cafetariaplan met vele opties? Dan kan het o2o platform connecteren met vele sociale secretariaten waardoor de administratie vlekkeloos verloopt.

Als eerste dien je na te gaan welk deel van het loon flexibiliseerbaar is. Dit is afhankelijk van je paritair comité en de verloningspolitiek van jouw bedrijf. Ga dit na bij je sociaal secretariaat. Welke keuze je als bedrijf ook maakt, op o2o kan je rekenen.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.