fbpx
Terug naar fietsnieuws
03.11.2020 - Leestijd: 1 min

Hoe ga je aan de slag met het woon-werkverkeer van jouw werknemers?

Een bedrijfsfiets, een deelwagen, het openbaar vervoer of toch nog een klassieke tankkaart? Elke werknemer is uniek en kiest tegenwoordig graag zelf hoe hij of zij naar het werk pendelt. Staat werknemersmobiliteit in jouw bedrijf op de agenda? Hoe ga jij aan de slag met het woon-werkverkeer van jouw werknemers?

Waarom zelf actie ondernemen?

Dankzij de vergroening van de auto-industrie, het enorme succes van de bedrijfsfiets en de revival van telewerk, neemt het belang van mobiliteit ook professioneel alleen maar toe. Nu de combinatie van telewerk en werken vanuit het bedrijf steeds vaker zal voorkomen, herbekijken heel wat werknemers hun situatie. Is een wagen nog nodig? Wat met multimobiliteit?

Als werkgever kan je hier heel eenvoudig op inspelen, want er zijn twee interessante manieren om te bouwen aan een groener mobiliteitsbeleid. Veel bedrijven laten daarom de klassieke manier van verlonen achter zich en gaan aan de slag met het mobiliteitsbudget of een systeem van flexibel verlonen

Het mobiliteitsbudget

Elke medewerker die recht heeft op een bedrijfswagen, kan nu ook kiezen voor een mobiliteitsbudget als de werkgever dit aanbiedt. Met dit budget kan de medewerker een wagen kiezen die voldoet aan de voorwaarden die de overheid hierin voorziet. Door de vergroening van de auto-industrie gaat het dan ook om milieuvriendelijke wagens. Een medewerker kan dus zelf de keuze maken om zijn of haar wagen in te wisselen voor een ‘groenere’ wagen. Als het gaat om het bepalen van de budgetten van die wagens, dan gebruikt men vaak de term Total Cost of Ownership. Een kleinere en/of elektrische wagen in combinatie met een bedrijfsfiets is een stap in de goede richting.

“Wanneer de medewerker een wagen kiest die minder kost dan zijn of haar budget, kan er vrij gekozen worden voor andere mobiliteitsopties. Denk maar aan taxiritten, elektrische steps of een leasefiets natuurlijk”, vertelt Kathleen Veugelen, Avanced Legal Consultant Flexibel Income Plan bij SD Worx. Best of both worlds dus: je legt jouw woon-werkverkeer af met een goed aangepaste fiets (een speed pedelec als je ver moet, een bakfiets bij combinatievervoer, een plooifiets bij een bedrijf in het centrum, …) en wanneer je een wagen nodig hebt voor verre verplaatsingen, dan neem je die gewoon!

o2o fietsleasing

Flexibel verlonen

Een tweede manier om het woon-werkverkeer van jouw werknemers te regelen is door gebruik te maken van het systeem van flexibel verlonen. Dankzij het cafetariaplan kan je als werkgever heel veel verschillende vormen van mobiliteit aanbieden aan je werknemers. Deelwagens, elektrische steps, abonnementen voor openbaar vervoer of een leasefiets, de mogelijkheden zijn enorm. Dankzij het cafetariaplan kan elke werknemer zelf kiezen hoe hij of zij zich verplaatst.

“Naast het mobiliteitsbudget is er ook nog een systeem van flexibel verlonen zoals een cafetariaplan. Bovendien kan je ruimer gaan dan enkel mobiliteitsoplossingen. Denk maar aan laptops, extra verlofdagen, kindergeld, bedrijfsfietsen en gsm-toestellen.” besluit Veugelen.

Kunnen wij een fiets leasen?

Heel wat werknemers kloppen aan bij de personeelsdienst van hun bedrijf met de vraag of ze een fiets kunnen leasen. Afhankelijk van de bedrijfsspecifieke situatie en de afspraken in de CAO, zal de situatie per bedrijf verschillend zijn. Ben je benieuwd of jouw medewerkers interesse hebben in fietsleasing? Gebruik gratis onze bevragingstool en kom het snel te weten.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.