fbpx
Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 2 min

Met flexibel verlonen inspelen op 4 uitdagingen van elke HR Manager

Human Resources is de machinekamer van elke succesvolle onderneming. Hoe digitaal of geautomatiseerd de bedrijfsprocessen ook lopen, altijd vormen getalenteerde en gemotiveerde medewerkers de cruciale tandwielen. Waar moet je als HR manager tijdig smeren om de grootste uitdagingen het hoofd te bieden? Lieve Michiels, Legal Manager bij o2o partner SD Worx geeft een overzicht van de 4 belangrijkste uitdagingen voor elke HR manager.

1 – Werk maken van de mobiliteit van je medewerkers

Niemand kan eromheen: de files worden langer en de verkeersellende slorpt steeds meer tijd en energie op. Uit onderzoek blijkt dat we de impact ervan op onder andere het engagement van je medewerkers vaak onderschatten. Nochtans hoef je niet machteloos toe te kijken: je kunt mobiliteit aanwenden als strategische hefboom in je HR beleid. Met fietsleasing bvb, een vorm van flexibele verloning, kan een werknemer zelf een passende fiets leasen voor het woon-werkverkeer. Voor jou als werkgever is dit volledig budgetneutraal. 

2 – Optimaal verlonen zonder impact op de loonkosten 

Sterk presterende werknemers wil je graag goed belonen. Maar tegelijk zie je niet graag de loonkosten toenemen. Als je een duidelijk zicht hebt op je Reward-beleid, is het echter mogelijk om beide ambities te verzoenen. Bijvoorbeeld met aandelenopties, warranten of een loonbonus. Nog een optie is om je medewerkers via een cafetariaplan zelf specifieke extralegale voordelen te laten omzetten in vakantiedagen.

Loon op zich is nochtans geen duurzame factor van motivatie, bovendien betekent ‘een goed loon’ niet voor iedereen hetzelfde. Afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en behoeftes hecht de ene medewerker meer aan een smartphone, terwijl een andere bijvoorbeeld liever een aanvullend pensioen krijgt. Ook leeftijd is bepalend voor de wensen op het vlak van verloning. Bedrijven stellen tegenwoordig tot wel vier generaties te werk, die je als werkgever allemaal tevreden en gemotiveerd moet zien te houden.

3 – Werknemers langer en gezonder aan het werk houden 

Het gaat niet de goede kant uit met het stress- en energieniveau van de Belgische werknemers. Het aantal Belgen dat op het werk stress van een onaanvaardbaar niveau ondervindt, is sinds 2009 gestegen van 26,5% naar 30,8%. Meer oog voor beweging op en naast het werk, is een must geworden om medewerkers gezond, tevreden en betrokken te houden.

4 – Engagement vergroten

En over betrokkenheid gesproken, geëngageerde medewerkers zijn goud waard voor je bedrijf. Onderzoek van SD Worx toonde aan dat een sterk geëngageerde werknemer er drie waard is. Engagement zorgt er immers voor dat zij het beste van zichzelf geven, waardoor je organisatie productiever en positiever wordt. Heb je een duidelijk beeld van de factoren die een invloed hebben op het engagement van je medewerkers? Inhoudelijk uitdagende jobs, groeimogelijkheden, een inspirerende missie en visie, … zet dan volop in op deze drijfveren!

Het lijkt een logische conclusie om ook verloning als een drijfveer te beschouwen, maar de realiteit is genuanceerder. Een goed loon is fijn, maar motiveert medewerkers niet intrinsiek. Of in elk geval niet duurzaam. 

Aan de slag: flexibel verlonen

Met een systeem van flexibel verlonen vertaal je als HR-manager alle extralegale loonvoordelen van je werknemer naar één totaalbudget dat hij kan spenderen aan tools om mobiel te werken (smartphone, tablet, internetverbinding thuis …), extralegale vakantiedagen, aanvullende verzekeringen, én aan mobiliteit (fietsleasing, treinabonnement,…) . Met mobiliteit kan je zelf héél makkelijk inspelen op persoonlijke noden van werknemers. Zo kunnen medewerkers die dichtbij het bedrijf wonen met kinderen een high end bakfiets leasen, en collega’s die verder wonen hun woon-werkafstand met een speedpedelec overbruggen. Op je loonkosten heeft het geen impact: het is een budgetneutrale oplossing. En de vrije beslissingsbevoegdheid straalt positief af op de tevredenheid van je werknemers. Zij kunnen immers een voordelenpakket op maat samenstellen dat naadloos aansluit bij hun persoonlijke behoeften. 

Wist je dat o2o samenwerkt met verschillende sociale secretariaten en Flexibel Reward Providers om fietsleasing via een automatische koppeling in jouw bedrijf op te starten? Meer weten? Contacteer ons

Bron: SD Worx

 

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.