fbpx
Terug naar fietsnieuws
15.01.2021 - Fred Libert - Leestijd: 4 min

Flexibiliteit in loonbeleid: verlonen in 2021

Begin januari bekomen we gewoonlijk van de eindejaarsfeesten. Maar in januari 2021 zijn we het gewoon dat onze tijdsinvulling bestaat uit thuiswerken, wandelen, onze kookkunsten afstoffen, gezelschapsspelletjes zonder gezelschap en af en toe wat sport. Het is uitzonderlijk, hoe goed we ons aanpasten aan ‘het nieuwe normaal’, ook in hoe we werkten. Laat ons die flexibiliteit nu verder doortrekken naar ons loonbeleid in de nieuwe realiteit. Zo kunnen we optimaal genieten van wat we wél hebben.

Waarom flexibel verlonen?

Crisistijden zorgen ervoor dat bedrijven het moeilijk hebben om loonsopslag te geven, terwijl ze hun werknemers wel graag belonen. Vanuit die situatie ontstond reeds vroeger het systeem van ‘flexibel verlonen’. Binnen een bepaald budget kunnen werknemers zelf hun eigen loonpakket samenstellen met “extralegale voordelen”, zoals dat heet. De overheid belast deze voordelen veel minder, en stimuleert werknemers zo om slim te consumeren (gezondheid, voeding, milieu…). Werknemers krijgen meer inspraak en de mogelijkheid om te kiezen maakt het loonpakket aantrekkelijker. Door te flexibiliseren kan een werkgever ook veel meer inspelen op de vragen en noden van werknemers, en wordt minder loon wegbelast, omdat het voornamelijk gaat over netto voordelen. Voor de werknemer kan dit een effect hebben op de opbouw van sociale rechten, maar dit is eerder minimaal, omdat boven een bepaald brutoloon, sociale rechten toch niet meer worden opgebouwd.

We kennen allemaal de maaltijdcheque. Deze nettovergoeding en voorbeeld van flexibel verlonen bestaat al sinds 1965 (!) en wordt door steeds meer bedrijven gegeven. Met de maaltijdcheque kan je naar quasi elke voedingswinkel, en ook bij vele handelaars en restaurants kan je al terecht.

Ondertussen zijn er al vele mogelijkheden van flexibel verlonen. Het is een breed scala voor de werknemer om uit te kiezen, en om zo een ideaal loonscenario op te bouwen. Enkele mogelijkheden zijn: een (elektrische) bedrijfsfiets, internetabonnement, smartphone, sport- en cultuurcheques, milieuvriendelijke bedrijfswagen, warrantenplan, meer vakantiedagen… We vertellen u graag over drie mogelijkheden die wij als mobiliteitsbedrijf sterk aanbevelen.

Het mobiliteitsbudget

Sinds maart 2019 is er met het mobiliteitsbudget een heel interessante optie bij het cafetariaplan gekomen.

Wanneer je het recht hebt op een bedrijfswagen, of al een hebt, kan je van deze optie gebruik maken. Het volledige budget dat normaal gezien door de werkgever zou uitgegeven worden aan die bedrijfswagen, mag de werknemer nu netto spenderen aan een milieuvriendelijke bedrijfswagen, of aan milieuvriendelijke vervoersmiddelen of zelfs huisvestingskosten (want je niet verplaatsen is ook een mobiliteitskeuze). Het idee bij deze laatste optie, is dat het mogelijk moet zijn voor de werknemer om afstand te doen van de bedrijfswagen, een bijdrage van zijn werkgever te ontvangen, en in ruil daarvoor dan in de buurt van de werkplaats te gaan wonen.

De vraag kan wel zijn, of het doel van het mobiliteitsbudget niet achterhaald is, als je het ook kan gebruiken wanneer je als werknemer gewoon in je eigen woning blijft wonen, maar je voortaan wel vanuit je eigen woning werkt. Eigenlijk ligt dat nog steeds in lijn met het ecologische idee achter het mobiliteitsbudget, omdat er ook in dat geval minder woon-werkverkeer is.

Het mobiliteitsbudget geeft een complete win-win situatie. Voor de werkgever is de invoering van dit mobiliteitsbudget een budgetneutrale operatie en de werknemer krijgt een nettovergoeding. Geld dat je voorheen zag wegvliegen naar een auto die je misschien quasi nooit gebruikte, kan nu gebruikt worden voor je huur, of de afbetaling van je hypothecaire lening.

