fbpx
Terug naar fietsnieuws
Leestijd: 2 min

Flexibele mobiliteit voor de werknemers bij Milliken: fietsleasing in het centrum van een stad

In 2018 besloot de Milliken groep om van start te gaan met het aanbieden van fietsleasing aan haar werknemers. Als textiel- en chemische fabrikant met heel wat arbeiders van buiten het centrum met een vestiging middenin de stad Gent, heeft mobiliteit een belangrijke focus.

Bedrijfsfiche

Activiteiten

Chemiebedrijf

Locatie

Gent

Aantal werknemers

225

Start samenwerking met o2o

23 maart 2018

Yannick Boussen, Payroll Expert bij Milliken Gent, blikt terug op twee jaar o2o fietsleasing en de positieve impact van de fiets op een bedrijf gelegen in het hart van de stad. 

Circulatieplan en fietsleasing

“Milliken ligt midden in het centrum van Gent”, vertelt Boussen. “De hele discussie rond het circulatieplan hebben we hier dan ook op de voet gevolgd. Flexibele mobiliteit en alternatieve vervoersmogelijkheden zijn voor ons zeker geen nieuwe materie. Toen het circulatieplan uiteindelijk van start ging, heeft dat meteen ook een impact gehad op onze mobiliteitssituatie. Daarom proberen we op verschillende manieren onze bereikbaarheid zo optimaal mogelijk te maken voor alle medewerkers en klanten.”

Milliken biedt ondertussen al twee jaar lang fietsleasing aan aan haar medewerkers. “Iedereen moet gebruik kunnen maken van de fiets, dus we maken geen onderscheid tussen bedienden, arbeiders of directie. Bovendien kijken we ook naar de toekomst. Voor alle potentiële nieuwe werknemers is die flexibele mindset belangrijk. Daarom bieden we ook in onze nieuwe vacatures de mogelijkheid om te starten met fietsleasing. En dat is zeker een groot voordeel om interessante profielen aan te trekken”, aldus Boussen.

Duurzaamheid zit in ons DNA

Milliken werd opgericht in 1865 en wordt aangestuurd door het hoofdkantoor in South Carolina in de Verenigde Staten. De producent van vloerbekleding en textiel heeft inmiddels meer dan 7000 medewerkers, verspreid over 13 landen. Reeds van bij de oprichting is duurzaamheid een essentieel onderdeel van het DNA van Milliken. Het bedrijf publiceerde in 1901 haar eerste ‘recycling policy’ en werd in 2020 voor de 14e (!) keer verkozen tot een van de World’s most ethical companies. Milliken sloeg bovendien de handen in elkaar met National Geographic om op basis van haar eigen duurzame projecten anderen te inspireren om op een duurzame manier te innoveren. Het aanbieden van fietsleasing aan werknemers is dan ook een logisch verlengstuk van de globale strategie die Milliken al jaren uitdraagt.

Lokaal enthousiasme

“Niet alleen die globale strategie, maar ook het lokale draagvlak en enthousiasme zorgde ervoor dat fietsleasing bij ons werkelijkheid werd. Onze toenmalige plantmanager heeft ervoor gezorgd dat we zeer snel met fietsleasing van start konden gaan. Door onze centrumlocatie hebben wij sowieso al veel medewerkers die met de fiets naar het werk komen. De directie was vastberaden en het contact met o2o zat meteen goed. Het feit dat o2o ook uit het Gentse regio komt, was voor ons een bonus, want een lokale en duurzame partnership opbouwen, dat past zeer goed bij onze globale bedrijfsfilosofie”, besluit Boussen. 

Gezonde medewerkers

“Met het aanbieden van leasefietsen willen we ook het positieve gezondheidseffect van fietsen in de kijker zetten bij onze medewerkers. We hebben bovendien ook twee ‘vaste’ bedrijfsfietsen ter beschikking voor iedereen die tijdens de middagpauze een korte verplaatsing moet maken of een boodschap wil doen in het stadscentrum. Op die manier willen we alle medewerkers stimuleren om een actievere en gezondere levensstijl aan te nemen. En met succes, want onze twee vaste bedrijfsfietsen zijn best populair!”, lacht Boussen.

Twee jaar later

“We bieden intussen al twee jaar fietsleasing aan aan onze medewerkers”, vertelt Boussen. “In het begin hadden we meteen heel wat geïnteresseerden, maar eigenlijk zien we de voorbije jaren een mooie constante in het aantal nieuwe fietsers. Op regelmatige basis komen er nieuwe fietsen bij. Momenteel kiest 20% van onze werknemers voor fietsleasing. De meesten komen op regelmatige basis met de fiets naar het werk, maar er zitten toch ook wel enkele medewerkers tussen die bijna alle dagen met de fiets pendelen. Een gezonde mix dus, waardoor we zowel speedpedelecs, bakfietsen, racefietsen als klassieke fietsen hebben rondrijden in ons bedrijf”, gaat Boussen verder.

“Wij bieden al onze werknemers fietsleasing aan op basis van een kostenneutrale formule met absolute keuzevrijheid. Ook de waarde van hun onderhoudsbudget kunnen ze zelf bepalen. Uiteraard rekening houdend met de wettelijke barema’s”, zegt Boussen.

“Als we terugblikken op de voorbije twee jaar, merk je wel duidelijk dat o2o grote stappen heeft gezet qua tools. Het o2o platform is in korte tijd veel professioneler geworden. Niet alleen voor de werknemers, maar ook voor ons bij de personeelsdienst. Met myo2o Fleet & HR, één van de online tools, kunnen we de voortgang van ieders aanvraag, bestelling en/of loonruil mee opvolgen als we willen. En dat kunnen we als payroll- en HR-medewerkers uiteraard wel smaken”, besluit Boussen.

 

Vond je dit artikel interessant?

retorische vraag

Wie weet heeft jouw netwerk er ook wat aan! Deel dit artikel en inspireer anderen met handige tips en advies rond duurzame mobiliteit.