fbpx
Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 1 min

Bedrijfsfiets kent groot succes bij de werknemers van Barry Callebaut

Vanuit de visie dat een gezonde werknemer in een gezonde werkomgeving beter functioneert, besliste chocoladefabrikant Barry Callebaut in 2018 om een fietsplan te introduceren. Na een succesvolle implementatie least midden 2019 inmiddels al 20% van de werknemers een fiets via het bedrijf.

Bedrijfsfiche

Activiteiten

Chocoladefabrikant

Locatie

Internationaal

Aantal werknemers

1300

Start samenwerking met o2o

Maart 2018

Bij Barry Callebaut dragen ze vitaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel. Toen de HR-afdeling het plan opvatte om bedrijfsfietsen te introduceren, was het team dan ook vastberaden om er zoveel mogelijk werknemers mee te bereiken. “Toen we kennis maakten met de mensen van o2o voelden we meteen dezelfde ambitie”, vertelt Lies Van Echelpoel, Payroll-Manager bij Barry Callebaut. Barry Callebaut en o2o gingen samen het avontuur aan en het resultaat overtreft alle verwachtingen.

Het werknemersbestand van Barry Callebaut bestaat voor ongeveer 50% uit bedienden en voor 50% uit arbeiders. Een groot deel van de werknemers woont in de regio van het werk. Dat heeft volgens Lies Van Echelpoel zeker bijgedragen tot het succes. “We hoopten er op dat de bedrijfsfiets zeker bij de mensen die op minder dan 20 kilometer van het bedrijf wonen op veel interesse zou kunnen rekenen.” Maar liefst 20% van de medewerkers least nu via het werk een bedrijfsfiets en het aantal tikt maandelijks nog verder aan.

De vakbonden werden uitgebreid geconsulteerd en de HR-afdeling van Barry Callebaut werkte samen met o2o (als leasingpartner) en Securex (als sociaal secretariaat) een fietsleaseplan uit op maat van werknemer én werkgever. Dankzij grondig denk- en rekenwerk kwam er voor Barry Callebaut een fietsbeleid tot stand dat voor de onderneming ‘budgetneutraal’ is en waarbij de werknemers voor 100% vrij zijn in hun fietskeuze. Een win-win voor elke partij dus!  (Lees meer over de budgetneutrale formule)

Op 23 juni 2018 lanceerde Barry Callebaut haar fietsleaseplan bij de werknemers. Voorafgaand stelde het mobiliteitsteam met de hulp van o2o een fietspolicy op. Met deze fietspolicy worden de werknemers goed op de hoogte gesteld over de voordelen en voorwaarden die verbonden zijn aan een bedrijfsfiets. Van Echelpoel blikt zeer tevreden terug op het lanceringstraject. ‘Veel van onze werknemers werken in een ploegenstelsel waardoor het moeilijk is om hen allemaal op hetzelfde moment te bereiken. Met de hulp van o2o zijn we er toch in geslaagd om in zeven verschillende infosessies onze fietspolicy bij alle werknemersgroepen toe te lichten.

Om de werknemers te stimuleren om naar het werk te fietsen -en om uiteraard een veilige parkeerplaats te kunnen bieden voor de nieuwe fietsen van de werknemers -, plaatste Barry Callebaut een nieuwe fietsenstalling. Tijdens een personeelsevent werd deze officieel ingehuldigd en kon het personeel kennis maken met verschillende topfietsen. Hiervoor kwam o2o langs met vijftien verschillende fietstypes, waaronder ebikes en speedpedelecs. De werknemers konden een testritje maken met de fiets(en) naar keuze en er werden in totaal 40 testkilometers afgelegd! Het was een geslaagd testevent dat de vitaliteit en de CO2-neutraliteit van Barry Callebaut duidelijk een stevige boost gaf.

Lees meer ervaringen van het o2o peloton op de nieuwspagina van o2o bij de rubriek succesverhalen.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.