fbpx
Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 1 min

Met je leasefiets de winter in: tips om de koude te trotseren

Bevroren beekjes, heerlijke stiltes en het hele fietspad voor jou alleen: voor sommigen kunnen de wintermaanden niet snel genoeg beginnen. Toch is fietsen in de winter niet voor iedereen een evidentie. Het wordt kouder, natter en ook de wind maakt er niet makkelijker op. Maar laat dat zeker geen excuus zijn. O2o geeft je enkele tips om te fietsen in de winter.

Houd je leasefiets in topconditie 

In de winter heeft het onderhoud van jouw leasefiets extra aandacht nodig. Modder, steentjes, takjes, zout… na een paar uur fietsen blijft er heel wat aan jouw tweewieler kleven. Probeer na elke rit jouw fiets wat af te vegen. Zo blijft alles optimaal werken en bescherm je bovendien ook de lak van jouw droomfiets.  

Tijdens de wintermaanden slijten jouw remblokjes ook sneller dan gemiddeld. Kijk deze dus op regelmatige basis na en vervang indien nodig. 

Kies voor een nieuw paar winterbanden. Net zoals bij wagens zullen deze banden meer bestand zijn tegen de weersomstandigheden en bieden ze meer grip op een gladde ondergrond. Een beetje minder druk in de banden en je fiets is volledig winterproof. 

E-bike? Denk aan je batterij

Ga je met een elektrische leasefiets of speed pedelec de weg op, besteed dan extra aandacht aan je batterij. Deze kan door de koude temperaturen sneller leeglopen. Bewaar je batterij op kamertemperatuur en voorkom diepontlading. Lees ook nog eens onze andere tips om het meeste uit jouw batterij te halen.

Kies je routes

Vele fietsers hebben hun favoriete fietsroutes, maar niet elke route rijdt het hele jaar door even comfortabel. Tochtjes in het bos worden glibberig door de vele bladeren op de grond, terwijl het vlakke asfalt al snel in een ijspiste kan veranderen door de vriestemperaturen. Kies in de winter dus niet meteen voor de snelste of kortste weg, maar geef voorkeur aan de veiligste route.

Kleden in laagjes 

De laatste tips om met jouw lease fiets de winter door te komen gaan over fietskledij. In barre weersomstandigheden is het niet altijd eenvoudig om een goede en aangepaste fietsoutfit te kiezen. Probeer je vooral in verschillende laagjes te kleden, zo kan je altijd iets uitdoen als het te warm is. Lucht werkt bovendien als isolerende laag, waardoor je extra warmte creëert tussen die laagjes. Twee vliegen in één klap.

Draag handschoenen tijdens het fietsen, hierdoor blijven jouw handen warm en kan je steeds goed remmen en schakelen. Let er wel op dat de handschoenen niet te dik en onhandig zijn. Om niet teveel warmte te verliezen draag je best ook een (dunne) muts onder je helm.

Om alles nog een pak veiliger te maken, kan je ook enkele fluorescerende accessoires aan je outfit toevoegen. Zeker wanneer je lang onderweg bent en nog een stuk in het donker moet fietsen. Hiervoor lees je best de blogpost rond fietsveiligheid in het verkeer”.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.