fbpx
Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 1 min

Het overzicht van de Belgische fietsmarkt 2019

Naar aanleiding van Velofollies, de grootste fietsbeurs van Vlaanderen, publiceerde TRAXIO VELO deze week haar bevindingen over de Belgische fietsmarkt in 2019. Welk type fiets is het meest populair? Welke leeftijdscategorie koopt het meeste fietsen? Hoe zit het met het aantal speed pedelecs in België? Het antwoord op deze vragen en de belangrijkste bevindingen uit het rapport lees je in deze blogpost.

Het overzicht van de Belgische fietsmarkt

“Dankzij de samenwerking tussen Velofollies, Shimano en TRAXIO VELO kan de Belgische fietsmarkt steeds beter in beeld gebracht worden. Exacte cijfers zijn er niet, aangezien enkel speed pedelecs verplicht ingeschreven worden. Dankzij een enquete bij 1670 fietshandelaars, informatie van leveranciers en de inschrijvingscijfers van de DIV (FOD Mobiliteit), kan men een duidelijk beeld scheppen van de Belgische fietsmarkt in 2019”, stelt Traxio Velo.

De cijfers in België

De verkoopcijfers van het aantal fietsen blijft stabiel. “Jaarlijks worden er 470.000 fietsen verkocht in België”, meldt Lieven Bisschop van Shimano. Van alle verkochte fietsen heeft maar liefst 51% elektrische ondersteuning, de overige 49% zijn mechanische fietsen.

  • Elektrische fietsen: 47,4%
  • Speed pedelecs: 3,5%
  • Stadsfietsen: 17%
  • MTB: 9,9%
  • Racefietsen: 9,4%
  • Andere: 12,8%

 

Ook bij o2o was de klassieke elektrische fiets het voorbije jaar het meest populair: ruim 50% van alle werknemers koos voor een e-bike. Het aandeel speed pedelecs was goed voor maar liefst 24,3% van alle o2o lease fietsen, terwijl de gewone mechanische fietsen een aandeel hadden van 25%. Vorig jaar werden in totaal in België 13.416 speed pedelecs verkocht, waarvan 36% via fietsleasing.

Antwerpen is met 4066 fietsen de meest populaire provincie voor speed pedelecs, gevolgd door Vlaams-Brabant (2962) en Oost-Vlaanderen (2881). De prijs voor snelst groeiende regio is Brussel. Daar noteerde men een stijging van maar liefst 285% in het aantal speed pedelecs. Limburg volgt op ruime afstand met een stijging van 89% ten opzichte van 2018.

Opmerkelijk dit jaar is de verdeling van het aantal verkochte elektrische fietsen per leeftijdscategorie. Vorige jaren was de e-bike vooral populair bij de 50- tot 60-jarigen, die deze voornamelijk als recreatief vervoersmiddel gebruiken. In 2019 stelde men een opvallende stijging vast van het aantal verkochte elektrische fietsen bij de 40- tot 50-jarigen. Dit wil zeggen dat ook meer en meer mensen de e-bike gebruiken voor hun woon-werkverkeer. Beide leeftijdscategorieën zijn samen goed voor maar liefst 75% van alle verkochte e-bikes.

De damesmodellen zijn het meest populair, want ongeveer 63% van alle verkochte fietsen hadden een lage instap. De Belg kiest bovendien meer en meer voor kwalitatieve fietsen. De gemiddelde verkoopprijs van een elektrische fiets bedroeg 2588 euro, waardoor de Belgische fietsmarkt voor het voorbije jaar zeer positieve omzetcijfers kan voorleggen.

 

Bron: Traxio Velo, Shimano, Velofollies en o2o

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.