Flexibel verlonen, een breed scala: een (elektrische) bedrijfsfiets, internetabonnement, smartphone, sport- en cultuurcheques, milieuvriendelijke bedrijfswagen, warrantenplan, meer vakantiedagen…

Extra vakantie? Yes please!

Het is duidelijk dat de vele werknemers die een cafetariaplan hebben, kiezen voor wat vrije tijd, sport, of ontspanning. Het uitgelezen voorbeeld hiervan zijn de extra vakantiedagen. Who can blame them? Oké, nu we te maken hebben met de coronacrisis, is op reis gaan niet altijd de meest aangewezen optie. Maar na lang thuis zitten, krijgen we vaker zin om een grote fietstocht te gaan maken, willen we graag onze producten vinden in onze eigen moestuin of willen we tijdens de schoolvakanties échte quality-time hebben met de kinderen. Vakantie blijft heerlijk.

Deze vorm van flexibel verlonen is redelijk simpel. Als de werknemer verlof opneemt en daarvoor een bijgekochte vakantiedag inzet, wordt het normale loon doorbetaald. De werknemer zet dan wel een deel van de eindejaarspremie of bonus in voor dit voordeel.

Fietsleasing, what else?

We zien al jaren dat de fiets aan populariteit wint. Iedereen begint door te hebben dat er een fiets bestaat voor elk type verplaatsing. Wil je je kinderen vlot kunnen afzetten aan school, midden in de stad? Dan is een bakfiets leasen een goede optie. Ga je vaak  gaan crossen in de Ardennen? Ga dan voor eenmountainbike . Wil je van je woon-werk verkeer je sportmoment maken? Ga voor een elektrische fiets, speed pedelec of koersfiets. Voor ieder wat wils. Corona maakte trouwens opnieuw duidelijk hoe ontspannend een fietsrit kan zijn.

o2o fietsleasing

Benieuwd of jouw medewerkers interesse hebben in fietsleasing? Kom het te weten met de gratis bevragingstool.

 

Fietsleasing opnemen in je cafetariaplan, is steeds meer aan populariteit aan het winnen. Door het fiscale voordeel en het feit dat je een fiets kunt leasen voor drie of vier jaar, kan je ineens ook kiezen voor een fiets die normaal gezien niet binnen jouw budget zou passen, als je hem direct voor de volle 100% zou moeten betalen.

Bovendien is iedereen vrij om te kiezen op welk moment in je loopbaan je welke leasefiets neemt. Om de drie à vier jaar is je leasefiets afgeschreven en kan je een nieuwe leasen. Iemand met jonge kinderen, zal op dat moment bijvoorbeeld sneller kiezen voor een elektrische bakfiets. Een jonge sportieveling die in het weekend graag koerst kiest misschien voor een goede racefiets.

Ben je benieuwd of jouw medewerkers interesse hebben in fietsleasing? Kom het snel te weten met de gratis bevragingstool.

Corona laat ons anders denken over verloning

Covid-19 betekent een uitdaging voor verschillende sectoren. Werkgevers zien inkomsten soms enorm slinken, bruto opslag geven aan de werknemers wordt moeilijker en bezuiniging op loonkost lijkt vaak de logische keuze. Nochtans is het nu van primordiaal belang om veel aandacht te besteden aan je personeel. Zij worden stuk voor stuk beïnvloed op persoonlijk en professioneel vlak. ‘Mental wellbeing’ via beweging, kan dan al heel wat bijdragen aan een positieve sfeer.

Zoals steeds laat een crisis toe om te herdenken, te finetunen en te verbeteren. In plaats van het systeem van opslag en het klassieke loon, kan je samen met je werknemers en het cafetariaplan, bekijken hoe zij hun loon willen spreiden. Het aanbieden van flexibele voordelen, die trouwens vaak gesteund worden door fiscaal voordelige regelgeving, kan waarde bieden, zonder ervoor te hoeven betalen. Medewerkers zijn vragende partij naar meer inspraak in de samenstelling van hun loonpakket. Zo kunnen we ook interessante loonovereenkomsten bekomen zélfs in tijden van corona.

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.